BLE DRAPSTRUET:  Sigbjørn Johnsen og hans familie anmeldte en 45 år gammel mann etter at han truet familien med skudd og å skjære opp familien i juni i år. Til venstre er hans kone, Helle Johnsen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
BLE DRAPSTRUET: Sigbjørn Johnsen og hans familie anmeldte en 45 år gammel mann etter at han truet familien med skudd og å skjære opp familien i juni i år. Til venstre er hans kone, Helle Johnsen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Jeg har et rykte på å være tilgjengelig

Sigbjørn Johnsen og familien synes det er ubehagelig å bli drapstruet. - Det er synd det bidrar til et mer lukket samfunn, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet rettsaken mot en 45 år gammel mann som erkjenner at han har drapstruet finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og hans familie. Truslene skjedde over telefon i juni i år.

- Å bli truet på livet på den måten er ikke bare alvorlig, men det truer min og min families integritet, forklarte Johnsen i Oslo tingrett.

Han ble også drapstruet da han var fylkesmann.

Drapstruet familien Johnsen ble oppringt halv seks en torsdag i juni. Han anslår at samtalen varte i minst ti minutter. Tiltalte har sjøl forklart at han gjorde det fordi han mente finansministeren skulle bevilge mer penger til politiet etter at han sjøl hadde blitt ranet.

- Språkbruken til vedkommende ble mer aggresiv utover i samtalen. Han påsto at han hadde hemmelige dokumenter i en bankboks som en advokat hadde nøkkelen til. Etterhvert kom det fram at han ville ha en milliard kroner for papirene, sa Johnsen i retten.

Johnsen forklarte også at vedkomede fortalte om et våpenlager i Østmarka med en «militær sjargong».

Seinere, lørdagen etter, ringte tiltalte opp igjen og la igjen en talemelding på Johnsens mobilsvar. Der sa tiltalte at Johnsen kunne få valget mellom «ett nakkeskudd eller ett i begge knærne».

- Det var denne meldingen som fikk meg til å anmelde saken. Den inneholdt konkrete trusler om å bli skutt, det var veldig konkret.

Ifølge rettspsykiatrisk sakkyndige er 45-åringen ikke strafferettslig tilregnelig. Tiltalte har fire forskjellige psykiske lidelser.

Truet med å skjære dem opp Dagen etter hadde Johnsen dratt på tur til Polen, og tiltalte ringte hjem til Johnsens familie. Datteren på 20 år tok telefonen før Johnsens kone, Helle Johnsen, snakket med tiltalte.

Da truet den tiltalte mannen med å skjære opp henne og datteren.

- Jeg trodde jeg ikke hørte riktig og ba han gjenta hva han sa, forklarte Helle Johnsen i tingretten.

- Deretter sa jeg at han måtte slutte å snakke tull.

Johnsen, som er bedriftsoverlege og har jobbet med psykisk pasienter tidligere, oppfattet samtalen alvorlig.

- Jeg tenkte at «en så direkte trussel har jeg aldri fått før».

Johnsen forklarte at familien syntes dette var ubehagelig.

- Sjøl om jeg har forsøkt å forholde meg profesjonelt til dette, så har det gjort noe med meg, sa hun.

Ikke skjult nummer Sigbjørn Johnsen forklarte at familien har fjernet husnummeret og mobilnummeret hans fra telefonkatalogen etter hendelsen.

- Jeg har alltid vært opptatt av å være tilgjengelig, det er viktig i et åpent og godt demokrati, det skal være kort vei mellom de som styrer og folket, sa han.

Johnsen sa videre at «det er synd at trusler som dette bidrar til et mer lukket samfunn».

- Dette var genrelt lite behagelig, det gjør noe med deg. Jeg kikker meg ikke bak ryggen, men det skaper usikkerhet, sa han videre.

Han føler seg fornærmet og krenket som privatperson etter truslene.

Beklaget seg i retten - Jeg hadde den beklagelige oppførselen på grunn av dårlig medisinering og at jeg unnlot å ta medisinen min, forklarte mannen i retten.

Tiltalte truet Johnsen med at han hadde en uzi-pistol gjemt i skogen.

- Det er en løgn, jeg har aldri hatt våpen, sa han i dag.

I dag ba mannen om unnskyldning for truslene mot familien Johnsen.

Tiltalte har blitt anmeldt av flere andre personer for lignende trusler tidligere.

Førstestatsadvokat Marit Bakkevik ønsker tvungent psykisk helsevern for tiltalte, mens forsvarer Oscar Ihlebæk bestrider at mannen er psykotisk i dag. Derfor kommer han til å legge ned påstand om frifinnelse.

Strafferammen for denne type trusler mot en statsråd er fengsel i inntil 15 år.

VITNET I RETTEN:  Finansminister Sigbjørn Johnsen møtte i retten i dag og vitnet mot den tiltalte 45-åringen som erkjenner at han truet Johnsen og hans familie. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VITNET I RETTEN: Finansminister Sigbjørn Johnsen møtte i retten i dag og vitnet mot den tiltalte 45-åringen som erkjenner at han truet Johnsen og hans familie. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer