Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har etablert et tillitsforhold til Joshua French

Toppdiplomat Kai Eide om sitt forhold til den dødsdømte.

SAMTALER: UDs spesialutsending Kai Eide sier han har etablert et godt forhold til dødsdømte Joshua French i Kongo.
Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
SAMTALER: UDs spesialutsending Kai Eide sier han har etablert et godt forhold til dødsdømte Joshua French i Kongo. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): UDs spesialutsending har i løpet av de siste tre dagene sittet ned i rundt tre timer med den dødsdømte norske kongofangen Joshua French.

- Jeg har etablert et tillitsforhold til Joshua French. Det er helt avgjørende for saken, for det er jo ham jeg jobber for. Jeg må si jeg setter pris på ham, sier Eide.

De to har sittet sammen på plaststolene ute i luftegården og diskutert mye forskjellig - også saker som ikke er har direkte med Frenchs situasjon å gjøre.

- Han er en interessant og hyggelig person å diskutere med. Vi har selvsagt diskutert saken, men vi har også hatt fine samtaler om politikk og litteratur.  

Hovedspor I tillegg til å møte French har Eide de siste dagene hatt en lang rekke møter med myndighetspersoner på forskjellig nivå. Møtene har handlet både om praktikaliteter rundt Frenchs tiltale, om hans situasjon i fengselet, og om politiske løsninger på den kompliserte saken.

- Saken har vart i fire og et halvt år så den lar seg ikke løse på noen dager, men jeg tror det har gått som jeg kunne forvente, sier han.

Han har en klar strategi for hvordan saken kan løses.

- Vi forsøker å følge ett hovedspor som vi har tro på. Vi må konsentrere kreftene ett sted for å klare å få til en løsning. Eide vil ikke si noe mer om hva dette hovedsporet er.  

Julestemning Han har ikke vært involvert i Kongosaken før han fikk oppdraget som spesialutsending.

- Men jeg har jo fulgt den tett. Det er jo en sak som har fått en viss oppmerksomhet, sier han. Siden han kom hit til Kinshasa på torsdag har han hatt samtaler med utenriksminister Børge Brende om saken hver dag.

Han regner med å bli her ut neste uke.

- Det begynner jo å bli julestemning her også, så da kan vi vel ikke forvente at det skjer så mye mer, sier han. 

I KINSHASA: Diplomat Kai Eide regner med å bli i Kongo ut neste uke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I KINSHASA: Diplomat Kai Eide regner med å bli i Kongo ut neste uke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer