- Jeg har ett år igjen

KYRKSÆTERØRA/OSLO (Dagbladet): Kreftsyke Robert Lund (66) blir historisk: Tre personer har nå saksøkt tobakksgiganten J.L Tiedemanns Tobaksfabrik. Lund blir trolig den første som møter tobakksindustrien i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, røyking dreper

Advokat Edmund Asbøll jobber med å få saken berammet, og trolig kommer den opp ved Orkdal herredsrett på vårparten neste år.

Det er ingen bitter eller trist mann som nå går til søksmål mot tobakksindustrien.

- Men jeg er forbannet. Det er kun én ting som er viktig for meg med denne saken, og det er at tobakksfabrikanten innrømmer at det er gift det de selger, sier Lund.

Svulst

For fem år siden oppsøkte Robert Lund legen for det han trodde var en hard forkjølelse. Legen sendte ham til Regionssykehuset i Trondheim der legene slo fast at han hadde en svulst på den ene lungen.

Svulsten ble fjernet, men i fjor oppdaget han noen kuler på halsen. Lund vil bevise at lymfekreften han nå har er spredning fra svulsten på lungen som er forårsaket av røyking.

- Legen ga meg klar beskjed. Jeg fikk maksimum to år igjen å leve. Nå er det gått ett, sier han.

- Jeg har røykt i 40 år. Da jeg begynte, var det ingen som sa hvor farlig det var. Tvert imot. Reklamen, filmene, kjendisene, alt var helt naturlig. Med det vi vet i dag, bør ingen med forstand begynne å røyke, sier Lund.

Robert Lund forteller at han i årevis røykte tre pakker tobakk i uka. Nå går det med bare én.

- For det er ikke lett å slutte å røyke, selv ikke for meg, sier han og mener at det man ikke begynner med slipper man også å slutte med.

- Jeg har aldri tidligere hatt ubehag av røyken. Jeg har aldri harket og hostet, og røyken har vært god å ty til i passende stunder. Det er den ikke lenger, fortsetter Robert Lund.

Ikke for pengene

Når han nå går til søksmål mot tobakksindustrien, er det ikke for pengenes skyld.

- Jeg vil bare ha slått fast at det er tobakken som er årsak til kreften min. En eventuell erstatningssak kommer i andre rekke.

- Livskvaliteten i dag er sterkt redusert i forhold til det den kunne ha vært. Jeg er uføretrygdet, og det er mye fysisk arbeid som jeg ikke lenger kan gjøre. Mens kona er på jobb, går jeg bare hjemme og gjør småting. Kreftene strekker ikke til.

- Jeg vil at tobakksfabrikantene innrømmer at det er de som har skylda i at jeg har fått kreft. Selv får jeg ta det som det kommer.