-   Jeg har fått drømmejobben

Med statsminister Kjell Magne Bondeviks rokering står Dagfinn Høybråten fram som regjeringens nye maktsentrum ved siden av kommunalminister «Jern-Erna» Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkeparti har lenge vært misfornøyd med regjeringens fattigdomspolitikk. I går gjorde statsminister Kjell Magne Bondevik KrF-leder Dagfinn Høybråten til regjeringens nye superminister.

Høybråten får ansvaret for et sosialdepartement som heretter også omfatter arbeidsmarked, ledighet og tariffpolitikk. Høybråtens ambisjon er ikke liten: Fattigdommen skal bort, ledigheten skal ned, og Høybråten skal få bukt med den galopperende veksten i trygdeutgiftene. I makt og portefølje matcher han nå Høyre-leder Erna Solberg som en av regjeringens to innenriksministrer.

I penger forvalter han den desidert største pengesekken. Selv sier Høybråten at han nå har fått drømmejobben.

Øverst på lista

-  Dette departementet sto øverst på KrFs ønskeliste. Vi prioriterer fire F-er: fattigdom, familie, frivillighet og fornyelse i arbeid og miljø. Nå bestyrer KrF alle disse departementene, sier Høybråten.

Et av KrFs krav for gå inn i regjeringen, var at fattigdomsbekjempelse skulle ha førsteprioritet. Men i partiet har det vært en voksende misnøye med regjeringens innsats for de svakeste.

Utgiftene tar av

-  Sosialdepartementet er det departementet som bruker aller mest av statsbudsjettet, men det meste går til trygdeutbetalinger. Er det et mål for deg å redusere budsjettet?

-  Det er i alle fall behov for bedre kontroll med utgiftsutviklingen, den tar jo helt av. Før man har satt seg ned i budsjettforhandlinger, er jo nesten hele handlingsrommet spist opp av rettighetsbestemte trygdeutgifter. Målet må være å bruke mer penger på å få folk i arbeid enn på passive trygdeytelser.