VARM STØTTE: I går startet rettssaken i Oslo mot jenta som rømte fra kokaintiltalen i Boliva og hjem tl Norge. Hun bedyrer sin uskyld og hevder hun ble lurt inn i smuglerforsøket. Her blir 21-åringen omfavnet av sin mor i Cochabamba i 2009. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
VARM STØTTE: I går startet rettssaken i Oslo mot jenta som rømte fra kokaintiltalen i Boliva og hjem tl Norge. Hun bedyrer sin uskyld og hevder hun ble lurt inn i smuglerforsøket. Her blir 21-åringen omfavnet av sin mor i Cochabamba i 2009. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

- Jeg har fått en fantastisk støtte fra medelever og lærere

Den kokaintiltalte 21-åringen forteller til Dagbladet at hun gleder seg til å bli ferdig med rettsaken og komme i gang med et helt normalt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har gått litt over tre år siden hun sammen med Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez ble stoppet med til sammen 22,4 kilo kokain på flyplassen i Cochabamba i Bolivia.

I går møtte hun i rettssal 227 i Oslo Tingsrett tiltalt for forsøk på smugling av kokain. Hun risikerer mellom 3 og 15 års fengsel.

Varm støtte Nå går den 21-årige jenta på skole og hun var veldig spent på hvordan medelevene og lærerne ville ta det når historien hennes ble kjent.

- Etter at de ble klar over min historie har de bare vært støttende og fantastiske. Jeg var nervøs for hvordan de ville reagere, men det har gått veldig fint, sier 21-åringen til Dagbladet.

Ifølge sin advokat Carl Bore ønsker hun nå bare å bli ferdig med saken og fortsette sin tilværelse som student.
- Lurt inn i en felle I går framsto 21-åringen fra Lillesand som rolig og fattet da rettsdramaet startet i Oslo tingsrett. Hun nektet straffskyld etter tiltalen fordi hun mener hun ble lurt inn i en felle av Madeleine Rodriguez.

- Min klients totale mangel på livserfaring står sentralt, i tillegg til at det lå et viktig forhold i grunn: Det var en sterk romantisk relasjon mellom min klient og Stina Brendemo Hagen. Det var bakgrunnen for at de dro sammen. Min klients motiv for reisen var å være sammen med Brendemo Hagen, sier advokat Carl Bore, som forsvarer 21-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Oslo tingsrett er fire andre personer tiltalt. Aktor mener disse fire stor for organiseringen av smuglerforsøket og for å veksle pengene som ble brukt for å kjøpe kokainpartiet. De fire er også tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen fordi aktor mener de tilhører en organisert kriminell gruppe.

- Vi mener de fire organiserte forsøket på å innføre 22,4 kilo kokain, mens 21-åringen hadde en rolle som kurer, sa statsadvokat Petter Mandt. - Trodde de skulle til Spania 21-åringen bestrider ikke Mandts anklage om at hun var i Boliva og at hun var kurer.

- Men det vi bestrider er at hun var kjent med, eller burde vært kjent med, at det var stoff i kofferten hennes. Det er ikke hva som var i kofferten, men mangel på tanker rundt det som var i kofferten som er problemstillingen når det gjelder min klient, sier advokat Carl Bore.

Ifølge Bore var hans klient så uviten om det hele at hun trodde de skulle på en kombinert jobb og ferietur til Spania sammen med Stina Brendemo Hagen da hun ble overrasket over det faktiske reisemålet på Gardermoen. I Bolivia delte Madeleine Rodriguez hotellrom med barnet sitt, mens 21-åringen og Brendemo Hagen hadde det andre.

- Madeleine kom inn på min klient og Stinas rom med det som ble framstilt som tomme bagger, sier Bore.

Den 21-årige Lillesandkvinnen flyktet fra Bolivia og kom hjem til Norge 14. februar 2010. I ettertid har også Stina Brendemo Hagen rømt fra Bolivia.

- Har din klient hatt kontakt med Stina Brendemo Hagen etter hun kom til Norge?

- Vår klient opplyser at hun ikke har hatt noen kontakt med do to andre kvinnene etter at klienten slapp ut av varetekten hvor de to satt, sier Carl Bore.

- Har Stina Brendemo Hagen prøvd å kontakte din klient?

- Nei, sier Carl Bore.

I RETTEN: Advokat Carl Bore representerer den kokaintiltalte 21-åringen. (I forgrunnen advokat Magne Brun, og bakerst til venstre Magne Furuholmen). Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
I RETTEN: Advokat Carl Bore representerer den kokaintiltalte 21-åringen. (I forgrunnen advokat Magne Brun, og bakerst til venstre Magne Furuholmen). Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer