<strong>TREKKER SEG IKKE:</strong> Audun Lysbakken sier han fortsatt vil bli leder i SV. SV-ledelsen i pressekonferanse før helgas ekstraordinære landsmøte. Nestleder Bård Vegar Solhjell (t.v.), leder Kristin Halvorsen, nestleder Audun Lysbakken og partisekretær Silje Schei Tveitdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TREKKER SEG IKKE: Audun Lysbakken sier han fortsatt vil bli leder i SV. SV-ledelsen i pressekonferanse før helgas ekstraordinære landsmøte. Nestleder Bård Vegar Solhjell (t.v.), leder Kristin Halvorsen, nestleder Audun Lysbakken og partisekretær Silje Schei Tveitdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har fått et innblikk i den uroen som har vært i partiet

Audun Lysbakken fastholder at han vil bli ny SV-leder, og sier at de som vil ytre seg mot ham må få lov til det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM (Dagbladet): Audun Lysbakken oppfordret SVs landsmøtedelegater til å si høyt hva de mener om hans kandidatur som SVs neste leder når landsmøte starter i morgen klokka 12.00.

- De som har behov for å ytre seg mot mitt kandidatur i morgen skal få mulighet til det, sa Lysbakken, som også understreket at han er åpen for at det vil komme såkalt blanke stemmer imot ham når valget går av stabelen i morgen klokka 17.30.

- Det er legitimt å stemme blankt. Det skal ikke være noe press mot å stemme blankt.

SVs landsstyre har siden klokka 11 i dag vært samlet for å tråkle seg ut av den vanskelige ledersituasjonen i forkant av helgas landsmøte. Nå i ettermiddag møter partiledelsen, Kristin Halvorsen og nestlederne Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken, til en pressenkonferanse for å redegjøre for situasjonen.

Det skal ha vært en dramatisk møte, og som Dagbladet skrev tidligere i dag, jobbes det i kulissene for å stille en motkandidat til Audun Lysbakken før landsmøtet starter lørdag klokka 12.

- Jeg fikk et innblikk i den uroen som har vært i partiet, sier Lysbakken etter møtet.

- Det var et landsstyret som tar situasjonen vi er i på alvor. Men det er også et landsstyre som ønsker at vi skal gå videre med et tydelig prosjekt, sier han.

- Audun får forklare seg - Det har vært en god debatt på dagens møte. Vi har kommet opp med en løsning der Audun i morgen får ekstra tid for å forklare seg for landsmøtet, sier Kristin Halvorsen

Audun Lysbakken fastholder at han stiller som lederkandidat.

- Jeg kjenner på en brei støtte i partiet, sier han.

Det var en langt mer ydmyk lederkandidat som møtte pressen etter dagens landsstyremøte.

- Jeg mener at det var viktig at jeg gikk etter de feil jeg har gjort som statsråd. Jeg er lei meg for å ha satt partiet i den stillingen vi er i nå, sier han og legger til:

- Jeg ser så alvorlig på denne saken at jeg valgte å trekke meg som statsråd. Jeg oppfatter at landsstyret deler det alvoret, men samtidig at jeg kan lede partiet på en god måte.

Må reise seg Lørdag starter SVs ekstraordinære landsmøte i Lillestrøm, utløst av Kristin Halvorsens avgang som hun medelte  allerede valgnatta i fjor da det ble klart at SV hadde gjort et katastrofalt dårlig kommunevalg.

Av tre lederkandidater, har både Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås falt av, etter at Audun Lysbakken gjennom hele lederstriden har hatt klart størst oppslutning. Denne helga skulle være Kristin Halvorsens store avskjedsfest etter 15 år som leder, og en hyllest av Audun Lysbakken, som store deler av partiet lenge mente var mannen som kunne gjenreise partiet.

Etter Dagbladets avsløring 25. januar av 154 000 kroners-tildelingen til Sosialistisk Ungdom, havnet Lysbakken i motvind. Etter nye avsløringer og en krisehåndtering som har møtt mye kritikk, befant den påtroppende SV-lederen seg midt i stormen da han mandag denne uka trakk seg som statsråd fra Barne- og likestillingsdepartementet.

Etter å ha lagt seg flat etter tabbene som felte ham, jobber nå Lysbakken febrilsk for å reise seg.

Ledelsen vil ha Lysbakken SVs ledelse, med avtroppende leder Kristin Halvorsen i spissen, rykket ut i et kraftfullt forsvar av Lysbakken dagen han trakk seg.

SV-ledelsen slo umiddelbart ring rundt Lysbakken og støttet hans kandidatur. Misnøye på grasrota med ledelsens håndtering av saken, og at Lysbakken er eneste lederkandidat, har tiltatt i styrke utover i uka.

en rundspørring Dagbladet har foretatt blant partiets tillitsvalgte, viser at Audun Lysbakken splitter partiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer