- Jeg har fått fin vare før

«Nils» (40) drakk sprit sammen med kvinnen som ble metanolforgiftet og døde på Ullevål sykehus i går. Nå advarer han alle mot å drikke smuglersprit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige helg pakket gjestene på Ramton Camping i Røyken teltene sine for sommeren. Mange har bodd sammen på campingplassen hele sommeren og kjenner hverandre godt. I løpet av den siste helga før Ramton Camping stengte, ble det drukket sprit forskjellige steder på campingplassen. Noen drakk litt hjemme i sin egen vogn. Andre satt en time hos naboen og tok et glass.

- Man må like å omgås hverandre for å bo sånn, man bor såpass tett. Men det hadde ikke vært noen fest. Det blir ikke tid til drikkelag når alle pakker ned. Alle jobba med sitt, og noen tok seg kanskje en dram på kvelden, sier «Nils». Tenåringsfaren ønsker ikke å stå frem med navn og bilde.

- Det som har skjedd er bare så tragisk, det er helt vondt.

Selv delte han en halvliter smuglersprit med en venn.

- Jeg delte ferdig blanda vare med samboeren til kvinnen som er død, forteller han.

Trodde spriten var trygg

I hele sommer har smuglerspriten kommet over grensene, og mange har handlet. Selv har ikke «Nils» kjøpt smuglersprit denne sommeren, men han har kjøpt seg en kanne tidligere.

- Det er jo noen år siden det var noe i veien med smuglerspriten sist, det er ikke sånt man flyr rundt og tenker på. Man har veldig lett for å glemme, sier han.

- Dere følte dere trygge da dere drakk spriten?

- Ja, selvfølgelig. Det er ikke sånn at man tror at spriten er forgifta. Jeg har fått fin vare før.

- Men politiet advarte mot å drikke smuglersprit før dere drakk spriten på campingplassen?

- Hele poenget er at det har vært sprit tilgjengelig store deler av sommeren, og man regner med at det er fra det samme partiet når ingen har blitt syke. Folk har ikke blitt syke før nå, sier 40-åringen.

Muligheten for at spriten inneholdt metanol, ble ikke engang nevnt i forbifarten av campinggjestene.

Dagen etter at «Nils» hygget seg på Ramton, var han på fotballkamp sammen med samboeren (50) til kvinnen som døde i går. På mobiltelefon fikk mannen beskjed om at samboeren var innlagt og at han selv måtte melde seg på sykehuset. «Nils» reagerte med sjokk da han forsto hva som hadde skjedd.

- Jeg ringte til sykehuset og fikk beskjed om å komme opp for å ta en prøve. Det var ikke noe hyggelig. Du vet at det ligger en som har blitt dårlig på et annet sykehus. Selvfølgelig var jeg redd.

Ren flaks

«Nils» var heldig: Spriten han hadde drukket, inneholdt ikke metanol. Men venneparet hadde ikke like mye flaks: Kameraten ligger på Aker med metanolforgiftning. I går skjedde det verst tenkelige: Samboeren hans døde på Ullevål av forgiftningen.

- Jeg har vært og besøkt samboeren på Aker. Det er folk jeg kjenner veldig godt. Det er tragisk og forferdelig, jeg har ikke ord på det. Jeg er på jobb, men går bare rundt og surrer, sier «Nils».

- Jeg vet ikke hvor spriten kommer fra. Ingen vet jo hvor den forbannede spriten kommer fra.

- Kommer du til å drikke smuglersprit i fremtiden?

- Smuglersprit kan jo være så mangt. Men kannesprit bør folk holde seg unna, dét råder jeg alle til å gjøre. Man kan jo ikke føle seg trygg.

Samboeren til den døde kvinnen er sønderknust etter at kjæresten døde. Nå advarer «Nils» alle mot å drikke smuglersprit, selv om den er kjøpt fra folk man har handlet med tidligere.

- Jeg tror at det bare er et fåtall av den voksne befolkninga som ikke har drukket smuglersprit. Alle med litt kapasitet skjønner hva det er hvis de blir tilbudt en kanne. Men ingen kan føle seg trygge! sier han.

- Det har kommet noe nå som er dårlig. Lever det inn eller hell det ut. Jeg ønsker livet av folk som selger sånt, i alle fall hvis de vet hva de selger. Noen tjener mye penger på dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer