Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro Balas i Arbeiderpartiet:

- Jeg har fått flere henvendelser om flere personer

Ap-veteran Gro Balas er kritisk til håndteringen av varslingssaker i Arbeiderpartiet. I det siste har hun mottatt flere henvendelser om uønskede hendelser i partiet - om flere personer.

- HAR MOTTATT FLERE HENVENDELSER: Det forteller Gro Balas, Ap-profil og tidligere nestleder i kvinnenettverket i Ap. Foto: Morten Holm / Scanpix.
- HAR MOTTATT FLERE HENVENDELSER: Det forteller Gro Balas, Ap-profil og tidligere nestleder i kvinnenettverket i Ap. Foto: Morten Holm / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-veteran Gro Balas har reagert sterkt på Arbeiderpartiets håndtering av varsler om det hun kaller særdeles upassende atferd i Arbeiderpartiet.

Det startet med en sak i Dagens Næringsliv om uttalelser i et gruppemøte på Stortinget fra leder i Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt. Huitfeldt skal der ha uttalt at det «må være lov å gå på en smell» og advart mot at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt ved valg og ved nominasjonsstrider.

- Jeg ble overrasket, for å si det mildt, over at lederen for kvinnenettverket kunne relativisere et så viktig spørsmål. Seinere ble det lekket at foreslåtte formuleringsendringer i retningslinjene ved seksuell trakassering vektla det samme på en veldig ugrei måte. Det reagerte jeg kraftig på, sier Balas, som i tillegg til andre tunge verv for Ap, har vært nestleder i kvinnenettverket.

I Dagens Næringsliv og på Facebook har Balas sagt klart ifra om hva hun mener.

- Mitt anliggende er håndteringen. Når en leder som skal ta imot varsler, bidrar til mistenkeliggjøring, fører det til at miljøet blir giftig. Personer som ikke er rett adressat, har mottatt meldinger om saker. Herunder jeg, sier Balas.

- Fått varsler om flere

- Jeg har fått noen henvendelser, og noe av det handler om svært upassende oppførsel. Henvendelsene gjelder ikke bare én person, men flere, sier Balas.

Dagens Næringsliv og VG har den siste uka omtalt henvendelser i partiet om angivelig upassende oppførsel fra nestleder Trond Giske.

Balas vil ikke si hvor mange henvendelser hun har fått eller hvor mange personer de gjelder. Andre kvinner i Oslo har mottatt enda flere henvendelser, forteller hun.

- Jeg vil ikke bli en som folk ikke tør gå til. Jeg pleier å si, henvend deg til en gammel feminist nær deg, så blir du fulgt helt i mål. Jeg har vært i gamet lenge og har erfart en god del av det som foregår. Jeg har ingenting å frykte og ingen har noe å frykte fra meg, sier Gro Balas, som i dag er aktiv i Vestre Aker Ap.

- En mur av taushet

Hun mener det har eksistert en ukultur i fagbevegelsen og i partiet som har vært fortiet i mange år.

- Det har vært en mur av taushet rundt dette temaet i 40 år. I mine yngre år var det ganske kritisk. De som forsøkte å reise saker, ble omtrent fysisk angrepet. At det eksisterer ukultur, er det ingen tvil om. Jeg trodde det var blitt bedre nå, på grunn av kvotering og flere kvinner i ledende tillitsverv. Derfor har jeg blitt svært overrasket de siste ukene. Når man går ut og sier at varsler kan brukes i maktkamp, blir det enda vanskeligere å stå fram. Og det er personlig belastende nok, sier Gro Balas.

Dagbladet har vært i kontakt med Trond Giske, som ikke ønsker å kommentere påstandene i media. Dagbladet har ikke lykkes i å komme i kontakt med leder for Ap´s kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt eller partileder Jonas Gahr Støre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!