- Jeg har fått inn dyr som er blitt skutt, men aldri av slike dimensjoner

Politiet leter etter dyreplager på Hønefoss.

SKUTT 20 GANGER: Katten Labbetuss har blitt skutt 20 ganger av et luftgevær, ifølge dyrlege og politi. Foto: Ole Edvin Tangen
SKUTT 20 GANGER: Katten Labbetuss har blitt skutt 20 ganger av et luftgevær, ifølge dyrlege og politi. Foto: Ole Edvin TangenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Hønefoss jakter på den eller de som har skutt en katt ved navn Labbetuss 20 ganger i nese, bein og mage.

- Han er blitt ordentlig plaget, sannsynligvis med et luftgevær så mange som 20 ganger, sier operasjonsleder ved Nordre Buskerud-politiet, Kai Gudbrandsen til Dagbladet.

- Verste jeg har opplevd Det var Hønefoss dyrehospital som fikk inn den svært skadde katten søndag.

- Det er noe av det verste jeg har opplevd. Jeg har fått inn dyr som er skutt på - men aldri av slike dimensjoner, sier dyrlege Sofia Strindeberg, som har vært dyrlege i sju år, til Dagbladet.

Hun forklarer:

- Den er skutt tre ganger i nesa, én gang i høyre frambeins pote, én gang i ryggraden, fem ganger venstre siden av mage og ti ganger på venstre bakbein.

- Det er rystende, sier hun.

- Trolig i går Det har tatt hele dagen å operere katten, som ble brakt inn av eieren.

RYSTET: Dyrlege Sofia Strindeberg sier hun ikke forstår hvordan noen får seg til å skyte en katt. Labbetuss ble ikke skutt én gang, men 20 ganger. Foto: Ole Edvin Tangen
RYSTET: Dyrlege Sofia Strindeberg sier hun ikke forstår hvordan noen får seg til å skyte en katt. Labbetuss ble ikke skutt én gang, men 20 ganger. Foto: Ole Edvin Tangen Vis mer

- Jeg har fjernet seks av kulene. På grunn av narkose og smertebehandling avventer vi til i morgen med å fjerne resten av kulene, sier Strindeberg.

Katten hadde ifølge eierne vært borte i åtte dager, da den kom skadd hjem søndag morgen. Når eller hvor i Hønefoss katten er blitt plaget, vet hverken eierne, politiet eller dyrlegene.

- Ett av sårene hadde begynt å bli betent. Sårene var ikke tørket inn, så jeg vil tro at det har skjedd i går - men det blir vanskelig å si helt sikkert.

- Kan ha blitt holdt fast - Går det an å si om katten er blitt holdt fast, siden mange av skuddene sitter så tett?

- Er det skutt med et luftgevær som skyter ett skudd av gangen, så må katten ha blitt holdt fast. Men såvidt jeg forstår finnes det luftgevær med magasiner, så det er usikkert. Men på en eller annen måte har katten ikke klart å komme seg unna - enten den har blitt holdt fast eller om den har vært i et rom der vanskelig å komme seg unna, sier dyrlegen.

Hun er rystet over hva noen har fått seg til å gjøre mot katten.

- Det er ikke så langt ifra å gjøre det samme mot et menneske. Jeg håper virkelig at den eller de skyldige blir tatt. Folk må forstå hvor stor skade noe sånt utgjør, sier dyrlegen. 

SKADD: Katten må ha blitt holdt fast eller holdt i et rom der det var umulig å flykte fra skuddene, mener dyrlegen. Foto: Ole Edvin Tangen
SKADD: Katten må ha blitt holdt fast eller holdt i et rom der det var umulig å flykte fra skuddene, mener dyrlegen. Foto: Ole Edvin Tangen Vis mer

Labbetuss, som kom til eieren som voksen - og derfor antas å være mellom fem og seks år, har vært under stor smerte, ifølge dyrlegen.

Søndag kveld er han våken etter narkosen. I morgen venter ytterligere operasjoner.

-  Fet var ingen umiddelbar livsfare da han kom inn, og det har det ikke vært underveis heller - men han må gjennom flere operasjoner. Men det vil gå bra, sier Strindeberg.

- Amputere Labbetuss får smertebehandling, blant annet antibiotika - og må ligge hos dyrlegen i flere dager.

- Han har en fraktur i en av tærne, så det kan hende vi må amputere poten i morgen.

Politiet ønsker tips i saken.

- Alle som kan ha tips eller kan ha sett noe i Fossekallveien på Hønefoss, ønsker vi melder det inn til oss, sier Gudbrandsen i Nordre Buskerud-politiet, med henvisning til området rundt der kattens eiere bor.

20 SKUDD: 
- Den er skutt tre ganger kuler i nesa, én gang i høyre frambeins pote, én gang i ryggraden, fem ganger venstre siden av mage og ti ganger på venstre bakbein, forklarer dyrlegen. Foto: Ole Edvin Tangen
20 SKUDD: - Den er skutt tre ganger kuler i nesa, én gang i høyre frambeins pote, én gang i ryggraden, fem ganger venstre siden av mage og ti ganger på venstre bakbein, forklarer dyrlegen. Foto: Ole Edvin Tangen Vis mer

De fikk inn meldingen om saken søndag ettermiddag.

- Tenk deg om det hadde vært din katt som ble plaget slik. Jeg hadde blitt forbannet. Det er opprettet sak, og vi ser svært alvorlig på det som er skjedd, sier Gudbrandsen til Dagbladet.

BEHANDLER LABBETUSS: Veterinær Sofia Strindeberg. Foto: Hønefoss dyrehospital
BEHANDLER LABBETUSS: Veterinær Sofia Strindeberg. Foto: Hønefoss dyrehospital Vis mer