- Jeg har fire døtre. Kan jeg gå inn og spionere på deres epost? Nei.

USAs spionsjef forsvarer overvåkingen han mener har avverget 54 terrorangrep - 25 av dem i Europa.

SNAKKET OM PRISM: General Keith Alexander snakket for første gang offentlig om den omstridte programvaren Prism under sikkerhetskonferansen Black Hat. Foto Reuters/Steve Marcus/NTB Scanpix
SNAKKET OM PRISM: General Keith Alexander snakket for første gang offentlig om den omstridte programvaren Prism under sikkerhetskonferansen Black Hat. Foto Reuters/Steve Marcus/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en sikkerhetskonferanse i dag forsvarte sjefen for National Security Agency (NSA), general Keith Alexander, bruken av overvåkningsprogrammet Prism. Han hevder det trolig har vært med å avverge 54 planlagte terrorhandlinger.

Forsvarte overvåkning - Intensjonen er ikke å gå etter vanlige folk, men å finne terroritene som finnes blant oss. Vi må ha rettsdokumenter og gjør dette korrekt, og om vi gjør en feil blir vi holdt ansvarlige for det, hevdet Alexander.

- Jeg har fire døtre. Kan jeg gå inn og spionere på deres eposter? Nei, sa han ifølge The Guardians Rory Carroll.

Uttalelsen kom under sikkerhetskonferansen Black Hat i Las Vegas i Nevada i dag. NSA har vært under heftig skyts etter avsløringene varsleren Edward Snowden kom med til The Guardian om overvåkningsprogrammet Prism.

Snowden avslørte at han i sin tidligere jobb hos NSA ved hjelp av overvåkningsprogrammet Prism kunne avlytte hvem som helst når som helst.

General Alexander holdt talen kort tid etter at The Guardian avslørte nok en spionprogramvare, nemlig Xkeyscore. Analytikere som bruker programmet, kan få tilgang til å overvåke personer digitalt uten noen spesifikk tillatelse, ifølge dokumentene avisen har fått tilgang til.

- Mislyktes tidligere General Alexander snakket ikke om Xkeyscore, men avviste at Prism ble brukt til det samme, og sier at NSA ikke overvåker amerikanske borgere. Han brukte store deler av sin taletid til å snakke om hvordan programmene har gjort det lettere å spore opp terrorister.

- Tidligere mislykkes vi i å samle trådene. Nå samler vi dem. Vi fokuserer vårt arbeid mot terrorisme og cyberterrorisme, sier.

Han hevdet også at programmene som er i bruk har beskyttet USA og USAs allierte mot hele 54 terrorhandlinger (se kart). 25 av de avvergede angrepene skal ha vært rettet mot mål i Europa.

Han gikk ikke inn på konkrete hendelser i Europa, men sa ifølge Wall Street Journal at de fanget opp en epost fra en terrorist i Pakistan som ledet til at amerikanske myndigheter kunne avverge et planlagt terrorangrep mot t-banen i New York i 2009.

- Det kunne vært det største terrorangrepet siden 11. september 2001 på amerikansk jord, sa han.

- Terrorister bruker våre kommunikasjonsmetoder. De lever blant oss. Hvordan lager vi et program som stanser terrorisme og samtidig verner om personlig frihet og personvern? Det er kanskje en av de største utfordringene våre, sier Alexander videre, ifølge Bloomberg.

«Bullshit!» Blant publikum var ikke alle like interesserte i å høre på spionsjefen, og flere ropte kommentarer til ham under hans presentasjon.

- Bullshit! ropte en da Alexander sa frihet er viktig for NSA.

- Les grunnloven! ropte en annen.

- Det har jeg. Det bør kanskje du også gjøre, svarte general Alexander.

Likevel prøvde NSA-direktøren å rekke ut en hånd til hackere og andre som jobbet med datasikkerhet som hadde tatt turen til konferansen, og ba dem komme med sine ideer og forslag for å gjøre det mulig for NSA å forbedre sine programmer.

VISTE FRAM SKJERMBILDER: General Keith Alexander viser her fram hvordan programmet visstnok skal se ut som. Foto: AP Photo/Isaac Brekken/NTB Scanpix
VISTE FRAM SKJERMBILDER: General Keith Alexander viser her fram hvordan programmet visstnok skal se ut som. Foto: AP Photo/Isaac Brekken/NTB Scanpix Vis mer