Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg har født seks barn, alle her hjemme og helt uten legehjelp. Tre av barna døde innen en uke etter fødselen»

Her er de aller verste landene å føde i - og tallene som aldri er nevnt.

IKKE ALLE FÅR OPPLEVE DETTE: Årlig føder så mange som 40 millioner kvinner uten en eneste medisinsk utdannet person i nærheten. Det fører til store dødstall. Først nå blir det kjent hvor mange barn som faktisk dør under fødselen. Foto: Ayesha Vellani/Redd Barna
IKKE ALLE FÅR OPPLEVE DETTE: Årlig føder så mange som 40 millioner kvinner uten en eneste medisinsk utdannet person i nærheten. Det fører til store dødstall. Først nå blir det kjent hvor mange barn som faktisk dør under fødselen. Foto: Ayesha Vellani/Redd Barna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny, omfattende og internasjonal Redd Barna-rapport, «Ending Newborn Deaths», kommer det for første gang fram at et veldig vesentlig tall er uteblitt når det gjelder kartleggingen av barnedødelighet i verden.

Aldri før er det blitt kjent nøyaktig hvor mange barn som dør under selve fødselen. Tallene er ikke blitt inkludert i barnedødelighets-oversikten, som allerede er alt for høy.

Nå vet man:

- 1,2 millioner barn døde i fjor i løpet av fødselen. Når verden har telt antall barn som dør, så har de ikke inkludert tallet på de som dør under fødsel, fordi de regnes som dødfødte, sier Redd Barnas generalsekretær, Tove R. Wang til Dagbladet.

40 millioner uten hjelp Kvinnene rapporten omtaler, har født alene, ofte helt uten hjelp. Til stadighet er kvinnene så underernærte og unge at de selv er i stor fare for å miste livet.

Hvert år føder 2 millioner kvinner uten en eneste person tilstede.

Antall kvinner som føder uten en eneste utdannet person tilstede, er ennå høyere. 40 millioner kvinner føder hvert år uten medisinsk hjelp. Ofte fører det til at barna deres dør.

Puster ikke barnet når det kommer til verden, er det så og si umulig å redde det på egenhånd - slik man kunne gjort med utdannet helsepersonell rundt seg.

- Det understreker i enda større grad hvor viktig det er å ha kvalifisert fødselshjelp under fødselen, sier hun til Dagbladet.

- Tre av seks barn døde Flere steder i verden er det så farlig å føde, at 2,2 millioner barn døde under fødselen eller i løpet av sin første levedag i fjor. 

Aller verst er det i Pakistan, der aller flest barn dør før de har levd et døgn. 

Redd Barna har snakket med kvinner fra hele verden - mange av dem har vært rammet av samme tragedie flere ganger:

De har mistet ett, to eller flere barn, fordi de ikke har fått medisinsk hjelp.

MISTET TRE AV SEKS BARN: Shefall fra Bangladesh har måttet gravlegge tre av seks barn. Foto: Redd Barna
MISTET TRE AV SEKS BARN: Shefall fra Bangladesh har måttet gravlegge tre av seks barn. Foto: Redd Barna Vis mer

Hverdagen for fødende kvinner i land som Pakistan, Nigeria og Afghanistan, er vanskelig å forestille seg.

Shefall er én av dem. Hun bor i et fattig strøk i Bangladesh. Hun har født seks barn, men får bare se tre av dem vokse opp.

- Jeg har født seks barn, alle her hjemme og helt uten legehjelp. Tre av barna døde innen en uke etter fødselen. De døde fordi de ikke fikk nok hjelp. Vi kan ikke gå til legen, vi har ikke råd. Vi vet det er derfor barna dør. Men hva skal vi gjøre når vi ikke har råd? spør hun.

- Vi kan ikke spare penger, vi har ikke engang nok penger til å spise. Hvordan skal vi ha råd til legehjelp?

Hun ser mange i samme situasjon, ifølge Redd Barna.

- Når barna blir født - og så dør - er vi overveldet av sorg. Det er forferdelig. Vi føler at vi trenger å ta barnet dit legen, men vi kan ikke. Jeg er ikke den eneste her som har mistet ett barn - det er mange mødre som meg, sier Shefall.

- Nordmenn tar det for gitt Wang i Redd Barna sier det er vanskelig for nordmenn å forestille seg hvordan kvinnene som opplever slikt, har det.

- Det er ikke så godt for oss å forstå hvordan det er å være i en situasjon, som fødende kvinne, uten tilgang til livreddende helsehjelp. Det er nok mye vi tar for gitt, som andre bare kan drømme om, sier Tove R. Wang til Dagbladet. 

- Enhver kvinne som har født, kan forestille seg hvor traumatisk det er å føde uten en jordmor eller annet helsepersonell rundt seg. Helt alene. Den tanken slipper vi her i Norge; vi blir fulgt opp helt fra vi er i livmoren, sier hun.

En million barn overlevde ikke sin egen fødselsdag i fjor. Redd Barna mener to millioner spedbarn kunne vært reddet hvert år.

I landene der det er aller farligst å føde, er det flere ting som er felles for alle landene: det er de fattigste, mest marginaliserte mødrene som har dårligst tilgang til legehjelp. De bor flere timer unna legehjelp - og har heller ikke råd til å reise dit.

FÅR HJELP: Det er ikke alle som får hjelp - men Sania (bildet) er heldig. Foto: Prasanth Vishwanathan/Redd Barna
FÅR HJELP: Det er ikke alle som får hjelp - men Sania (bildet) er heldig. Foto: Prasanth Vishwanathan/Redd Barna Vis mer

  - Jeg mener det er brudd på menneskerettighetene. Det er jo veldig urettferdig at det er så ujevn tilgang til helsearbeidere. Alle barn har rett til liv og helse, så det er helt klart at det er brudd på menneskerettighetene når et barn ikke har en helsearbeider hos seg når det blir født, sier Wang.

- Det beste «mammalandet» - Det er ofte langt å gå til helseklinikken, og ofte krever klinikkene betaling - så da holder mange seg unna, fordi de ikke har råd. Det skjer til og med at kvinner blir avvist fordi de ikke har penger.

Det er langt unna realiteten her til lands.

- Norge ligger på toppen av statistikken for hvor det er aller best å føde, sammen med blant annet Finland og Sverige. Vi er kåret til det beste «mammalandet» i verden flere år på rad. Det har å gjøre med at Norge har satset på et tilgjengelig helsevesen - at alle skal ha tilgang til helsehjelp, uansett, sier Wang.

I Norge er det nærmes uhørt å dø av de samme sykdommene som rammer nyfødte i blant annet afrikanske land.

- Det som skjer, er at barn i fattige land dør av ting vi ikke dør av i Norge: malaria, diaré, lungebetennelse. Disse sykdommene krever helsearbeidere. Dette er ikke rakettforskning, vi vet svaret, men myndighetene i de enkelte landene må prioritere helse og helsearbeidere på en annen måte enn i dag, sier hun.

LISTA: Pakistan ligger øverst på lista over landene det er aller verst å føde og bli født i. Skjermdump: Redd Barna
LISTA: Pakistan ligger øverst på lista over landene det er aller verst å føde og bli født i. Skjermdump: Redd Barna Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!