VIL STEMME AP: En måned etter terrorangrepene startet Ap-sekretær Raymond Johansen i går valgkampen med husbesøk på Stovner i Oslo.- Vi har blitt tatt godt imot, og mange sier de skal stemme Ap. Det varmer, sier Johansen. Foto: Christian Roth Christensen-
VIL STEMME AP: En måned etter terrorangrepene startet Ap-sekretær Raymond Johansen i går valgkampen med husbesøk på Stovner i Oslo.- Vi har blitt tatt godt imot, og mange sier de skal stemme Ap. Det varmer, sier Johansen. Foto: Christian Roth Christensen-Vis mer

- Jeg har følt et sterkt sinne mot gjerningsmannen

Det sier Ap-sekretær Raymond Johansen etter å ha fulgt mange drepte til graven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter hvert som historiene kommer fram om de grufulle hendelsene, føler jeg et voldsomt sinne mot gjerningsmannen, sier Johansen til Dagbladet.

Må kanalisere
Mens mange andre politiske ledere i tiden etter terrorangrepene har unngått å uttrykke tanker og følelser om gjerningsmannen og fokusert på et kjærlighetsbudskapet, innrømmer Johansen at han også har følt sterk sinne.

-Jeg håper valgkampen blir preget av en debatt om samfunn og verdier. Men så vil det nok også komme fram en masse sinne som vi må kanalisere i riktige former. Jeg har selv også følt sterkt sinne mot gjerningsmannen, men vi kan jo ikke går rundt med sinne hele tiden. Det er viktigere at vi har evnen til å ta vare på hverandre. Vi skal heller ikke møte gjerningsmannen med hat, sier Johansen.

Uvirkelig Den 22. juli satt partisekretæren hjemme og jobbet. Han og politisk rådgiver snakket sammen i telefon da bomba eksploderte. Sand som var på partikontoret på Youngstorget så rett på regjeringskvartalet og fikk med seg ødeleggelsene. Det var Ap og AUF som var gjerningsmannens mål. Da skytingen på Utøya ble kjent, dro Johansen sammen med politisk rådgiver til Sundvolden og tok imot overlevende etter massakren.

Samhold - Det har vært helt uvirkelig helt fra jeg dro til Sundvolden den kvelden. Det føles som det er hundre år siden. Jeg har deltatt i mange begravelser og hatt kontakt med partikamerater landet rundt. Samtidig har jeg kjent sterkt samhold. Jeg har aldri klemt så mange, sier Johansen.

Ringte etterlatte Han understreker at hans smerte er liten i forhold til den de føler som har mistet sine nærmeste, men sier terrorangrepene og tiden etter vil prege han resten av livet. En av partisekretærens oppgaver har vært å ringe etterlatte for å uttrykke kondolanse.

- Det er noe av det tøffeste jeg har gjort. Å miste sine egne barn, unge mennesker som sto i startgropa i sine liv, er så ufattelig vondt. For meg blir et før og etter, før og etter 22. juli. Livet mitt vil gå videre, men jeg er kommet veldig nær mennesker som har mistet noen. Det å stå på gravkanten og se noen som er født i 1994 bli senket ned i grava, mens mange barn og unge står rundt, og jeg har gjort det mange ganger, er ikke noe en bare rister av seg. Det vil prege meg, sier Johansen.

Stolt av Ap Han er stolt over partiorganisasjonen og partikameratene.
- Jeg er stolt over at organisasjonen til de grader har stått opp. Vi er et samlet parti og har styrt på kultur, begreper som samhold og solidaritet har fått innhold. Folk som jobber med politikk på fritida, har avbrutt sine ferier for å hjelpe. Uten denne innsatsen hadde det sett helt annerledes ut, sier Johansen.

Ny fase På en internasjonal pressekonferanse i går sa Johansen er Ap og AUF fortsatt er i dyp sorg, men at det nå er klart for en ny fase med valgkamp og meningsbrytning. I går ettermiddag startet Ap-sekretæren valgkampen med husbesøk og blomsterutdeling på Stovner i Oslo.
- Vi har blitt tatt godt imot, og mange sier de skal stemme Ap. Det varmer, sier Johansen. Han gleder seg til valgkampen, til å møte folk direkte og diskutere politikk.

Ikke synd på Ap Han frykter beskyldninger om at Ap vil utnytte sympatien etter terrorangrepene og unndra seg debatt.
- Ap er slitent, men ingen skal kunne si at vi drar fordeler av 22. juli. Enkeltmennesker i Ap er slitne, men det vil aldri være synd på Ap. Vi kommer så visst ikke å utnytte noen offerrolle, snarere tvert imot. Selv om angrepene var rettet mot Ap og AUF, er det ikke det det dreier seg om, sier Johansen.