OMSTRIDT: Thorbjørn Jagland delte ut Nobels fredspris til EU. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
OMSTRIDT: Thorbjørn Jagland delte ut Nobels fredspris til EU. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Jeg har foreslått EU et par ganger før

Nobelkomiteens leder mener EU burde fått fredsprisen før. Og understreker at unionen blir hedret for fred, ikke økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I EU-hovedkvarteret i Brussel ble en kjedelig og regntung dag, preget av hardt slit med den økonomiske krisa og neste ukes toppmøte, brått snudd på hodet til allmenn overraskelse og nærmest eufori da det ble kjent hva Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, kunngjorde i Oslo klokka 11.

På senga - Jeg må si at da jeg våknet i morges ante jeg ikke at det skulle bli en så god dag, var det første presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Durão Barroso, fikk sagt da han møtte journalistene i Berlaymont-palasset.

I presserommet der var det ingenting annet på programmet enn dagsorden for neste uke. Og neste uke er det enda et toppmøte i EU om den økonomiske krisa. Men så kom den norske ambassadøren Atle Leikvoll med blomster og lykkeønsker.

«Det er en enorm ære for Den Europeiske Unionen å bli tildelt Nobels Fredspris for 2012», het det i en felles uttalelse fra presidenten i EU-rådet, Herman Van Rompuy, og Barroso noe seinere. Og litt seinere oppfattet presidenten i Europa-parlamentet, Martin Schulz, overraskelsen.

- Da jeg snakket med Barroso på telefon var han veldig lykkelig, stolt og glad, særlig fordi vi i krisetider heiser opp det viktigste ved EU om å skape stabilitet og fred i Europa. Han var overrasket. Jeg tror ingen der hadde tenkt at noe sånt kunne komme fra Norge. Jeg tror lederne der er blant de få som ikke ser fjernsyn klokka 11 denne fredagen. Det er det mange, mange andre som gjør, men ikke de, tror jeg, sa Jagland til Dagbladet etterpå.

Unnlatelsessynd Nobelkomiteen ga en lang historisk begrunnelse for å gi fredsprisen til EU. Den begynte med fransk-tysk forsoning etter Andre Verdenskrig, fortsatte med innlemmelsen av de tidligere diktaturene i Spania, Portugal og Hellas i det demokratiske fellesskapet, videre til Berlin-murens fall og opptaket av landene i Øst-Europa som medlemmer og sluttet med forhandlingene om medlemskap for landene på Balkan.

- Det er en historisk pris. Men nettopp fordi EU nå det siste året har tatt opp Kroatia på Balkan som fullt medlem, fordi man har startet forhandlingene med Montenegro med sikte på medlemskap og har gitt kandidat-status til Serbia, er dette også en aktuell pris. Den understreker det som har vært EUs rolle hele veien, nemlig å knytte landene sammen, veve dem sammen i et tettere samarbeid, sier Jagland.

- Er dette å rette opp ei unnlatelsessynd? Burde EU fått prisen før?

- Det er det jo mange som mener, og dét mener jeg som har foreslått EU et par ganger før. Men den kommer kanskje på det rette tidspunktet. Det blir lagt merke til at noen faktisk hever opp de store målene som ligger bak EU.

Nobelkomiteen sier aldri hvem som har foreslått en prisvinner, men Jagland sier EU var foreslått av flere. Og EU har ligget på bordet hvert år mens han har vært leder.

Omstridt? - Hadde utfallet vært det samme dersom Ågot Valle fra Sosialistisk Venstreparti ikke hadde vært sjukemeldt og deltatt i komitéens overlegninger?

- Jeg må forholde meg til den komitéen som Stortinget faktisk har gitt meg. Der sitter Gunnar Stålsett fra Senterpartiet, som er mot EU-medlemskap. Han er en av de ganske mange, tror jeg, som kan skille mellom hva Norge skal gjøre - og det kan være gode grunner til å mene at vi ikke skal være medlem av EU - og det store prosjektet som gjelder Europa og å skape fred i Europa, sier Jagland.

Om dette blir en omstridt fredspris, det svarte Nobelkomitéens sekretær på til en utenlandsk journalist:

- Omstridt? Ja. Og ingen steder mer enn her i Norge, sa Geir Lundestad.

Bitter virkelighet Hvem som skal komme fra EU for å motta prisen vet ikke Jagland og Lundestad. Det er opp til EU. EU vet det heller ikke. President Herman Van Rompuy i EU-rådet er det nærmeste de har til statssjef. Tidligere hadde presidenten i Europa-parlamentet, som nå er Martin Schulz, denne funksjonen. Presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, er en slags regjeringssjef. Kanskje de kommer alle tre, men bare én av dem kan holde Nobel-talen.

- Er det et bilde på Europas bitre virkelighet i dag når EU får Nobels fredspris, men ikke Nobelprisen i økonomi?

- Ja, det kan man godt si, svarer Thorbjørn Jagland og trekker på smilebåndet.