REAGERER: Politistasjonsjef Kjell Magne Tvenge er svært kritisk til ABC Nyheters oppslag om politirapporter og vitneavhør om Utøya. Her med konstituert politimester Gunn Iren Midtbø og politioverbetjent Arne Erik Håkonsen ved en tidligere anledning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
REAGERER: Politistasjonsjef Kjell Magne Tvenge er svært kritisk til ABC Nyheters oppslag om politirapporter og vitneavhør om Utøya. Her med konstituert politimester Gunn Iren Midtbø og politioverbetjent Arne Erik Håkonsen ved en tidligere anledning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

- Jeg har full tillit til at tjenestemennene gjorde alt de kunne for å redde liv

Politiet reagerer sterkt etter ABC Nyheter-oppslag om påstått manglende innsats ved Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet kjenner seg ikke igjen i ABC Nyheters skildring av situasjonen rundt de to første polititjenestemennene som kom til Utøya-kaien.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i ABC Nyheters skildring av det som skjedde da de to første polititjenestemennene kom til Utøya-kaia den 22. juli, sier politistasjonsjef Kjell Magne Tvenge ved Hønefoss politistasjon.

Reagerer Til tross for at han reagerer sterkt på nyhetssaken, der det blant annet påstås at de to polititjenestemennene sto passive på land, og beordret sivile ut i skuddlinjen, vil han ikke kommentere de enkelte detaljene i saken

- Det sier seg selv at politiet ikke kan gå inn i en diskusjon med vitner i media på denne måten. I stedet skal vi legge til rette for en ryddig evaluering, som blant annet vil gjøre rede for hva som skjedde i timene etter angrepet, sier Tvenge.

Han påpeker at politiet skal være beredt til å ta både kritikk og lærdom fra hendelsen, men at det føles urettferdig når spekulasjoner rammer tjenestemenn som har gjort alt de kunne for å redde liv.

- Urettferdig - Som sjef reagerer jeg reagerer jeg særlig sterkt på hvordan de to tjenestemennene blir beskrevet i media. La det bare være helt klart, jeg har full tillit til at de to tjenestemennene gjorde absolutt alt de kunne for å redde og beskytte liv i den svært kaotiske situasjonen de var i, sier han.

Bistandsadvokat Sjak R. Haaheim representerer en rekke av de sivile redningspersonene. Han sier han ikke har noen opplysninger om hvorvidt noen av dem ble beordret eller ikke.

- Det mine klienter har fortalt, er at de fikk beskjed om at området ikke var klarert, at det ikke var et sikkert område, sier Haaheim til Dagbladet.

Wenche Bjørngaard, fungerende kommunikasjonsdirektør i Politidirektoratet, sier konklusjoner «ikke må fattes for tidlig og på for spinkelt grunnlag».

Bistandsadvokat Arne Seland har tidligere kritisert politiet for at informasjonen i saken kommer dryppvis, med stadig nye, oppsiktsvekkende detaljer.

Venter rapport - Ufullstendig eller mangelfull informasjon kan fremstå som feilaktig, og være en belastning for mange. En slik situasjon tjener heller ikke den debatten som pågår i det norske samfunnet etter terrorangrepene 22. juli. Vi har en åpen grunnholdning, og det skal vi fortsatt ha, men lekkasjer er vanskelige å forholde seg til. Politiet ønsker å kommunisere ut fra et korrekt og godt faktagrunnlag, sier Bjørngaard.

Politidirektoratets første statusrapport fra evalueringen er ventet å komme i løpet av september.

- Det er en meget omfattende sak med svært mange detaljer som skal evalueres. Vi registrerer at pressen legger sitt puslespill samtidig som vi evaluerer, og at det ikke nødvendigvis skjer i samme takt. Men vi vil bidra til at det blir et så helhetlig bilde som mulig, og at alt kommer på bordet, sier Bjørngaard til Dagbladet.