TRAMPET PÅ KADHAFI: En statue av Muammar Kadhafi ble knust i går og noen opprørere tramper her på hodet hans. Foto: Sergey Ponomarev/AP
TRAMPET PÅ KADHAFI: En statue av Muammar Kadhafi ble knust i går og noen opprørere tramper her på hodet hans. Foto: Sergey Ponomarev/APVis mer

- Jeg har gått en diskré tur i Tripoli, og det var trygt

Kadhafi med nye uttalelser i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Muammar Kadhafis Libya har gradvis smuldret opp de siste dagene. Først gikk opprørerne inn i hovedstaden Tripoli, og i går kveld stormet de boligområdet og palasset til diktatoren.

Der har de samfart residensen, uten å se noe til Kadhafi.

Det er ukjent hvor despoten er, men han snakket i natt med kanalen Al-Rai, ifølge Reuters.

Påstått bytur - Opprørerne torturerer Tripolis innbyggere. Innbyggerne i Tripoli må rense Libyas hovedstad, sier Kadhafi.

Kadhafi har nå trolig enten forlatt Tripoli, eller så befinner han seg i et skjulested som opprørerne ennå ikke har funnet. Selv hevder Kadhafi at han har vært ute i gatene - og han synes det var ganske rolig der.

- Jeg har vært på en diskré rundtur i Tripoli og jeg følte at byen ikke var i fare, sier han.

Etter at opprørerne gikk inn i palasset, har de revet ned store bilder av diktatoren og knust flere statuer og pyntegjenstander. De har plyndret ham for ting som uniformer og våpen med gullbeslag.

Mange gjemmesteder En talsmann for Kadhafi sier at de kommer til å fortsette å slåss.

- Vi kommer til å gjøre om Libya til en vulkan, med lava og flammer under føttene til opprørerne, sier Moussa Ibrahim ifølge Al Arabiya.

Det er dårlig nytt for dem som håpet på et raskt maktskifte i det nordafrikanske landet. Det er kjent at Kadhafi har en rekke gjemmesteder, og selv om det utad kan se ut som han bare har en hard kjerne av støttespillere - har han også lojale folk i andre steder av landet.

Opprørerne startet i går kveld å gå gjennom palasset, på jakt etter hemmelige rom og bunkere. Det er tidligere gjort kjent at Kadhafi også har et sommerhus i Al Bayda nordøst i landet. Der er det en labyrint av bunkere dypt under jorda, adskilt av 25 centimeter tykke bombesikre dører.

For å kunne motstå atombombeangrep og holde Kadhafi i live i mange måneder, var bunkerne utstyrt med et luftfiltreringssystem, nødgeneratorer, vannpumper og «nødutganger» bakveien, har TV-kanalen Al Jazeera tidligere opplyst.

FORTSATT KAMPER: Selv om opprørerne har tatt over palasset i hovedstaden, er det fortsatt spredte kamper mellom dem og de Kadhafi-lojale styrkene. Foto: Louafi Larbi/REUTERS
FORTSATT KAMPER: Selv om opprørerne har tatt over palasset i hovedstaden, er det fortsatt spredte kamper mellom dem og de Kadhafi-lojale styrkene. Foto: Louafi Larbi/REUTERS Vis mer