Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg har gjemt meg på kontoret, ikke svart på pressehenvendelser, og føler at jeg svikter de som stemte på meg. Hvor god følelse tror dere det er?»

Høyre-representant blogger om den vanskelige debatten.

 HOLDER PARTILINJA: Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren Vampus, stemmer med stortingsgruppa selv om hun er motstander av at fastleger skal få reservere seg . Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HOLDER PARTILINJA: Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren Vampus, stemmer med stortingsgruppa selv om hun er motstander av at fastleger skal få reservere seg . Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-bloggeren Heidi Nordby Lunde, kjent under sitt alias Vampus, vil stemme mot sin egen overbevisning i reservasjonsrettsaken. Det skriver hun i et blogginnlegg lørdag.

Lunde har tidligere skrevet om sitt syn på reservasjonretten i bloggen, hvor hun blant annet skriver:

«Det er ingen menneskerett å være fastlege. Retten til abort er derimot lovfestet. Derfor bør fastleger som som nekter å oppfylle sine forskriftsfestede oppgaver få trekk i sin økonomiske støtte eller bli bedt om å forlate sin stilling.»

Står på partilinja Lunde ble valgt inn på Stortinget i høst, og skriver at hun ikke ønsker å debutere på Stortinget med å gå ut mot egne partifeller i en sak som er viktig for partiet.

«Jeg har virkelig ikke hatt et ønske om å debutere på Stortinget med å diskutere mot egne partifeller, som jeg respekterer og er glad i, med en sak som åpenbart er vanskelig for partiet.»

Hun skriver at det ikke har vært lett å ta det standpunktet at hun velger å stemme med partigruppa, tross sitt eget prinsippielle syn.

«Jeg har gjemt meg på kontoret, ikke svart på pressehenvendelser, og føler at jeg svikter de som stemte på meg. Hvor god følelse tror dere det er?»

Mangler støtte lokalt
Bloggeren går hardt ut mot et oppslag i Aftenposten, som ville ha det til at hun oppfordret lokalpolitikere til boikott.

«Ja, jeg synes det er bra om kommuner aktivt tar et standpunkt mot en reservasjonsmulighet. Samtidig forstår jeg de nye forskriftene slik at en kommune kun skal kunne innvilge reservasjon under gitte omstendigheter, dermed må de ha alternative tilbud og legekapasitet nok dersom de skal kunne innvilge en søknad.»

I en spørreundersøkelse gjennomført av VG tirsdag sier 167 av 185 ordførere at de vil stemme mot forslaget om reservasjonsrett for fastleger.

Torsdag vil bystyret i Trondheim behandle et forslag om å si nei til reservasjonsrett for fastleger. Høyre vil ikke binde sine representanter, og flere av høyre-representantene vil stemme mot å gi fastleger reservasjonsrett.

Hele Norges coronakart