STORTINGET (Dagbladet): Daværende kunnskapsminister Tonje Brennas habilitetssak var den første som havnet på statsministerens bord i juni. Men i motsetning til statsrådskollegene Anette Trettebergstuen, Ola Borten Moe og Anniken Huitfeldt, har hun fått beholde jobben.
Hun har til og med fått ny jobb - og er nå arbeids- og inkluderingsminister.
Men også Tonje Brenna har innrømmet habilitetsfeil. Nå forklarer hun seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Fordi statsrådskollegene har tatt parlamentrarisk ansvar ved å gå av, er det begrenset i hvilken grad Kontroll- og konstitusjonskomiteen kan ramme dem. Men Tonje Brenna sitter fortsatt, og for henne står det mye på spill i høringen.
- Jeg vil gjenta at jeg har gjort alvorlige feil med hensyn til min habilitet, og det beklager jeg, sier Brenna.
- Jeg er veldig redd for å gjøre feil. Dette er feil jeg synes det er forferdelig å ha gjort, sier Brenna.
- Opp til dere
I spørsmålsrunden spør komitemedlem Carl I. Hagen om hun vurderte å gå av når Trettebergstuen gjorde det.
- Det er opp til dere å vurdere alvorligheten i mine feil, sier hun og gjentar at hun selv har oppdaget disse feilene, og selv har fått det fram i lyset.
- Ser du at dette framstår som rart utenfra at du blir sittende?, spør Hagen.
- Jeg tror folk ser at det er dumt når politikere gjør feil. Så håper jeg de også ser en sittende arbeids- og inkluderingsminister som ønsker å rydde opp.
-Burde forstått
- Jeg burde forstått tidligere at vennskapet med styremedlemmer i Utøya AS kunne gjøre meg inhabil, sier Brenna.
Brenna gjør også rede for sitt vennskap med Frode Elgesem, som hun utnevnte til styremedlem ved Wergelandsenteret:
- Frode Elgesem og jeg ble kjent da han var bistandsadvokat i 22. juli-rettssaken. Vi har holdt kontakten og er gode venner, sier Brenna.
Hun sier at vennskapsforhold mellom folk som på ett eller annet vis var involvert i terrorhendelsene 22. juli 2011, «knytter oss sammen på en spesiell måte».
- Det er altså først da jeg forstår at jeg er inhabil som følge av vennskapet med styremedlemmer av Utøya AS at jeg forstod at jeg også var inhabil i forhold til Elgesem, sier Brenna.
- Uroen som vokste, var nok til at jeg kom til at jeg burde ha meldt meg inhabil overfor Elgesem tidligere. Det var en stor vekker for meg, sier Brenna.

Rutiner
- Hvor går grensen for når du som statsråd må gå av?, spør saksordfører Grunde Almeland (V).
- Det er vanskelig å sette slike grenser. For min egen sak oppdaget jeg den selv, og jeg er opptatt av å rydde opp. Politikere skal følge lover, regler og rutiner. Når vi begår feil, skal vi erkjenne og rydde opp og på den måten forsøke å gjenopprette tilliten, sier Brenna.
I likhet med de andre statsrådene som har forklart seg i dag, mener Brenna at rutinene i forhold til habilitetsarbeid i regjeringen kan bli bedre.
- Vi har litt å gå når det gjelder rutiner. Når habilitetsreglene man lærer skal settes ut i praksis første dag på jobben som statsråd, kan det oppstå utfordringer, sier Brenna.
Leder i komiteen, Peter Frølich (H) spør om en SMS hun fikk fra Frode Elgesem i forbindelse med en byggesøknad. Saken førte til at hun ble vurdert som ikke-inhabil i saker som gjaldt Elgesem.
Hun sier hun burde gjort en bedre habilitetsvurdering og journalført den.
- Er det forglemmelse eller dårlig rutine?, spør Frølich.
- Jeg har løpende journalført det som er blitt sendt til meg og løpende gjort habilitetsvurderinger. Så dette er både dårlig gjort og for seint.
To feil
Tonje Brenna beklaget i juni to feil mens hun var kunnskapsminister. Hun sa hun hadde vurdert sin habilitet for dårlig og seint i utnevnelsen av fire styreverv.
Hennes venn Frode Elgesem ble utnevnt til styremedlem i Wergelandsenteret. Han var AUFs bistandsadvokat i 22. juli-rettssaken og ble en venn av Brenna, som var blant de Utøya-overlevende.
Den andre saken gjelder tre styremedlemmer i stiftelsen Utøya AS. Hilde Firman Fjellså og Marianne Wilhelmsen fikk verv samtidig som de er hennes nære venner, og Martin Henriksen er Brennas tidligere samboer.
Utøya AS er involvert i et prosjekt med Wergelandsenteret og mottar penger fra Kunnskapsdepartementet, som Brenna ledet.
Utnevnelsene ble siden erklært ugyldige.
Fortalte selv
Brenna fortalte selv om feilene i et intervju og fikk bli sittende som statsråd.
Støre sa han hadde tillit til henne som statsråd og nestleder og trodde på det hun sa.
Hun er den eneste i Støre-regjeringen som har fått bli sittende etter en habilitetssak. Departementet har forklart at Brenna ikke ble advart om mulig inhabilitet, mens Trettebergstuen tidlig ble varslet om det samme.
I sin høring avviste Trettebergstuen at hun ble advart.