Tonje Brenna i kontrollkomiteen:

- Jeg har gjort alvorlige feil

Tonje Brenna er den eneste av statsrådene som må svare for sine habilitetssaker i kontrollkomiteen i dag, som har fått beholde jobben.

HØRING: Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Anniken Huitfeldt, Anette Trettebergstuen, Tonje Brenna og Ola Borten Moe svarer kontrollkomiteen i Stortinget i dag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Daværende kunnskapsminister Tonje Brennas habilitetssak var den første som havnet på statsministerens bord i juni. Men i motsetning til statsrådskollegene Anette Trettebergstuen, Ola Borten Moe og Anniken Huitfeldt, har hun fått beholde jobben.

Hun har til og med fått ny jobb - og er nå arbeids- og inkluderingsminister.

Men også Tonje Brenna har innrømmet habilitetsfeil. Nå forklarer hun seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Fordi statsrådskollegene har tatt parlamentrarisk ansvar ved å gå av, er det begrenset i hvilken grad Kontroll- og konstitusjonskomiteen kan ramme dem. Men Tonje Brenna sitter fortsatt, og for henne står det mye på spill i høringen.

- Jeg vil gjenta at jeg har gjort alvorlige feil med hensyn til min habilitet, og det beklager jeg, sier Brenna.

- Jeg er veldig redd for å gjøre feil. Dette er feil jeg synes det er forferdelig å ha gjort, sier Brenna.

- Opp til dere

I spørsmålsrunden spør komitemedlem Carl I. Hagen om hun vurderte å gå av når Trettebergstuen gjorde det.

- Det er opp til dere å vurdere alvorligheten i mine feil, sier hun og gjentar at hun selv har oppdaget disse feilene, og selv har fått det fram i lyset.

- Ser du at dette framstår som rart utenfra at du blir sittende?, spør Hagen.

- Jeg tror folk ser at det er dumt når politikere gjør feil. Så håper jeg de også ser en sittende arbeids- og inkluderingsminister som ønsker å rydde opp.

-Burde forstått

- Jeg burde forstått tidligere at vennskapet med styremedlemmer i Utøya AS kunne gjøre meg inhabil, sier Brenna.

Brenna gjør også rede for sitt vennskap med Frode Elgesem, som hun utnevnte til styremedlem ved Wergelandsenteret:

- Frode Elgesem og jeg ble kjent da han var bistandsadvokat i 22. juli-rettssaken. Vi har holdt kontakten og er gode venner, sier Brenna.

Hun sier at vennskapsforhold mellom folk som på ett eller annet vis var involvert i terrorhendelsene 22. juli 2011, «knytter oss sammen på en spesiell måte».

- Det er altså først da jeg forstår at jeg er inhabil som følge av vennskapet med styremedlemmer av Utøya AS at jeg forstod at jeg også var inhabil i forhold til Elgesem, sier Brenna.

- Uroen som vokste, var nok til at jeg kom til at jeg burde ha meldt meg inhabil overfor Elgesem tidligere. Det var en stor vekker for meg, sier Brenna.

MÅ SVARE: Arbeidsminister Tonje Brenna ankommer høringssalen på stortinget. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
MÅ SVARE: Arbeidsminister Tonje Brenna ankommer høringssalen på stortinget. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Rutiner

- Hvor går grensen for når du som statsråd må gå av?, spør saksordfører Grunde Almeland (V).

- Det er vanskelig å sette slike grenser. For min egen sak oppdaget jeg den selv, og jeg er opptatt av å rydde opp. Politikere skal følge lover, regler og rutiner. Når vi begår feil, skal vi erkjenne og rydde opp og på den måten forsøke å gjenopprette tilliten, sier Brenna.

I likhet med de andre statsrådene som har forklart seg i dag, mener Brenna at rutinene i forhold til habilitetsarbeid i regjeringen kan bli bedre.

- Vi har litt å gå når det gjelder rutiner. Når habilitetsreglene man lærer skal settes ut i praksis første dag på jobben som statsråd, kan det oppstå utfordringer, sier Brenna.

Leder i komiteen, Peter Frølich (H) spør om en SMS hun fikk fra Frode Elgesem i forbindelse med en byggesøknad. Saken førte til at hun ble vurdert som ikke-inhabil i saker som gjaldt Elgesem.

Hun sier hun burde gjort en bedre habilitetsvurdering og journalført den.

- Er det forglemmelse eller dårlig rutine?, spør Frølich.

- Jeg har løpende journalført det som er blitt sendt til meg og løpende gjort habilitetsvurderinger. Så dette er både dårlig gjort og for seint.

To feil

Tonje Brenna beklaget i juni to feil mens hun var kunnskapsminister. Hun sa hun hadde vurdert sin habilitet for dårlig og seint i utnevnelsen av fire styreverv.

Hennes venn Frode Elgesem ble utnevnt til styremedlem i Wergelandsenteret. Han var AUFs bistandsadvokat i 22. juli-rettssaken og ble en venn av Brenna, som var blant de Utøya-overlevende.

Den andre saken gjelder tre styremedlemmer i stiftelsen Utøya AS. Hilde Firman Fjellså og Marianne Wilhelmsen fikk verv samtidig som de er hennes nære venner, og Martin Henriksen er Brennas tidligere samboer.

Utøya AS er involvert i et prosjekt med Wergelandsenteret og mottar penger fra Kunnskapsdepartementet, som Brenna ledet.

Utnevnelsene ble siden erklært ugyldige.

Fortalte selv

Brenna fortalte selv om feilene i et intervju og fikk bli sittende som statsråd.

Støre sa han hadde tillit til henne som statsråd og nestleder og trodde på det hun sa.

Hun er den eneste i Støre-regjeringen som har fått bli sittende etter en habilitetssak. Departementet har forklart at Brenna ikke ble advart om mulig inhabilitet, mens Trettebergstuen tidlig ble varslet om det samme.

I sin høring avviste Trettebergstuen at hun ble advart.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer