Vinstra-drapet

- Jeg har gjort det jeg kan som mor

Den tiltalte 17-åringens mor gråter i retten.

BYGDA I SJOKK: Drapet på Laura Iris Haugen (16) 31. oktober i fjor sjokkerte Vinstra. Her politiets tekniske etterforskere på åstedet dagen derpå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BYGDA I SJOKK: Drapet på Laura Iris Haugen (16) 31. oktober i fjor sjokkerte Vinstra. Her politiets tekniske etterforskere på åstedet dagen derpå. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Jeg har gjort det jeg kan som mor! sier moren til 17-åringen som er tiltalt for drapet på Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i vitneboksen, samtidig som hun bryter sammen i gråt.

Presses

Den 49-årige kvinnen blir presset av Nina Hjortdal, bistandsadvokaten for Haugens familie. Hjortdal vil vite hvorfor hun ikke varslet andre instanser enn sin egen kommunale terapeut om sønnens tiltakende problemer.

- Når man melder en bekymring, hvordan gjør man det? Jeg tenker at BUP (barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) og barnevernet er vanlige instanser. Hvorfor gikk du ikke dit? spør Hjortdal.

DREPT: Laura Iris Haugen (16) ble påført 21 knivstikk av den tiltalte 17-åringen, og døde utenfor hjemmet sitt i Sorperoa på Vinstra. Foto: Privat
DREPT: Laura Iris Haugen (16) ble påført 21 knivstikk av den tiltalte 17-åringen, og døde utenfor hjemmet sitt i Sorperoa på Vinstra. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har sett på oss som en fungerende familie, og har aldri lært hvordan man gjør dette.

- Men du er jo lærer, sier Hjortdal, og mener kvinnen burde kjenne godt til hvilke kanaler hun kunne melde ifra til om sønnens merkelige oppførsel med stadig større isolasjon fra familien og andre.

- Behandleren har vel ikke ansvar for å følge opp den meldingen, framholder advokaten, og sikter til bekymringen moren uttrykte i terapitimene.

VINSTRA-DRAPET: Mandag startet rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Snakket med seg selv

Moren gikk før jul 2017 til en behandler i Nord-Frons avdeling for rus og psykiatri, der hun fortalte om sønnens problemer. Men meldingen ble altså ikke viderebrakt, og hun hadde bare to møter med behandleren.

Ti måneder seinere knivstakk og drepte sønnen Haugen. Han sitter i retten til høyre for moren, men ser bare ned og rett foran seg.

I likhet med sin ektemann, som forklarte seg i går, mener 49-åringen at sønnens problemer ble merkbare i niende klasse. Da la foreldrene merke til at han tilbrakte mer og mer tid alene, og ikke fikk nye venner.

De har også fortalt at gutten kunne sitte timevis på do og snakke med seg selv, til irritasjon for resten av familien når de skulle bruke badet.

- Jeg tenkte han hadde behov for å prate. Han sluttet å snakke hvis han merket at noen sto utenfor døra, forklarer moren på spørsmål fra sønnens forsvarer Nora Hallén fra Advokatfirmaet Elden.

- Var normal

Moren, som jobber på samme ungdomsskole som sønnen gikk på, sier hun en gang nevnte guttens oppførsel for sosialrådgiveren på skolen. 49-åringen uttrykker dårlig samvittighet for at hun ikke iverksatte flere tiltak.

- Jeg tenker at hvis jeg bare hadde hatt én samtale med ham, kalt ham inn til et møte. Vi har jo barnepsykolog. Men jeg slo meg til ro med det. Det er forferdelig å tenke på nå, sier hun.

VINSTRA: Onsdag ble en 16 år gammel jente drept på Vinstra. En 16 år gammel gutt er pågrepet for drapet. Wenche Bøe var vitne til det hele. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Også hun beskriver at sønnen var en glad og normal gutt tidligere i oppveksten, og sier de mørke tankene hans som er kommet fram i retten via dagbøker, videoer og skrifter, kommer overraskende på henne.

Leste drapsstil

Hun forklarer at en engelsktentamen han leverte på ungdomsskolen våren 2018, der han beskriver et brutalt drap, var kjent for henne via lærerkolleger på skolen.

- Engelsklæreren kom til meg og fortalte at det var veldig vanskelig å sette karakter. Hun sa at jeg måtte si til ham at han ikke skulle skrive en så grov tekst; hvis han kom opp til eksamen, kunne det hende at sensor ville nekte å rette.

- Leste du stilen? spør aktor Jo Christian Jordet.

- Ja. Jeg så han hadde skrevet en veldig bra tekst, og sa ettertrykkelig til [sønnen] at han ikke skulle skrive en så grov tekst til eksamen.

17-åringen har forklart at han aldri fikk noen tilbakemelding fra foreldrene om stilen, som han kalte «Oh sweet violence».

Beholdt dametruser

Hun forklarer også at hun lot ham beholde dametruser hun fant på rommet hans, som han forklart at han stjal fra tørkesnora utenfor Haugens hjem.

- Han insisterte veldig på å få beholde dem. Han var jo litt vanskelig, ikke sant. Så for husfredens skyld gjorde vi det sånn. Jeg sa til ham at slikt gjør man ikke, og tenkte at det var en slags guttestreker.

I RETTEN: Volds- og voldtektsfantasier er noe av det som har blitt beskrevet i Nord-Gudbrandsdal tingrett mandag, hvor en 17 år gammel gutt står tiltalt for å ha drept 16 år gamle Laura Iris Haugen på Vinstra i oktober i fjor. Haugen-familiens bistandsadvokat beskriver det hele som et mareritt. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

Hun beskriver også at sønnen to ganger satte hendene mot strupen hennes, slik at hun fikk vondt. Dette var etter at han ikke lenger likte kroppskontakt med foreldrene.

- Han kan ha gjort dette for å skyve meg unna, og jeg må understreke at jeg aldri var redd, forklarer 49-åringen.

Fikk ikke besøke

Moren forteller videre at tida etter drapet har vært veldig vanskelig. Ikke minst fordi de den første tida ikke fikk besøke den drapssiktede gutten, som da var 16 år og satt i isolasjon. Seinere var det han som ikke ville treffe dem, men de har nå gjenopptatt kontakten med telefonsamtaler og månedlig besøk.

VINSTRA-DRAPET: Mandag starter rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Han ønsker ikke å snakke om det som har skjedd, sier moren og sikter til drapet.

I går la aktor Jordet fram ei dagbok som moren for kort tid siden fant på gutterommet. Den er skrevet da sønnen var elleve-tolv år, og inneholder blant annet mørke tanker om livet og verden, i tillegg til svermeri for antatt uoppnåelige jenter og skriverier om sex.

- Han kan ikke hatt så god selvfølelse, og det er vondt å lese det nå etterpå. At han ikke har hatt det så greit, sier moren til psykiater Terje Tørrissen.

Den drapstiltalte 17-åringen holder seg for ørene når de mest private detaljene, som dagboka, diskuteres.

Schizofreni

Moren henvender seg til Haugens far og søster, som sitter til venstre for henne.

- Får jeg lov til å si en ting til dere? Det er helt forferdelig, det dere må gå igjennom, sier hun og bryter igjen ut i gråt. Retten tar en pause.

17-åringen er diagnostisert med ulike former for schizofreni i varetektstida. Han har tilstått drapet og å ha skadd en 57-åring som kom til for å forhindre hendelsen, men har erklærte seg mandag ikke skyldig etter tiltalen, fordi han mener han er strafferettslig utilregnelig og ikke kan straffes.