- Jeg har god samvittighet

Terje Søviknes ville i går kveld ikke innrømme at det er galt av en nestleder i et politisk parti å gå til sengs med et 16-årig medlem. - Vi var likeverdige partnere, hevder Søviknes, som ikke vil trekke seg fra sine verv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søviknes gjentok flere ganger at han har god samvittighet, og lar «det norske folk» avgjøre om han kan fortsette som politiker etter anklagene om seksuelt overgrep mot den 16-årige jenta. På direkte spørsmål etter at tv-lysene var slått av, hadde han store problemer med å forklare hvordan han kunne mene at han har «god samvittighet».

- Jeg har god samvittighet i forhold til anklagene om straffbare forhold. Jeg har gjort en tabbe, men jeg håper det er mulig å få tilgivelse.

- Beklager

Han ville ikke innrømme at det er maktmisbruk av en politisk leder å ha seksuell kontakt med 16-årig jente på hennes første FpU-landsmøte.

- Jeg oppfattet det slik at vi var likeverdige partnere, mente Søviknes som ikke har tatt kontakt med jenta i ettertid.

- Jeg beklager det som skjedde, og jeg kan godt forstå at mange synes det er umoralsk. Det var en feilvurdering fra min side.

- Mener du selv at du har gjort noe umoralsk og utvist manglende dømmekraft?

- Det får andre vurdere.

- Hvordan ville du ha reagert hvis du hadde en datter på 16 år som gikk inn i et parti der nestlederen gikk til sengs med henne?

- Det vil jeg ikke svare på, sa Søviknes på Dagbladets spørsmål seint i går kveld.

For stort press

Søviknes framhevet flere ganger at han hadde «stått åpent og ærlig fram» for å forklare seg. I realiteten ble han presset til å ta permisjon som nestleder av Carl I. Hagen og Siv Jensen. Han har helt siden «den seksuelle kontakten» skjedde for over etter år siden, følt han kunne inneha de høyeste verv i partiet - og stille som kandidat til Stortinget i høst.

Han har ikke på noe tidspunkt vurdert å trekke seg - før presset ble for stort for ham i går.

Søviknes vil ikke fortelle når han informerte Hagen og Jensen om forholdet, men framhevet at kona Janniche har støttet ham hele veien. Da ryktene om det påståtte overgrepet ble kjent, stilte han opp sammen med henne i «Tabloid» på TV2 og benektet anklagene. Også på nominasjonsmøtet i Hordaland Fremskrittsparti forrige helg avviste han alle ryktene og trakk fram den gode støtten fra kona. I dag hevder han at det gråtkvalte forsvaret på TV, i Se og Hør og på talerstolen ikke setter ham i et dårlig lys.

- Den gang svarte jeg bare på anklagene om straffbare forhold. Jeg har ikke på noe tidspunkt sagt noe usant.

Støttet av kona

Søviknes innrømmer at han visste at jenta var beruset, men benekter at han skal ha skjenket henne. Det som skjedde på hotellet av «seksuell art» var frivillig. Han hevder også at han ikke visste at jenta bare var 16 år gammel.

- Det utestedet vi var på hadde 18-års aldersgrense, derfor gikk jeg ut fra at hun var over 18, sa Søviknes i «Tabloid».

Hvordan han i dagene og ukene framover skal forsvare sin stilling som ordfører og stortingskandidat vil han ikke utdype.

Hans forsvarer Oscar Ihlebæk hevdet både i «Tabloid» og «Redaksjon 21» på NRK at det lå et bevisst politisk spill bak de alvorlige anklagene. Han mente noen hele tida hadde stått bak og regissert «kampanjen» mot nestlederen.

Søviknes på sin side valgte å fokusere på at kona fortsatt støtter ham på tross av sidespranget.

Riktignok beklaget han også at den nå 17-år gamle jenta fra Porsgrunn hadde hatt det vanskelig i ettertid, men han «var usikker» på hvor mye det skyldtes «den seksuelle kontakten».

Rømte med Se og Hør

Bistandsadvokaten hennes, Roar Vegsund, framholdt imidlertid at det dreide seg om et overgrep, og at han ikke delte Søviknes' versjon.

Da den lange dagen var over for Søviknes i går kveld, var det igjen forholdet til kona han fokuserte på. Hun hadde blitt med ham fra Bergen til Oslo.

- Dette har vært den mest vanvittige dagen jeg har opplevd, sukket en sliten Terje Søviknes, som så fram til å tilbringe resten av kvelden med Janniche. Søviknes ble ved 23-tida i går kveld kjørt av Se og Hør til Radisson SAS på Gardermoen.

SEINT I GÅR KVELD: - BEKLAGER: Dagbladet traff Terje Søviknes på hans advokats kontor seint i går kveld. - Jeg beklager det som skjedde, og kan godt forstå at mange synes det er umoralsk. Det var en feilvurdering fra min side, sier han.
TIDLIGERE PÅ KVELDEN: - TRODDE HUN VAR ELDRE: - Det utestedet vi var på hadde 18-årsgrense, derfor gikk jeg ut fra at hun var over 18, sa Terje Søviknes «Tabloid» på TV2. Til venstre Søviknes' advokat Oscar Ihlebæk.