Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens Stoltenberg og krisen i Ap

- Jeg har gode samtaler med Jonas

Jens Stoltenberg holder kontakt med Jonas Gahr Støre og andre venner i Ap. Men NATO-sjefen vil ikke si noe om krisa i sitt parti.

HAR BARE ÉN PLAN: NATOs generalsekretær går opp flytrappa for å reise til Berlin og møte forbundskansler Angela Merkel. Nå handler alt om forberedelser til toppmøtet i juli. Krisa i Ap vil Stoltenberg ikke kommentere. Men han prater med Jonas Gahr Støre og andre venner i Ap når han er hjemme, eller han får besøk i Brussel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR BARE ÉN PLAN: NATOs generalsekretær går opp flytrappa for å reise til Berlin og møte forbundskansler Angela Merkel. Nå handler alt om forberedelser til toppmøtet i juli. Krisa i Ap vil Stoltenberg ikke kommentere. Men han prater med Jonas Gahr Støre og andre venner i Ap når han er hjemme, eller han får besøk i Brussel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN/BRUSSEL (Dagbladet): Stoltenberg jobber intenst med forberedelsene til NATO-toppmøtet i juli. Toppmøtet kan bli mer krevende enn på lenge fordi det er åpen uenighet mellom NATO-landene om store internasjonale spørsmål.

Den tidligere Ap-lederen og mangeårige statsministeren har fortsatt god kontakt med gamle partivenner i Norge, men ønsker ikke å kommentere krisa i Ap. Tirsdag formiddag holder etterfølger Jonas Gahr Støre sin oppsummerende pressekonferanse etter det som har vært en svært tung politisk vår for Arbeiderpartiet.

- Bruker all energi på NATO

- Da du for fire år siden gikk av som Ap-leder for å bli generalsekretær i NATO, sa du at «det er En tid for alt». Betyr det at det er utelukket at du kommer tilbake til norsk politikk etter NATO-jobben?

- Jeg har bare én plan, jeg: Å gjøre en best mulig jobb for NATO. Det tar all min tid og min energi. Og jeg sa også da jeg gikk av som Ap-leder at jeg ikke kom til å blande meg inn i norsk politikk, fordi jobben min nå er i NATO. Jeg sitter på tribunen i norsk politikk, jeg er ikke deltaker lenger.

- Det er jo ingen hemmelighet hvilket lag jeg heier på. Men jeg kommer ikke til å være en spiller, en som er på banen, sier Stoltenberg til Dagbladet.

DUKKET OPP: Nato-sjef Jens Stoltenberg besøkte Aps landsmøte i 2015. Her tas han imot av Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DUKKET OPP: Nato-sjef Jens Stoltenberg besøkte Aps landsmøte i 2015. Her tas han imot av Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han holder imidlertid kontakten med partifeller og venner i Ap.

- Jeg møter Jonas og andre partifeller når jeg er i Norge, eller jeg møter dem i Brussel. Jeg skulle gjerne truffet dem oftere. Det er jo venner jeg har fra et langt liv i politikken. Jeg meldte meg inn i Ap i 1973, og veldig mange av de menneskene jeg setter pris på, som jeg kjent i mange år, er jo i Ap.

- Motgang kan snus

- Hvordan er det nå når laget du heier på, sliter?

- Hvis jeg skal begynne å si noe om det, er jeg plutselig en del av norsk politikk. Jeg kommer ikke til å si noe om det. Men jeg treffer mange i Ap, og har stor glede av å snakke med dem om alt mulig.

- Du har jo også erfaring med at Ap ligger langt nede. I 2001 fikk Ap 24, 3 prosent. Du kan kanskje trøste med at det vil gå oppover?

- Ja, jeg har vært med på det. Derfor vet jeg at motgang kan snus til medgang. Jeg har gode samtaler med Jonas, og med andre i partiet,

- Du har kanskje noen gode råd også?

- Da snakker vi om alt mulig, svarer Stoltenberg.

14. juni for fire år siden gikk Stoltenberg av som Ap-leder på et ekstraordinært landsmøte. Årsaken var at han hadde sagt ja til å bli NATOs nye generalsekretær. Jonas Gahr Støre ble enstemmig valgt som etterfølger.

I 2015 gjorde Ap sitt beste kommunevalg på nesten 30 år. Ap vant Oslo, Bergen og flere andre storbyer, og sitter i dag med 205 ordførere. Landsmøtet i fjor ga inntrykk av samling og harmoni i partiet. Å skifte ut en blåblå regjering etter fire år syntes mer enn overkommelig.

Intern uro

Men valgkampen i 2017 mislyktes, og det ble ikke regjeringsskifte. Etter valgnederlaget har det gått fra vondt til verre for Ap. Metoo-kampanjen slo inn og tok den ene nestlederen, Trond Giske. På Ipsos siste måling for Dagbladet lå Ap på i overkant av 24 prosent. De borgerlige holder stand. Ap klarer ikke å få medieoppmerksomheten over fra intern uro til politikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media