TÅREVÅT OBAMA:  President Barack Obama besøkte tre delstater i sin siste innspurt i valgkampen i går. I Iowa fortalte han rundt 20 000 tilhengere om arrene han hadde fått som følge av sin kamp for forandring de siste fire årene. Foto: Carolyn Kaster / AP Photo / NTB Scanpix
TÅREVÅT OBAMA: President Barack Obama besøkte tre delstater i sin siste innspurt i valgkampen i går. I Iowa fortalte han rundt 20 000 tilhengere om arrene han hadde fått som følge av sin kamp for forandring de siste fire årene. Foto: Carolyn Kaster / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

- Jeg har grå hår som beviser det. Det var ikke grått da jeg først kom hit

Følelsladd Obama avsluttet historien dyreste valgkamp i staten som «ga ham håp» i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 20 000 tilhengere så USAs president Barack Obama tale da han i natt entret podiet i byen Des Moines  i delstaten Iowa.

Med en tåre trillende ned kinnet da han snakket til folkemengden, som blant annet møtte ham med blå plakater med budskapet «FORWARD!».

Den blå kampanjen brukes av Obama som et symbol på hva han har gjort for å tilrettelegge for arbeid, bilindustri, veteraner, helsetilbud, utdanning og amerikansk oljeindustri de siste fire årene.

Spør om hjelp Obama understreker i går for tilhengerne at presidentvalget var «ute av hans hender» og at «det er opp til dere nå».

- Iowa, dere lærte meg å satse på dere. Dere lærte meg å satse på håp, sa en hes Obama, som tidligere på dagen hadde besøkt delstatene Wisconsin og Ohio.

LANG KLEM:  Michelle Obama klemte sin kjære kvelden før presidentvalget i byen Des Moines i delstaten Iowa i går. Under sin tale fikk han mengden til å skratte gjentatte ganger. Foto: Larry Downing / REUTERS / NTB Scanpix
LANG KLEM: Michelle Obama klemte sin kjære kvelden før presidentvalget i byen Des Moines i delstaten Iowa i går. Under sin tale fikk han mengden til å skratte gjentatte ganger. Foto: Larry Downing / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

-  Jeg kom tilbake til dere for å spørre om hjelp til å fullføre det vi har begynt på sammen. Dette er øyeblikket hvor forandringer starter, sa han.

Valgkampen er det dyreste i amerikansk historie, og Obama og republikanernes presidentkandidat Mitt Romney ligger svært nære hverandre på meningsmålingene.

Begge har i valgkampinnspurten satset alt ved å besøke vippestatene, og meningsmålinger viser at Obama har et lite forsprang med 48 prosent mot rivalens 46, melder Sky News

- Arr og grått hår Obama brukte deler av den 32 minutter lange talen i Iowa for å sette inn et siste støt for å overbevise velgere som fremdeles ikke har bestemt seg. Delstaten har i år vært en vippestat, og både han og motkandidat Mitt Romney har begge kjempet for Iowas seks valgmannsstemmer.

Gjennomsnittsmålinger viser at Obama har 48,8 av stemmene mens Romney har 45,8 i Iowa, ifølge Real Clear Politics.

SNART KLEM:  Michelle Obama snakket også til folkemassen. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP Photo / NTB Scanpix
SNART KLEM: Michelle Obama snakket også til folkemassen. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har arrene som beviser det. Jeg har grå hår som beviser det. Det var ikke grått som nå da jeg først kom til Iowa, sa han i talen da han argumentere for at han hadde forandret USA til det bedre.

- Noen ganger har det vært vanskelig, noen ganger har det vært frustrerende. Men vi er også klar over at når vi først bestemmer oss for å gjøre en forskjell, når amerikanerne samles med øye for dette målet - da kan ingen stoppe oss. Etter alt vi har vært gjennom sammen, etter alt vi har slåss for sammen - så kan vi ikke gi opp arbeidet for forandring nå, sa han videre.

Twitret til delstaten Presidentfrue Michelle Obama var også med på valgkampsankingen, og snakket til tilhengerne i forkant av mannens tale. Hun ga Obama en lang klem i det han gikk opp på scenen.

Obama, som har brukt sosiale medier svært aktivt i begge sin valgkamprunder, forberedt Iowa på valgdagen i dag på følgende måte på Twitter:

«Iowa, i morgen skal vi minne verden på hvorfor USA er den beste nasjonen i verden».

I Wisconsin tidligere på dagen hadde presidenten med seg rockeren Bruce Springsteen på scenen.

- Dersom dere er villige til å arbeide sammen med meg, til å banke på noen dører for meg, til å ta noen telefoner for meg, til å møte opp for meg, kommer vi til å vinne Wisconsin. Da kommer vi til å vinne dette valget, slik at vi kan fullføre det vi startet, sa Obama.

Mot Obama Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney var derimot i New Hampshire i går kveld. Der ba han de oppmøtte tilhengerne om å se bort fra «talene, angrepene og annonsene», og heller se på hva Obama ikke har oppnådd.

- Presidenten lovet endring, men man kan ikke måle endringer ut fra taler. Det måles ut fra hva som faktisk er oppnådd, sa Romney.

Romney trakk deretter fram noen eksempler på valgløfter som Obama, etter hans mening, ikke har oppfylt.

- Det er på tide at vi legger de siste fire årene bak oss og bygger en ny framtid, sa han.

Valglokalene åpnet Tradisjonen tro startet innbyggerne i den lille landsbyen New Hampshire, 30 kilometer sør for grensa til Canada, valgdagen i dag.

Landsbyens eneste valglokale åpnet ved midnatt natt til tirsdag lokal tid, og før resten av USA våkner er de rundt 20 stemmene talt opp.

20 000:  Rundt 20 000 hadde møtt opp for å hylle president barack Obama i byen Des Moines i delstaten Iowa. Foto: Steve Pope / EPA / NTB Scanpix
20 000: Rundt 20 000 hadde møtt opp for å hylle president barack Obama i byen Des Moines i delstaten Iowa. Foto: Steve Pope / EPA / NTB Scanpix Vis mer
LEDER:  Meningsmålinger viser på valgdagen at Obama har 48 prosent av stemmene, mens Romney har 46. Foto: Steve Pope /  EPA / NTB Scanpix
LEDER: Meningsmålinger viser på valgdagen at Obama har 48 prosent av stemmene, mens Romney har 46. Foto: Steve Pope / EPA / NTB Scanpix Vis mer