Klimatoppmøtet i Glasgow - COP26

- Jeg har håp

Bellona-leder Frederic Hauge mener signalene som kommer fra G20-landene søndag er svært viktige. Han velger å være forsiktig optimist i forkant av klimatoppmøtet.

G20-HÅP: Bellona-leder Frederic Hauge landet i Edinburgh før klimatoppmøtet i Glasgow. Han har økt håp etter G20-landenes vedtak søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB
G20-HÅP: Bellona-leder Frederic Hauge landet i Edinburgh før klimatoppmøtet i Glasgow. Han har økt håp etter G20-landenes vedtak søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GLASGOW (Dagbladet): - Jeg har håp. Det er et bedre uttrykk enn «tro», svarer Frederic Hauge når Dagbladet spør ham om han har tro på at klimatoppmøtet COP26 kan bli et vendepunkt i møte med klimakrisa.

Søndag gikk startskuddet for klimatoppmøtet som er blitt omtalt som det «viktigste siden Parisavtalen» i 2015. Også statsminister Jonas Gahr Støre og klima- om miljøminister Espen Barth Eide er på plass i Skottland søndag kveld.

Det samme er et sterkt mannskap fra Bellona og en lang rekke andre miljøorganisasjoner.

De ferske signalene fra G20-landene i forkant av klimatoppmøtet, er noe Hauge mener kan bli særdeles viktige.

- Kraftfullt signal

Klimasaken var nemlig sentral under helgens toppmøte i G20, som omfatter de 19 landene med største økonomi i verden, samt EU.

Partene, som møttes i Roma, landet på en slutterklæring der det tas til orde for en «effektiv handling» for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenliknet med førindustriell tid.

Erklæringen inneholder få konkrete forpliktelser for landene, men det heter at nasjonale planer om å kutte CO₂-utslippene skal styrkes hvis det er «nødvendig».

- Vi erkjenner at konsekvensene av klimaendringene ved 1,5 grader er langt mindre enn ved 2 grader. Å holde 1,5 grader innen rekkevidde vil kreve meningsfulle og effektive tiltak fra alle land, heter det i erklæringen.

Til tross for vage uttalelser, mener Hauge at resultatet fra G20-møtet kan bli viktig.

- Det som ser ut til å komme fra G20 er særdeles viktig. Så blir det spennende å se hva som faktisk kommer, men det er i alle fall et kraftfullt signal, sier Hauge.

Han understreker at resultatet av COP26 vil ligge i detaljene.

- Vi vil jo aldri bli helt fornøyd, men jeg håper at vi får en innstramming av Paris, at vi får styrket dette. Det er ikke sånn at det kommer en helt ny tekst, det er jo kommaer som flyttes på.

- En svekket Biden

Et skår i gleden når verdenslederne møtes i Glasgow, er at USAs president Joe Biden kommer tomhendt til klimatoppmøtet, understreker Hauge. Bidens eget parti, Demokratene, klarte nemlig ikke å samle seg om en konkret plan for utslippskutt før COP26.

- Det er en svekket Biden som kommer, i og med at han ikke har fått gjennom pakka i USA, sier Hauge.

Støre kommer på sin side med et løfte om at den samlede klimafinansieringen til utviklingsland skal dobles fra 7 milliarder kroner i 2020 til 14 milliarder i 2026.

Nettopp klimabistand er noe Hauge understreker blir svært sentralt for toppmøtet. Han mener at dersom man skal klare å få noe igjen fra de fattige landene, så må man klare å komme med noen klare forpliktelser til de samme landene i form av pengeoverføringer.

Om Norges nye løfte, sier Hauge følgende:

- Det er en reell og en ærlig sum. Så skal ikke jeg gå inn på inntektene fra gassproduksjonen i Norge for tida, men det er helt klart en viktig sum. Det skulle bare mangle, men det er et godt signal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer