Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har hatt hyppige møter med Abdullah de siste dagene

Valget blir avholdt som planlagt lørdag.

TETT PÅ: FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, har hatt mange samtaler med presidentkandidat Abdullah Abdullah de siste dagene. Abdullah valgte i dag å trekke seg fra valgets andre ongang. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TETT PÅ: FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, har hatt mange samtaler med presidentkandidat Abdullah Abdullah de siste dagene. Abdullah valgte i dag å trekke seg fra valgets andre ongang. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tidligere i dag ble det klart at presidentkandidat Abdullah Abdullah trekker seg fra den andre valgomgangen i Afghanistan.

- Det er svært beklagelig at han nå velger å gjøre det, sier FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, til Dagbladet.

Eide forteller til Dagbladet at han har vært tett på Abdullah i dagene før avgjørelsen.

Lang prosess
- Jeg har selv møtt Abdullah og hatt hyppige møter om dette de siste fire-fem dagene, sier Eide til Dagbladet.

- Prøvde du å overbevise Abdullah om å ikke trekke seg?

- Jeg vil bare si at jeg syns det er beklagelig at han gjør det. Men jeg vet at dette er et resultat av en lang prosess med mye refleksjon og diskusjon, sier Eide.

Forrige uke ble det klart at det må avholdes en ny valgomgang i Afghanistan, etter massivt valgfusk i første runde. Valget skal etter planen avholdes førstkommende lørdag, 7. november.

For tidlig
Hamid Karzai er den sittende presidenten i Afghanistan, mens Abdullah Abdullah var hans viktigste utfordrer.

Søndag ettermiddag ble det klart at andre omgang i presidentvalget i Afghanistan vil bli holdt som planlagt.

TREKKER SEG: Abdullah Abdullah var Karzais utfordrer. Abdullah får nå ros av Kai Eide. Foto: EPA
TREKKER SEG: Abdullah Abdullah var Karzais utfordrer. Abdullah får nå ros av Kai Eide. Foto: EPA Vis mer

Den uavhengige valgkommisjonens leder Daoud Ali Najafi sier til nyhetsbyrået Reuters at i henhold til grunnloven må valgprosessen fullføres. Det spiller ingen rolle at sittende statssjef Hamid Karzai blir eneste kandidat, framholdt han.

Karzai sier selv at han vil rette seg etter valgkommisjonens avgjørelse. Den afghanske presidenten sa søndag også at han beklager Abdullah Abdullahs beslutning om å trekke seg fra den videre valgprosessen, ifølge NTB.

Kai Eide skal ikke møte president Karzai i dag, og har heller ikke fått snakket med ham etter at nyheten sprakk i morgentimene.

- Verdig
Eide vil rose Abdullah Abdullah, til tross for at han nå trekker seg.

- Han har opptrådt på en verdig måte, og har vist seg som en statsmann. Han har ført en skikkelig valgkamp, og har fremmet en rekke reformforslag, sier Eide.

Nå håper nordmannen at det svært omstridte valget i Afghanistan snart skal komme til en ende.

- Det viktigste nå er å få avsluttet hele denne valgprosessen, sier Eide til Dagbladet.

NY OMGANG: Kai Eide og Afghanistans president Hamid Karzai i oktober, da det ble klart at Karzai godtok en andre valgomgang. Foto: AFP
NY OMGANG: Kai Eide og Afghanistans president Hamid Karzai i oktober, da det ble klart at Karzai godtok en andre valgomgang. Foto: AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media