Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har hele tida ropt og skreket at dette er dramatisk

Rema 1000 og Coop håper de «slipper» å samarbeide.

INNGÅR SAMARBEID: Rema-sjef Ole Robert Reitan og Coop-sjef Svein Fanebust (til venstre) inngår nå trolig et samarbeid de helst vil unngå. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
INNGÅR SAMARBEID: Rema-sjef Ole Robert Reitan og Coop-sjef Svein Fanebust (til venstre) inngår nå trolig et samarbeid de helst vil unngå. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rema 1000 og Coop håper Konkurransetilsynet avslår Ica og Norgesgruppens samarbeidssøknad, slik at de selv «slipper» å samarbeide.

På en pressekonferanse på Folkets hus på Youngstoget i Oslo i formiddag, annonserte de Rema-Reitan og Coop-Fanebust at også de nå går inn i et innskjøps- og distribusjonssamarbeid, som får navnet Core.

- Bevisst forsøk Særlig Odd Reitan har vært sterkt kritisk til et Ica og NorgesGruppen-samarbeid, som han har kalt både «uintelligent» og «umusikalsk». Konsekvensen vil være at Norge får to matkjedegiganter.

- Er dette et forsøk på å tvinge Konkurransetilsynet til å si nei til Ica og NorgesGruppen-samarbeidet?

- Nei, men det er et bevisst forsøk på å forklarte norske politikere og forbrukere konsekvensene av et Ica og NorgesGruppen-samarbeid. Jeg føler folk har tatt veldig lett på det, mens jeg hele tida har ropt og skreket om at jeg mener dette er dramatisk for forbrukerne, sier Rema-direktøren til Dagbladet.

- Det har bare blåst over, og nå har vi i alle fall fått vist konsekvensene av et 50/50-samarbeid, og det er at vi får et duopol. Da må forbrukere og politikere gjøre seg opp en mening om det er det de ønsker, sier han.

- Håper de avslår søknaden Coop-direktøren håper Konkurransetilsynet ikke godkjenner søknaden fra Ica og Norgesgruppen.

- Vi håper at klokskapen tilsier at totalvurderingen av det norske markedet ender i at Konkurransetilsynet sier nei til samarbeidet. Vi mener vi begge er best tjent på den måten, i forhold til utvikling, mangfold og for forbrukeren. Vi håper tilsynet kommer med innsigelser og derfor avslår søknaden, sier Coop-direktør Svein Fanebust.

Under pressekonferansen la de begge vekt på at Core ikke vil dannes dersom Konkurransetilsynet ikke godkjenner samarbeidet til Ica og NorgesGruppen.

- Core er etablert, men vil ikke starte forhandlinger med leverandører før det er klart at innkjøps- og distribusjonssamarbeidet mellom de to blir iverksatt, sier Fanebust.

- Eneste fornuftige Rema-Reitan sier han hele tida har ønsket å danne en konkurrent dersom Ica og NorgesGruppen får de som de vil.

- Det er et år, ganske nøyaktig, siden Ica og NorgesGruppen inngikk en allianse, og helt siden den dagen har det vært min oppfatning at det eneste fornuftige svaret på det, er å inngå en tilsvarende allianse. Det er for å sikre balanse i dagligvaremarkedet, slik at ikke den ene får alle de beste betingelsene på bekostning av den andre. Det lager ubalanse i konkurransen, sier Reitan til Dagbladet.

- Garanterer dere at prisene vil holde seg nede, dersom samarbeidet blir inngått?

- Ja, med store bokstaver. Jeg tror Rema 1000 har alt å tjene på at alle aktørene har lik innpris. Listepris på alle varene vil jeg tro er et godt verktøy, sier Reitan.

- Bitre fiender Bjørnar Mickelson, kommunikasjonssjef i ICA Norge AS, mener trekket er taktisk.

- Vi ser på timingen, dette skjer 3 uker før Konkurransetilsynet skal komme med en uttalelse i vår sak. Dette er et taktisk utspill for å presse Konkurransetilsynet, sier Mickelson.  

ICA har ikke noen tro på Rema og Coop sin avtale i utgangspunktet.               

- Coop og Rema har hele tiden vært bitre fiender og kommet med diverse «krigserklæringer» mot hverandre, senest nå i sommer hvor Odd Reitan skrev til sine kjøpmenn at han hatet Coop.    

- Og om avtalen mot all formodning skulle bli noe av, blir det ikke snakk om duopol av den grunn. Vår samarbeidsavtale med NorgesGruppen er begrenset og tidsavgrenset. Vi er opptatt av vår avtale. Vi trenger den for å overleve. Avtalen vår vil gjøre oss mer konkurransekraftige, sikre en mengde distriktsbutikker og arbeidsplasser og vil gi norske forbrukere lavere priser og et bedre tilbud, hevder Mickelson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media