Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har hørt at de ikke er så snille med folk som har vitna

Lakkereren (58) som ble skutt av Bandidos er livredd for hevn. - Jeg tror ikke de vil slutte å følge etter meg.

I RETTEN I DAG Statsadvokat Kristian Nicolaisen (lengst til høyre foran) og bistandsadvokat Pål Kolberg Grønnerød (lengst foran til venstre) spurte i dag ut lakkereren i Fredrikstad tingrett. Bak fra venstre forsvarerne Øyvind Bergøy Pedersen, Ellen Holager Andenæs og Petar Sekulic.  
Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
I RETTEN I DAG Statsadvokat Kristian Nicolaisen (lengst til høyre foran) og bistandsadvokat Pål Kolberg Grønnerød (lengst foran til venstre) spurte i dag ut lakkereren i Fredrikstad tingrett. Bak fra venstre forsvarerne Øyvind Bergøy Pedersen, Ellen Holager Andenæs og Petar Sekulic. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||FREDRIKSTAD  (Dagbladet.no): - Jeg blødde ganske kraftig, så jeg fikk ei fille og litt sølvteip til å ha på såret, sa lakkereren som 19. januar i år ble skutt i låret i bilforretningen Smart Classics i Fredrikstad. Han var førstemann som forklarte seg da saken kom opp i Fredrikstad tingrett i dag.

Han ble banket opp og skutt i låret av fem Bandidos-menn som er tiltalt for voldshandlingene og for å ha presset innehaveren av bilforretningen for tre sportsbiler. Ifølge politiet var Bandidos-mennene leid inn av tre tidligere ansatte ved selskapet.

En av de eks-ansatte mente innehaveren og lakkereren hadde låst inne flere eiendeler i forretningslokalene, blant annet noen litografier, datamaskiner, en tilhenger og en feiemaskin.

Skutt i låret
Bandidos-medlemmene ankom lokalet i 16.00-tida, da innehaveren var i ferd med å dra hjem for dagen. Etter at torpedoene ifølge politiet hadde slått og truet innehaveren, tvang de ham til å ringe lakkereren.

- Han sa at det var noen som ville snakke med meg. Jeg regna med at det hadde å gjøre med de sakene vi hadde holdt igjen, sa mannen i retten i dag.

Lakkereren er tidligere anmeldt for trusler mot en av de tre som nå er tiltalt for å ha leid inn Bandidos, etter et møte mellom ham og den nå tiltalte, der lakkereren hadde med seg to andre personer fra MC-klubben Basic MC, som han var medlem i på den tiden. Anmeldelsen ble henlagt, men lakkereren fikk besøksforbud mot mannen.

- Jeg ba ham om å dra til helvete. Og jeg sa vel at jeg hadde lyst til å slå inn trynet på ham, innrømmet lakkereren i retten i dag.

- Da svarer man

Da lakkereren kom til forretningslokalet 19. januar i år etter oppringningen fra Bandidos, ble han møtt av de fem mennene.

- Jeg gikk inn og spurte en av dem om hva som var så viktig. Da fikk jeg beskjed om at jeg hadde ranet (navn fjernet, journ anm.) for 300 000 kroner, som de mente tingene var verdt. Så fikk jeg meg en på trynet. En knyttneve rett på nesa, sa han i retten i dag.

Han forklarte at han prøvde å gå unna.

- Men de var mange og jeg hadde ikke lyst til å slåss med dem. Jeg flytta meg unna, men til slutt endte vi i lunsjrommet. Da spurte de hvem som hadde vært med meg da jeg møtte mannen. Det ville jeg ikke si. Da dro den ene fram en pistol og skjøt meg i låret, sa han retten i dag.

I politiavhør har lakkereren sagt følgende om skyteepisoden:

- Så satt han revolveren mot det andre kneet og sa at han kunne ta det også. Det er klart, da snakker man, det gjør man.

I retten i dag utdypet han:

- Jeg skjønte at jeg bare måtte være enige med dem, ellers kom det flere skudd. De truet med å skyte meg i magen og i det andre beinet. Så da svarte jeg på det de spurte om.

Ville skjære ut kula med kniv

Etter at mannen ble skutt, hentet Bandidos-mennene ut flere av gjenstandene som tilhørte den tidligere ansatte. De hentet også ut en BMW og en Alfa Romeo som tilhørte innehaveren, og en Porsche Cayenne som tilhørte en lege. Legen måtte senere betale 50 000 kroner for å få tilbake bilen.

Lakkereren ble sittende skuddskadet på lunsjrommet i omtrent fire timer. Underveis kom en av Bandidos-mennene inn med en kniv.

- Han sa han skulle skjære ut kula av beinet. Men den hadde heldigvis gått gjennom, sa han.

Etter de fire timene på lunsjrommet hadde Bandidos-mennene dratt fra stedet, og han og innehaveren turte å ta seg ut. Da ringte innehaveren til legen som eide Porsche Cayennen.

- Han kom dit, men sa at han måtte melde fra om det som hadde skjedd hvis han skulle behandle meg. Det ville jeg ikke, så jeg sa at det gikk bra og dro derfra, sa mannen i dag.

Livredd

Han turte ikke å melde fra. Han var livredd.

- Jeg ble fortalt at hvis jeg sa noe til politiet, så skulle de skyte meg, mine klubbvenner og familien min, sa han.

Bistandsadvokat Pål Kolberg Grønnerød spurte ham om han ikke er så redd lenger.

- Jo. Men får man dem bort en stund, så er det noen som slipper å oppleve det jeg gjorde.

- Har du hatt noen problemer med dem senere? spurte Grønnerød.

- Jeg gikk under jorda, jeg har ikke vært tilgjengelig i det hele tatt, svarte mannen.

Han fortalte at han etter skyteepisoden har mistet all kontakt med familien.

- Det krever at en bor et sted. Nå drar jeg litt fra sted til sted. Jeg har hørt at de ikke er så snille med folk som har vitna. Jeg tror ikke de vil slutte å følge etter meg, sa han.

Farlig miljø
Flere av de tiltalte i saken er dømt for alvorlig kriminalitet.

Bandidos er en av de fire kjente kriminelle MC-gjengene i Norge. De tre andre store gruppene er Hells Angels, Outlaws og Coffin Cheaters.

Politiet knytter miljøene til narkotikakriminalitet, pengeinnkreving og torpedovirksomhet.

- Det er en kjensgjerning at miljøene er tungt inne i narkotika og pengeinnkreving, og at de bedriver en utstrakt torpedovirksomhet. Det er all mulig grunn til å advare mot disse miljøene, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling ved Kripos, Atle Roll-Matthiesen, til Dagbladet.

- De norske MC-klubbene er deler av internasjonale kriminelle MC-miljøer, sier Roll-Matthiesen.

Destruerte eiendeler
Lakkereren pekte i dag ut en av Banidos-mennene som skytteren. Denne mannen har i en skriftlig erklæring tatt på seg skylda for skuddet.

Mannen som nå er tiltalt for å ha hyret inn Bandidos fikk aldri igjen alle eiendelene sine fra forretningslokalet. Lakkereren sa i dag at han og innehaveren hadde flyttet noen av tingene til et annet sted, fordi de fryktet at de skulle fjernes fra lokalet.

- Jeg har destruert dem.

- Hvorfor det? lurte den tiltalte mannens advokat Espen Johansen.

- Jeg ble skutt i låret. Jeg destruerte dem med god samvittighet.

Ingen av de fem tiltalte Bandidos-mennene erkjente i dag straffskyld for å ha deltatt i utpressingen og voldsutøvelsen. De tre som er tiltalt for å ha bestilt torpedoene erkjente heller ikke straffskyld. To av Bandidos-mennene erkjente straffskyld for henholdsvis oppbevaring av narkotika og ulovlig oppbevaring av et skytevåpen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media