LØY FOR Å FÅ OPPHOLD: Tidligere Ap-politiker Khalid Ahmed innrømmer nå at han løy da han søkte om asyl i Norge for ti år siden. Eks-politikeren sa at han kom fra Somalia, selv om det virkelige hjemlandet er Djibouti. Foto: Trond Lillebø / Hamar Arbeiderblad
LØY FOR Å FÅ OPPHOLD: Tidligere Ap-politiker Khalid Ahmed innrømmer nå at han løy da han søkte om asyl i Norge for ti år siden. Eks-politikeren sa at han kom fra Somalia, selv om det virkelige hjemlandet er Djibouti. Foto: Trond Lillebø / Hamar ArbeiderbladVis mer

- Jeg har i ti år båret på en hemmelighet og har svært dårlig samvittighet for det

Tidligere Ap-politiker innrømmer at han løy for å få opphold i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere lokalpolitiker i Hedmark, Khalid Ahmed (Ap), innrømmer at han løy for å få opphold i landet da han kom til Norge for ti år siden.

Da han ble intervjuet for asyl i 2003, fortalte han en detaljert historie om hvordan han og familien hadde flyktet fra hjemlandet Somalia. Men i virkeligheten er Ahmed fra nabolandet Djibouti.

- Jeg har i ti år båret på en hemmelighet og har svært dårlig samvittighet for det. Jeg har ikke snakket sant når jeg har sagt hvilket land jeg kommer fra, sier Khalid Ahmed i et intervju med Hamar Arbeiderblad i dag.

For snart tre uker siden ble det kjent at han var siktet for falsk forklaring i forbindelse med sin asylsøknad, og han valgte derfor å melde seg ut av Arbeiderpartiet og AUF.

Ber om unnskyldning I intervjuet med Hamar Arbeiderblad forteller eks-politikeren at han løy fordi han mente det var større sannsynlighet for å få opphold i landet dersom han sa han kom fra Somalia.

Til Dagbladet sier han at han nå velger å fortelle sannheten av hensyn til alle menneskene som har møtt ham med respekt og omtanke etter at han mistet broren Ismail Haji Ahmed, på Utøya 22. juli 2011.

- Jeg tror at mine venner, myndighetene og kongefamilien, og alle som ble kjent med meg etter saken hadde startet, fortjente at jeg ber om unnskyldning for at jeg ikke har sagt hvor jeg egentlig kommer fra, sier han.

Redd for å bli kastet ut - Hvorfor har du ikke sagt fra tidligere?

- Jeg har hatt dårlig samvittighet, men med all den kjærlighet og respekt jeg har opplevd fra alle mine norske og ikke-norske venner har jeg følt meg som en nordmann, sier han, og medgir at han var redd for å bli kastet ut av landet.

- Men jeg har alltid hatt dårlig samvittighet for dette. Og selvfølgelig angrer jeg, sier han.

I intervjuet med lokalavisa hevder han at han valgte å flykte fra hjemlandet fordi han ble arrestert etter å ha satt opp en usensurert versjon av et teaterstykke på et amatørteater.

- Må betale prisen Ahmed hevder overfor Dagbladet at han var den første i familien som kom til Norge. Nå risikerer han fengsel i mellom 45 dager og tre måneder for falsk forklaring.

Hamar Arbeiderblad skriver at Oslo-politiet leverte saken til statsadvokaten fredag, og det er dermed opp til statsadvokaten i Oslo å avgjøre om det skal tas ut tiltale.

- Jeg må respektere norsk lov og uansett konsekvens må jeg akseptere det. Den verste konsekvensen for meg er om jeg blir utvist fra landet, for da kan jeg aldri komme tilbake, sier Ahmed til Dagbladet.

- Men jeg frykter mest for foreldrene mine og for mine søsken som var under 18 år da de kom til Norge. Hvis noen må betale prisen for det jeg har gjort, så må det være meg og ikke min familie.

Facebook-bråk Khalid Ahmed har tidligere vært i hardt vær etter en Facebook-debatt. Flere reagerte på at Ahmed ikke tok avstand etter at et ungt AUF-medlem la ut jødehets på nettstedet, men selv følte han seg misforstått.

- Hvorfor skulle jeg tatt avstand? Jeg kjenner disse ungdommene godt, og jeg vet hva som fungerer og ikke. Hvis jeg hadde kjefta på dem ville de bare blitt enda mer sure. Adrenalinet pumper og mange er sinte på grunn av situasjonen i Midtøsten. Da jeg heller sa ifra på måten jeg gjorde, og brukte humor, forsto de at de hadde dummet seg ut, sa Ap-politikeren til Dagbladet den gang.