Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har ikke bare bedrevet galskap

Eks-prest Einar Gelius er inspirert av Jesus og Vålerenga i ny bok om ledelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten to år etter at den noe utradisjonelle presten gjennom 25 år, Einar Gelius, fråtrådte som prest for Vålerenga kirke, kommer han med ny bok. 

Med «Etikk og ledelse - fem bud om godt lederskap», Gelius` sjuende bok, deler forfatter og foredragsholderen sine tanker om hvordan er god leder bør være. Gelius sa sjøl opp sin prestestilling etter en langvarig konflikt med sin sjef, Oslo-biskop Ole Christian Kvarme.

- Jeg det bra i livet mitt. Nå slipper jeg å ha dårlige ledere, jeg kan skrive og si hva jeg vil, sier Gelius til Dagbladet.

Han understreker at boka ikke er et angrep på kirken eller hans tidligere sjef. Sjøl mener Gelius at han har lært hva godt lederskap er ved å hente inspirasjon fra Jesus og Vålerenga fotball.

- Stort sett kjeft I boka skriver eks-presten om viktigheten av tillit mellom leder og arbeidstaker. Gelius mener Kvarme aldri så hans positive egenskaper. Gelius konflikt med sjefen toppet seg etter at han kom med boka - «Sex i Bibelen» i 2010, hvor han oppfordret til porno og beskrev pikante detaljer fra eget sexliv.

- Da jeg var i dialog med sjefen var det stort sett for å få kjeft fordi noe galt hadde skjedd. Jeg har ikke bare bedrevet galskap. Han så 10 prosent av det jeg gjorde, de resterende 90 så han ikke. Jeg har aldri fått klager på jobben jeg har gjort, men sjefen har ikke sett det. Det er frustrerende med en slik leder. De fleste drømmer om å bli sett av sjefen.

ETIKK OG LEDELSE:  Tidligere Vålerenga-prest Einar Gelius mener hans tidligere sjef Ole Christian Kvarme ikke så hans positive sider, bare de negative. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ETIKK OG LEDELSE: Tidligere Vålerenga-prest Einar Gelius mener hans tidligere sjef Ole Christian Kvarme ikke så hans positive sider, bare de negative. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Sex-boka angrer uansett ikke Gelius på, til tross for at det kosta ham jobben.

- Folk kommer fremdeles til meg på gata og takker for at jeg skrev om kirke, seksualitet og makt. To år etter boka kom har kirka lukka debatten om seksualitet helt. Det er helt vilt å tenke på i dag, at seksualitet fremdeles er så tabubelagt. Det viser bare at boka var helt nødvendig.

- Er du bitter?

-  Nei, men jeg er lei meg og trist. Jeg ser at den norske kirke går i feil retning, den blir mer innadvent.

Angriper biskop-Norge Gelius går nå til angrep på biskop-Norge som han mener burde lære av boka hans. 

- Biskopene mangler personalkompetanse. De må ikke være redde for å tilføre seg mennesker med personfaglig bakgrunn, som ikke nødvendigvis er fra kirken. Det har vært en del sykemeldinger, folk har blitt utbrent og sluttet på grunn av arbeidsforholdene.

VIL IKKE KOMMENTERE:  Biskop i Oslo, Ole Christian Kvarme, mener Gelius` utsagn må stå for hans egen regning. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
VIL IKKE KOMMENTERE: Biskop i Oslo, Ole Christian Kvarme, mener Gelius` utsagn må stå for hans egen regning. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer

- De som opplever å bli sett av sjefen yter og trives mer. Det er rart at ikke flere ledere har skjønt at det er så enkelt.

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme skriver i en SMS til Dagbladet at «utsagn må stå for Gelius` egen regning».

- Det er vanskelig å uttale seg om noe jeg verken har lest eller hørt direkte. Jeg kommenterer heller ikke relasjonene til medarbeidere. 

MYE Å LÆRE:  Einar Gelius mener biskop-Norge har mye å lære av boka hans om ledelse. Han mener biskopene generelt mangler kompetanse på å ta vare på og se sine ansatte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MYE Å LÆRE: Einar Gelius mener biskop-Norge har mye å lære av boka hans om ledelse. Han mener biskopene generelt mangler kompetanse på å ta vare på og se sine ansatte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!