- Jeg har ikke drept noen, utført noe ran eller spionert

- Dette gjelder bare for meg, sier Moland i retten.

I RETTEN:  Joshua French (27) og Tostolv Moland (28)  i retten i Kisangani i dag. Foto: Torgeir Krokfjord
I RETTEN: Joshua French (27) og Tostolv Moland (28) i retten i Kisangani i dag. Foto: Torgeir KrokfjordVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tjostolv Moland fikk anledning til å komme med en uttalelse i retten i dag.

- Dette gjelder bare for meg selv, ikke for andre. Jeg har ikke drept noen, utført noe ran eller spionert, sa Moland (28), til tross for at han tidligere i dag sa at han ikke ville svare på spørsmål i retten.

Rettssaken mot Moland og et år yngre Joshua French starter i dag tre timer på overtid. Som ventet godkjente dommeren nesten alle bevisene som er lagt fram av påtalemyndighetene.

Avviste klager
Forsvareren framsatte fredag en rekke klager på bevisene som aktoratet har lagt fram.

Hovedankepunktet hans var at alle avhør av de to nordmennene fram til 18. juni måtte forkastes fordi de var foretatt uten tolk til stede.

Obduksjonsrapporten måtte også avvises, ifølge forsvareren. Han mente det kun ble utført en vanlig medisinsk sjekk, men ingen fullstendig obduksjon med hensikt å avdekke reell dødsårsak. Dessuten var navnet skrevet feil. Videre mente forsvareren at bildet av Moland som vasker blod ut av bilen må avvises.

- Det er akseptabelt at forsvaret reiser disse klagene, men ingen av dem tas til følge, sier dommeren, kaptein Claude Disimo.

Han godkjenner også enken etter den drepte sjåføren som sivile parter i retten. Alle som har varslet at de vil fremme krav om økonomisk kompensasjon i saken, får dermed fremme disse kravene for retten.

Retten har imidlertid avgjort at en stor del av de maskinskrevne rapportene fra avhør ikke skal kunne benyttes, med bakgrunn i at det skal være tilføyd elementer i disse. Alle de håndskrevne rapportene skal derimot kunne brukes.

Utsatt start
Rettssaken mot Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) er inne i sin tredje dag. Den skulle angivelig startet klokken 9, men først
litt etter klokken 12 ankom dommerene, etter en dramatisk morgen for de tiltalte.

Både UD og nordmennenes forsvarer ble nektet tilgang til fengselet. Samtidig ble de to fraktet til rettslokalene i hemmelighet.

Heller ikke i dag er det tolk tilstede i retten. Da de tiltaltes forsvarer André Kibambe, må derfor oversette fra fransk for de tiltalte.