- Jeg har ikke en gang noen tro på de tallene

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen tror ikke på dagens tall for konsumprisindeksen, og er heller ikke så opptatt av dem. Han mener nyhetene som kommer den 3. september og 8. oktober blir langt viktigere.

ØKONOMI:  Sjeføkonom Jan L. Andreassen ser forbi konsumprisindeksen. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
ØKONOMI: Sjeføkonom Jan L. Andreassen ser forbi konsumprisindeksen. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Dagens pristall fra SSB viste at prisene i juli og det siste året steg mer enn ventet.

De fleste økonomene hadde ventet en kjerneinflasjon (KPI-JAE) på 2,0 prosent, mens Norges Bank hadde 2,15 prosent. Den endte på 2,6 prosent!

Konsumprisindeksen steg dermed så mye i juli at flere nå avblåser muligheten for et rentekutt fra Norges Bank 18. september.

Ikke så opptatt av KPI Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen er imidlertid ikke så opptatt av dagens KPI-tall fra SSB.

- Jeg har ikke en gang noen tro på de tallene. Jeg tror for eksempel ikke at husleieprisene har steget med 2,7 prosent de siste 12 månedene, sier han og legger til at han hadde trodd mer på tallene hvis de hadde vist et fall i husleiene på 2,7 prosent.

Han konstaterer imidlertid at konsumprisindeksen er viktig for Norges Bank, som styrer mot en kjerneinflasjon på 2,5 prosent, og tror nå at krona må bli en del sterkere for at det skal bli rentekutt fra dagens 1,5 prosent.

Andreassen legger også stor vekt på rentenivået i Europa, og at det europeiske og det norske må nærme seg hverandre. Og han tror ikke på noen stor renteoppgang i Europa.

Tidligere har Andreassen anslått at krona måtte styrke seg til 8 kroner mot euro for at det skulle bli rentekutt i Norge. Med de ferske KPI-tallene gjetter han på at krona nå må styrke seg til 7,9 — 7,8 kroner mot euro for at Norges Bank skal kutte renta.

Det vil si at Andreassen anslår at krona må styrke seg med 40 — 50 øre før Norges Bank vil kutte styringsrenta. Og det tror han vil skje, men når det vil skje er litt vanskeligere å si.

Langsiktig endrer dagens KPI-tall, ifølge Andreassen, ikke så mye på utsiktene for 2015 og 2016.

Høstens to viktigste datoer - KPI er ikke en viktig konjunkturindikator. Den store, volatile komponenten i Norge er oljeinvesteringene, sier han til Hegnar.no

De første anslagene for oljeinvesteringene neste år var nedslående. I motsetning til disse tidlige anslagene, som er usikre, bruker de som kommer 3. september å være mer treffsikre.

Det Andreassen mener blir viktig fremover er derfor to ting; Nye anslag for oljeinvesteringene, som kommer 3. september, og hvor mye oljepenger som skal brukes over statsbudsjettet. Det siste får vi vite den 8. oktober.

Det betyr også at høstens to viktigste nyheter, for både for norsk økonomi og Oslo Børs, kommer 3. september og 8. oktober.

Og siden den siste vil være avhengig av den første, blir høstens viktigste dato trolig 3. september.

Flere nyheter Myrseth: I så fall er børsene på vei mot bobleland
Denne Bjelland-boligen kan knuse prisrekorder
Kronen hopper på pristall