«Jeg har ikke erfaring eller bakgrunn fra olje- og energisektoren»

Ett år etter at Berit Kjøll sa dette ble hun utpekt som statens representant i Aker Holding-styret.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg har ikke erfaring eller bakgrunn fra olje- og energisektoren. Men kompetanse som selskapet trenger inne ledelse og styrerommet, sa Berit Kjøll til NA24, etter å ha takket ja til et styreverv i det lille oljeselskapet InterOil i 2006.

Ett år senere ble hun utpekt som statens representant i Aker Holding-styret - en nøkkelrolle i forvaltningen av statens næringsinteresser i en av Norges viktigste industrier.

«Historisk»
Eierposten i Aker Holding var også en symbolsk viktig sak som eksempel på den rødgrønne Stoltenberg-regjeringens aktive næringspolitikk.

Den ble omtalt som «historisk» av daværende næringsminister Dag Terje Andersen.

- Det er som å sende en lilleputtspiller ut i kamp i tippeligaen. Det er ganske brutalt gjort, sier Arne Selvik om oppnevnelsen av Berit Kjøll i Aker Holding-styret.
 
Selvik er kommunikasjonsdirektør i AFF ved Norges handelshøgskole (NHH), og har skrevet en rekke bøker om næringsøkonomi, ledelse og styrearbeid.

- Ingen Hauge
- Dette er rått parti. Kjøll er ingen Jens Christian Hauge. Før brukte man tunge intelektuelle med autoritet og forankring. Kjøll har erfaring fra andre bransjer - fra Tusenfryd og flytoget og Telenor, og har sikkert gjort så godt hun kunne. Men man må være i samme liga, sier Selvik.

Han peker på at den svenske Wallenberg-familien gjennom selskapene Investor AB og Saab AB tilsynelatende sitter bedre i det enn den norske stat.

- Wallenbergene har ordnet seg slik at de kan komme seg ut til kostpris. De er proffe, likeverdige aktører, sier Selvik.

Selvik var del av det regjeringsoppnevnte utvalget som i 1983 gransket Tofte- og Emden-sakene - der staten tapte rundt en milliard på celluloseproduksjon.

- Vi ser at staten gjør det samme igjen og igjen - med stadig større beløp. Vår erkjennelse var at staten blir en dårlig eier i samspill med helt profesjonelle aktører. Den blir stort sett rævkjørt, sier Selvik.

- Naiv og uproff
Flere har kritisert Statens forvaltning av sine eierposisjoner - Tormod Hermansen og Per Kristian Foss har begge karakterisert staten som en naiv og uproff eier i etterkant av Aker-bråket.

- Min vurdering er at regjeringens utøvelse av eierposten i Aker Holding er slett arbeid. Berit Kjølls innsats er en del av det. Jeg forstår at Statsministeren har et behov for å angripe Aker, men en del av problemet er åpenbart at staten ikke har opptrådt profesjonelt, sier stortingsrepresentant for Høyre og medlem av næringskomiteen, Torbjørn Hansen.

Han stiller seg undrende til at næringsminister Sylvia Brustad har støttet Kjøll.

- Jeg registrerer at næringsministeren stiller seg bak Kjøll. Hun hadde kjennskap til transaksjonen en uke før avtaleinngåelse - da er det problematisk at næringsministeren mener det er en god håndtering. Hun reagerer ikke på Kjølls passivitet, og det er underlig, sier Hansen.

-20 års erfaring fra styrearbeid
Klokken 21.36 i kveld svarte Berit Kjøll dette på en e-post til Dagbladet.no-redaksjonen:

«Den refererte uttalelsen stammer fra det tidspunktet hvor jeg gikk inn i styret i Interoil Exploration and Production ASA i 2006. Siden den gang har jeg opparbeidet meg kompetanse relatert til Olje- og energisektoren. Det er imidlertid  viktig å huske på at beslutning i relasjon til den operative virksomheten i Aker Solutions fattes av styret i Aker Solutions ASA. Jeg sitter i styret i Aker Holding AS. Vår viktigste oppgave er å sørge for at Aker Holdings aksjer i Aker Solutions ASA blir ivaretatt i henhold til inngåtte avtaler mellom aksjonærene og selskapets vedtekter. Jeg har 20 års erfaring fra styrearbeid. I tillegg til Interoil har jeg sittet i styrer for selskaper som bla. Avinor, Narvesen ASA, Gassco AS, DnB NOR ASA, Telenor Mobil AS, SAS AB og Hurtigruten ASA. Gjennom disse vervene har jeg opparbeidet meg betydelig kompetanse innenfor styrearbeid og dette har jeg hatt god nytte av i mitt styrearbeid for Aker Holding AS.»LANGER UT: Arne Selvik har skrevet en rekke bøker og artikler om næringsøkonomi, ledelse og styrearbeid. Foto: NHH
LANGER UT: Arne Selvik har skrevet en rekke bøker og artikler om næringsøkonomi, ledelse og styrearbeid. Foto: NHH Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer