NEKTER Å BRUKE RESERVASJONSLEGE: Den kvinnelige pasienten trenger fastlege, men føler at hun ikke har et fastlegevalg. Illustrasjonsfoto: Colorbox.
NEKTER Å BRUKE RESERVASJONSLEGE: Den kvinnelige pasienten trenger fastlege, men føler at hun ikke har et fastlegevalg. Illustrasjonsfoto: Colorbox.Vis mer

- Jeg har ikke et reelt valg

Bare en antiabortlege i kommunen er aktuell - dermed står den kvinnelige pasienten uten fastlege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen Dagbladet har vært i kontakt med, lider av en kronisk sykdom, og trenger en fastlege med jevne mellomrom. Men to leger ved kommunens eneste legekontor har sluttet og to har fulle lister. Nå tvinges kvinnen til å velge mellom en lege hun har dårlig kommunikasjon med og en nyansatt lege som er imot å henvise kvinner til abort. Det vil hun ikke godta.

- Jeg nekter å gå til en reservasjonslege av prinsipp, fordi jeg mener det er galt at leger skal ha mulighet til å reservere seg mot henvisning til abort. Jeg må ha en lege, men føler ikke at jeg har noe reelt valg, sier kvinnen til Dagbladet.

Dermed står hun i dag uten fastlege.

- Hun får vente Rådmannen i Sykkylven, Ole Johan Lillestøl, legger ansvaret på pasienten.

- Dette er et valg hun har tatt selv. Ifølge Helfos nettsider, har hun ikke rett til å velge mellom andre fastleger enn de som er ledige. Når vedkommende ikke vil bruke de legene som er tilgjengelige, må hun vente til det blir en ledig fastlege som hun kan skifte til, sier han.

Høie: - Kommunens ansvar Ifølge punkt 4.2.1 i høringsnotatet fra helseministeren, skal pasienter ha rett til å reservere seg mot reservasjonslegene.

Helseminister Bent Høie fastslår at fastlegetjenesten er kommunens ansvar, og at reservasjon ikke er lovlig per i dag.

- Det er ikke mulighet til reservasjon i dag, men det praktiseres. Det er kommunen som må følge opp fastleger som de har avtale med og som reserverer seg nå. Jeg tror en lokalt finner gode løsninger på dette. Pasientene kan eventuelt klage til fylkeslegen, sier Høie, og vil ikke kommentere enkeltsaken utover det.

Kvinnen sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å klage, da belastningen i et lite lokalsamfunn blir for stor. Dette er også grunnen til at hun ikke ønsker å stå fram med navn og bilde.

Kan ikke svare Dagbladet har vært i kontakt med den aktuelle legen, som har bedt om anonymitet. Hun sier at hun ikke har praktisert reservasjonsrett i Norge hittil, men er åpen om at hun har problemer med å sette inn spiral og henvise til abort fordi hun er for fosterets rett til liv. Hun ønsker å formelt reservere seg dersom det blir adgang til det. Hun forteller at legekontoret har planlagt en ordning der hun tar samtalen med pasienten, mens en kollega skriver henvisningen.

Legen kan ikke svare på hvordan de skal ordne det dersom en pasient kommer til henne denne uka og ber om henvisning til abort. Dagbladet fikk i går ikke kontakt med kommuneoverlegen. 

Rådmannen henviser til kommuneoverlegen, men svarer «ja» på spørsmål om det er viktig for kommunen å oppfylle pasientrettigheter.

- Jeg forventer at legekontoret følger det lovverket som er i dag, sier han til Dagbladet.