Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Jeg har ikke fått noe gratis

Han er født på livets solside, har gått på de beste skoler og har allerede en lysende karriere bak seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Stem på årets navn

-  Men politisk er jeg en selfmade man. Jeg har jeg ikke fått noe gratis, sier Jonas Gahr Støre (Ap).

Han har vært høyt og lavt og halve verden rundt siden han tok over som landets utenriksminister. Han har hatt møter med statsminister Tony Blair, USAs utenriksminister Condoleezza Rice og kollegene fra Norges øvrige allierte, han har vært i to NATO-møter, han har vært i Midtøsten og han har vært i Harstad for å lansere nordområdenes enorme betydning i framtida. Han har et tempo som kan ta pusten fra enhver og er for lengst kåret som den rødgrønne regjeringens superstjerne.

Denne uka slåss han for en mer rettferdig verdenshandel i WTO-forhandlingene i Hongkong.

Turboprogram

Før det får Dagbladet et innsmett i utenriksministerens turboprogram. Men Støre bruker selvsagt også denne tidsbolken effektivt. Vi får begynne samtalen mens han stryker skjorta han skal ha på seg på TV seinere på kvelden.

-  Jeg bruker stryking som avkobling. Siden jeg ble utenriksminister, har det vært så hektisk at jeg nesten ikke har hatt tid til å løpe. Jeg har bare løpt en gang, i parken i Brussel. Jeg la vekt på å få oversikt og møte mange de første månedene. Men etter jul må jeg komme i gang med treningen, sier Støre.-  Hvor lenge har du drømt om denne jobben?

-  Helt ærlig: Når jeg først har fått jobben, er det den mest spennende jeg kan ha med den erfaringen og det engasjementet jeg har. Men jeg har faktisk ikke gått gravid med en utenriksminister. Jeg var i Røde Kors med et femårs perspektiv. Man kan ikke planlegge å bli utenriksminister.

STRYKELETT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre på hvilerommet ved siden av kontoret.Der han stryker skjorta og buksa si før opptreden på Skavland i NRK Foto: Lars Eivind Bones
STRYKELETT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre på hvilerommet ved siden av kontoret.Der han stryker skjorta og buksa si før opptreden på Skavland i NRK Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

-  Så Jens lovet ikke deg denne jobben?

-  Nei, Jens har ikke lovet noe. Jeg har jo hatt kontakt med han i disse fire åra. Vi har pratet om flertallsprosjektet, men jeg har visst at kabalen med tre partier ville bli så krevende at man ikke kan rundt å håpe på å bli statsråd. Når man ikke er i Stortinget eller i det sentrale politiske miljøet, kan man ikke bruke tid på det.

-  Men med din utdanning, din bakgrunn fra Statsministerens kontor med jobb både for Gro og for Jens og fra Røde Kors må jo dette være drømmejobben?

-  Jeg trives godt. Og når jeg har fått jobben, håper jeg Jens og resten av kollegiet er fornøyd med meg. Det tenker jeg på. Drømmejobben er at jeg gjør noe meningsfullt, jeg er midt i livet, midt i en verden i endring, nær en puls, nær mennesker og politisk engasjement. Når jeg kan bruke mitt engasjement til å jobbe for at alle mennesker skal få ta i bruk sine evner, at vi kan bidra til en mer rettferdig verdensorden - fellesskap ute som hjemme - da er det drømmejobben. Det var det også i Røde Kors, sier Støre.

Men langt fra alle var begeistret for tanken på Støre som statsråd i den rødgrønne regjeringen.

Avviser høyredreining

Oslo Ap slo fast at de ikke ville godta «Jens\' direktørvenner» i regjeringen. Jonas Gahr Støre ble sett på som inkarnasjonen på høyredreiningen under Stoltenbergs første regjering.

-  Jeg har spøkefullt sagt at det eneste stedet jeg har vært direktør, er i Verdens helseorganisasjon. Men deler av det jeg har hørt, forstår jeg. Hvis man fyller opp en regjering med bare sånne som meg, blir det like feil som om man fyller opp en regjering med bare sånne som deg. Det må være slik at hele partiet kjenner seg igjen. Påstanden om høyredreining mener jeg er grunnleggende feil. Og hvis man spør flertallet av statssekretærer og rådgivere i Stoltenberg 1-regjeringen, vil de ikke si at jeg sto i spissen for noen høyredreining. Flere av de omstridte sakene, som privatiseringen av Statoil, var avgjort før jeg kom inn. Hvis noen spør om hvilken side jeg står på, så sier jeg at jeg står midt i sosialdemokratiet. Etter en sak i Dagbladet om motstand mot meg basert på anonyme kilder fikk jeg en strøm av SMS-er. Jeg fikk blant annet støtte fra AUF og nordfra. «Ikke ta deg nær av dette», skrev mange. For øvrig har jeg et godt forhold til fylkespartiet og det lokallaget jeg med i, Internasjonalt Forum i Oslo Ap.

Privilegert utgangspunkt

-  Er det en belastning å komme fra Oslo Vest og ha millioner plassert i aksjer når man er Ap-statsråd?-  Jeg har et privilegert utgangspunkt. Da er jeg den som minst skal beklage det, det ville være å kokettere. Det er mer et uttrykk for et ansvar for å gjøre en innsats. Når det gjelder politikk, er jeg en selfmade man. Jeg har ikke fått noe gratis. Jeg er ikke født inn i det, jeg har ikke arvet det. Det er mitt valg. Jeg kommer fra en engasjert familie, men det er ingen som har dratt meg inn i politisk arbeid. Min bakgrunn kunne tilsi at jeg gjorde noe annet. Men mitt verdsyn tok meg til Ap. Jeg har valgt et politisk engasjement og kan stå oppreist for det. Jeg er veldig ambisiøs i den jobben jeg skal gjøre. Men utover Statsministeren og Arbeiderpartiet skylder jeg ingen at jeg er her, jeg er ikke her på noen særinteressegruppes kvote. Det gir meg frihetsfølelse som jeg mener man trenger for å ta et slikt ansvar, sier Jonas Gahr Støre.

• Stem på årets navn

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!