- Jeg har ikke gjort dette

Til politiet har den siktede 40-åringen forklart at han stemplet inn på arbeidsplassen idet bomba gikk av. Et vitne hevder imidlertid at hun så mannen på parkeringsplassen ved bilen under en time før det smalt i boligområdet i Drammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Den siktede 40-åringen var svært skuffet etter at det ble klart at politiets begjæring om varetektsfengsling ble tatt til følge.

- Jeg er skuffet. Jeg har ikke gjort dette, sier mannen til Dagbladet.

Politiet har svært få konkrete bevis mot 40-åringen, men avventer nå de tekniske undersøkelsene på åstedet. Politiet mener motivet finnes i det turbulente forholdet, og de mener siktede tidligere har fortalt at han kan lage ei bombe.

- Kunne lage bombe

40-åringen påkjærte kjennelsen på stedet. Det blir ny behandling i lagmannsretten over helga.

Mannens nye kjæreste er et av politiets viktigste vitner i saken. Kjæresten har overfor politiet forklart at siktede skal ha sagt at han kunne lage ei bombe. Denne uttalelsen skal ha kommet for to uker siden. Uttalelsen er nedtegnet i en politirapport. Uttalelsen skal ha falt etter at kjæresten var inne til politiavhør torsdag ettermiddag.

- Politikvinnen har ut fra en telefonsamtale med siktedes kjæreste skrevet denne rapporten. Det bemerkelsesverdige er at de opplysningene som er nedtegnet i rapporten, ikke ble nevnt med et ord i politiforklaringen, sier forsvarer, advokat Frode Sulland.

Ifølge vitner ropte ekskona ut at «det er min eksmann som står bak dette» etter eksplosjonen torsdag morgen.

Vitneobservasjon

Politiet stoler også på en vitneobservasjon av mannen utenfor eks-konas hjem 07.16 torsdag morgen. Dagbladet får bekreftet vitneobservasjonen fra flere kilder.

En kvinne skal ha observert en grå eller svart Jeep Cherokee i området under en time før bilen eksploderte. Siktede eier en mørk blå bil av samme type. Kvinnen skal også ha observert en mannsperson som likner på siktede.

Kvinnen, som er et nøkkelvitne for politiet, skal etter det Dagbladet erfarer i fotokonfrontasjon der hun skal prøve å peke ut mannen hun så. Denne fotokonfrontasjonen vil bli gjennomført i løpet av noen dager.

- Ut fra kjennelsen så synes ikke dommeren å legge til grunn denne svært usikre observasjonen. Siktede står fast på at han ikke har vært der. Jeg synes denne observasjonen er temmelig verdiløs, sier siktedes forsvarer, advokat Frode Sulland.

- Satt på toget

Siktedes egen forklaring strider mot den observasjonen kvinnen kan ha gjort. Den 40 år gamle elektroingeniøren har forklart politiet at han satt på toget til Oslo i det tidsrommet observasjonen skal ha blitt gjort.

- Min klient tar toget til jobben i Oslo. Han har forklart at han tok toget fra Drammen torsdag morgen, sier Sulland.

Like etter klokka 08.00 skal mannen ifølge sin forklaring ha stemplet inn på arbeidsplassen i Oslo. Politiet vil nå sjekke opplysningene nærmere. Det vil blant annet bli undersøkt elektroniske spor på arbeidsplassen. Stemplingsuret og mannens datamaskin kan gi svaret på om mannens snakker sant.

Det vil også bli undersøkt om mannen var med toget som ankom Oslo Sentralstasjon klokka 07.55 torsdag morgen.

- Jeg tar det for gitt at politiet nå gransker de elektroniske sporene i saken. Det vil si når han stemplet inn på arbeidsplassen og om det er mulig å elektronisk identifisere hans togtur, sier Sulland.

Tvil om luftetur

Tidligere på morgenen skal mannen ha luftet sin hund - en strihåret dachs. Overfor politiet har han forklart at en nabo kan bekrefte lufteturen, som skal ha funnet sted før klokka 07.00 torsdag morgen.

Dagbladet snakket i går med denne naboen, Asle Ruud. Han kan ikke huske å ha møtt siktede den aktuelle morgenen.

- Jeg luftet hunden mellom kl. 06.30 og 07.00. Vi pleier ofte å treffe hverandre om morgenen, men jeg kan ikke huske at vi traff hverandre denne morgenen, sier Ruud til Dagbladet.

Som nabo har han ingenting å utsette på den siktede.

- Vi snakker litt sammen når vi treffer hverandre. Det har aldri vært noe tull med han, sier Ruud. Politiet prøver også å kartlegge siktedes bevegelser torsdag kveld.