- Jeg har ikke hatt full kontroll

Forsvarsminister Krohn Devold innrømmer at skandalene med skroting av fullt brukbare beltevogner i Forsvaret og flere kjøp av våpen fra Israel har «skadet min, Forsvarsdepartementets og Forsvarets troverdighet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke hatt full kontroll, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold til Dagbladet.

- Har du nå kontroll i departementet ditt?

- Ja, stort sett. Og de feilene jeg har gjort har jeg lært av, slik at framtida skal bli mer feilfri enn fortida.

«Mitt ansvar - uansett»

- Det som forbauser med denne siste saken - ammunisjonskjøpet fra Israel - er at Dagbladet må avsløre og dokumentere det, før den/de ansvarlige embetsmenn innrømmer det: Er de dumme, tier de i håp om ikke å bli oppdaget, eller driver de med ting som de ikke vil skal godkjennes politisk?

- Det eneste jeg kan si, er at det er mitt ansvar uansett. Derfor blir det uinteressant å spekulere i detaljene om hvorfor ting skjedde, som ikke skulle skje.

- Jeg spekulerte ikke. Jeg fastslo et faktum: Nemlig at den eller de ansvarlige enten bevisst holder informasjon unna forsvarsministeren, eller at de er dumme eller døve fordi de ikke har oppfattet det resten av Norge for lengst har forstått: At våpenkjøp fra Israel ikke skal forekomme nå.

Påfallende

- Jeg har all tillit til at alle ansatte i Forsvarsdepartementet er både flinke og ordentlige. Jeg er hundre prosent overbevist om at ingen forsøker å lure sin statsråd.

- Noen er altså døve eller dumme?

- Nei, det er rutinene som ikke er gode nok. Og det er mitt fulle ansvar å forbedre dem.

- Det er likevel påfallende at noen i departementet i to måneder sitter og vet at de har kjøpt inn «ulovlig» ammunisjon fra Israel, samtidig som noen i Forsvaret sitter og vet det samme - og unnlater å opplyse om det når de blir spurt av Stortinget?

- Begge deler er mitt ansvar. Og jeg er veldig glad for at forsvarssjefen nå så klart sier fra at han vil rydde opp i de samme rutinene som vi rydder opp i i departementet, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

STORT SETT KONTROLL: - Jeg har all tillit til at alle ansatte i Forsvarsdepartementet er både flinke og ordentlige. Jeg er hundre prosent overbevist om at ingen forsøker å lure sin statsråd, sier forsvarminister Krohn Devold.