FÅR PENGER: Uføre Åse Mosbergvik (44) fra Storsteinnes får endelig forsikringspengene Høyesterett har slått fast at hun har krav på. Foto: Leif A. Stensland / Dagbladet
FÅR PENGER: Uføre Åse Mosbergvik (44) fra Storsteinnes får endelig forsikringspengene Høyesterett har slått fast at hun har krav på. Foto: Leif A. Stensland / DagbladetVis mer

- Jeg har ikke hatt råd til ferie siden jeg ble syk

Nå får uføre Åse (44) endelig forsikringspengene, etter helomvending fra Vital.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Uføre Åse Mosbergvik (44) fra Storsteinnes er en av flere med kommunal tjenestepensjonsordning hos Vital som forsikringsselskapet har nektet utbetaling etter at de ble syke og falt ut av jobb.

Nå må selskapet belage seg på å betale henne mellom 5 og 10 000 kroner i måneden livet ut.

- Jeg vet ikke om jeg tør juble før jeg har papiret i handa, men dette er en lettelse for meg og forhåpentlig også andre uføre som har fått feilaktige avslag. Nå har jeg sjansen til å få et litt bedre liv. Jeg har ikke hatt råd til ferie en gang siden jeg ble syk, sier Mosbergvik til Dagbladet.

Trosset Høyesterett Bakgrunnen for at forsikringsselskapet nå snur, er at Vital tapte en tilsvarende sak i Hålogaland lagmannsrett 27. september, en dom selskapet har valgt ikke å anke. Vital signaliserer nå at selskapet vil rydde opp i saker hvor uførepensjonister har fått feilaktige avslag på sine pengekrav.

I mai 2008 slo Høyesterett fast at forsikringsselskapene ikke har informert godt nok om klausulen de bruker for å nekte norske uførepensjonister utbetaling. Dommen ga forsikringsbransjen en kjemperegning på rundt en halv milliard kroner - penger som ikke har kommet de uføre til gode.

Til nå har Vital nektet for at høyesterettsdommen gjelder for folk med kommunale tjenestepensjonsordninger, til tross for at trygderetten i en rekke kjennelser har fastslått dette.

Vil rydde opp Nå har imidlertid advokat Jane Ytreøy Grøndalen i Norman & co fått beskjed om at Vital ønsker å gjøre opp for seg i sakene til klientene hennes Jørn Dag Andreassen og Åse Mosbergvik.

- Jeg tror Vital skjønte at en anke aldri ville ha sluppet inn før Høyesterett. Nå er jeg spent på hva selskapet gjør med gamle, feilaktige avslag, sier Grøndalen til Dagbladet. 

- Har Vital nå besluttet å rette seg etter høyesterettsdommen fra 2008?

- Vi har gjort en vurdering av vårt behov for å få en tydelig rettslig vurdering av saken, men også av de involvertes behov for å få denne saken ut av verden. Totalvurderingen er at vi ikke anker saken videre, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR.

Vital er en del av DnB NOR-konsernet.
 
- Hvordan vil Vital følge opp dommen overfor folk som tidligere har fått uriktige avslag?

SPENT: Advokat Jane Ytreøy Grøndalen er spent på om Vital vil rydde opp i eldre, feilaktige avslag. Foto: Asle Hansen
SPENT: Advokat Jane Ytreøy Grøndalen er spent på om Vital vil rydde opp i eldre, feilaktige avslag. Foto: Asle Hansen Vis mer

- Vi skal jobbe svært raskt med å avslutte sakene til dem som har vært involvert i saken, og pengene er straks på vei.  

- Vil eldre saker bli tatt opp igjen?

- Alle som kontakter oss med tilsvarende saker vil få dem behandlet på nytt og i høyt tempo. Vi har satt av egne folk til å behandle disse henvendelsene, og skal behandle dem veldig raskt.

- Betyr dette at Vital ikke vil gjøre egne søk for å finne fram tidligere feilaktige avslag?

- Våre kunder i denne sammenheng er kommunene hvor offentlig ansatte har sine tjenestepensjoner.  Vi vil ta kontakt med de aktuelle kommunene og informere dem om at vi har endret standpunkt i denne saken, sier Aud-Helen Rasmussen.