Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har ikke kommet til sinnestadiet ennå

New Jersey-guvernør sparket toppmedarbeider etter broskandale.

LEGGER SEG FLAT: New Jersey-guvernør Chris Christie tar på seg ansvaret for broskandalen og sier han har sparket en toppmedarbeider som var sentral i hendelsen. Foto: AP Photo/Mel Evans/NTB Scanpix
LEGGER SEG FLAT: New Jersey-guvernør Chris Christie tar på seg ansvaret for broskandalen og sier han har sparket en toppmedarbeider som var sentral i hendelsen. Foto: AP Photo/Mel Evans/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Chris Christie, New Jersey-guvernør og mulig presidentkandidat for det republikanske partiet, tar på seg ansvaret for «Bridgegate», en regelrett sabotasjeaksjon mot rushtrafikken over den gigantiske motorveibroa George Washington Bridge mellom New Jersey og New York.

Den republikanske politikeren nekter for at han selv kjente til hendelsen, og sier at han har sparket en medarbeider som var sentral i den plutselige stengingen av to felt på en påkjøringsrampe til den svært trafikkerte brua i september i fjor. I fire dager hersket det et vanvittig trafikkaos.

Hevn Motivet var hevn mot en demokratisk ordfører i byen Fort Lee.

- Jeg har ansvaret for det medarbeiderne mine gjør. Selv hadde jeg ingen kjennskap til saken, sier Christie under en pressekonferanse i ettermiddag, og forteller at han sparket visestabssjef Bridget Anne Kelly «fordi hun løy til meg».

- Jeg er utrolig skuffet. Jeg tror ikke at jeg har kommet til sinnestadiet ennå, men jeg er sikker på at jeg kommer dit. Jeg er lamslått. Hva galt gjorde jeg, siden folk trodde det var greit å lyve til meg? Jeg vil at folket i New Jersey skjønner at noe som dette er unntaket, ikke regelen, sier Christie.

Chris Christie er av mange utpekt som en foreløpig favoritt i kobbelet av politikere som nå sikter mot nominasjonen av partiets presidentkandidat i 2016.

- På tide med trafikkproblemer Skandalen kom fram i lyset som følge av en rekke innsynskrav, stevninger og høringer som førte til at bl.a. e-postkorrespondansen mellom visestabssjef Kelly og David Wildstein, en leder hos havnemyndighetene som kontrollerer George Washington-broa, ble offentliggjort av Washington Post og andre aviser.

«Tiden er inne for litt trafikkproblemer i Fort Lee», skrev Kelly fra sin private epost-konto 13. august.

«Oppfattet», svarte Wildstein, som i sin tid fikk jobben fra Christie, etter noen få minutter. I dagene som fulgte viser epostene at de to avtaler telefonsamtaler om planen.

9. september, første skoledag i distriktet, skjer plutselig veistengingen uten forvarsel for lokalbefolkningen og øvrige myndigheter, under dekke av at det er en trafikkflytstudie.

Første skoledag Mens skolebusser fulle av barn ble stående i fire timer lange køer og utrykningskjøretøyer ble forsinket over motorveibroa, moret Christie-staben seg kostelig over det uhåndterlige trafikkaoset som oppsto i byen Fort Lee på New Jersey-sida av broa.

Der heter borgermesteren Mark Sokolich, en demokrat som Christie-leiren uten hell hadde prøvd å overtale til å gi offentlig støtte til guvernøren før valget i november.

AVSLØRENDE: I en rekke eposter diskuterer Christie-rådgivere - og myndighetshavere utnevnt av Christie - hvordan de skal lage trafikkaos med vilje.
AVSLØRENDE: I en rekke eposter diskuterer Christie-rådgivere - og myndighetshavere utnevnt av Christie - hvordan de skal lage trafikkaos med vilje. Vis mer

Mens borgermester Sokolich prøvde å få tak i havnemyndighetene og la igjen beskjeder om å ringe ham så snart som mulig, viser epostutvekslingene at de ansvarlige for kaoset i stedet mailer med Christie-leiren og sørger for at det er «radiotaushet» overfor Sokolich.

Rådgiverne ser også ut til å gjøre narr av at borgermesteren argumenterer med skolebarna i stedet for sikkerhetshensyn,

Da nevnte Wildstein etter noen dager spørs Christies valgkampsjef Bill Stepien om mediespekulasjoner rundt årsaken til trafikkaoset, skriver valgkampsjefen: «Det går bra. Borgermesteren er en idiot. (...) Det vil bli en tøff november for den lille serberen».

Trøbbel Dokumentasjonen knytter ikke Christie personlig til skandalen, men guvernøren er likevel i trøbbel. Tidligere har han avvist fullstendig at noen i hans stab eller valgkamprådgivere var involvert i stengingen, og har til og med spøkt avvæpnende med at han «flyttet veikjeglene selv».

Nå bruker demokratene skandalen for alt den er verdt, og kan gi Christie en nesestyver før han i det hele tatt har kommet i gang med 2016-valgkampen.

SKAPTE KAOS:  George Washington Bridge er en av verdens mest trafikkerte motorveibruer. I september i fjor skapte triksingen til Christies republikanere flere timer lange køer i fire dager. Arkivfoto: AP Photo/Mel Evans
SKAPTE KAOS: George Washington Bridge er en av verdens mest trafikkerte motorveibruer. I september i fjor skapte triksingen til Christies republikanere flere timer lange køer i fire dager. Arkivfoto: AP Photo/Mel Evans Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media