- Jeg har ikke løyet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener han ikke har løyet til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

ÆRLIG:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener han har gitt en fyldig og ærlig redegjørelse til kontrollkomiteen. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
ÆRLIG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener han har gitt en fyldig og ærlig redegjørelse til kontrollkomiteen. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kunne i dag avsløre at utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) tidligere statssekretær, Elisabeth Walaas, lovet Felix Tschudi UD-støtte over to uker før søknaden om den omstridte tildelingen var sendt.

I sin redegjørelse til Stortinget har Støre stått fast ved at hans forhold til Tschudi ikke er problematisk, og at Tschudi ikke er intiativtaker til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk.

Men interne UD-dokumentere Dagbladet nå har fått tilgang viser at det var Tschudi som tok initiativet:

«Initiativtaker Tschudi Shipping Company gir 6 mill til opprettelsen og etablering av et senter for nordområdelogistikk i Kirkenes(...)», heter det i UD-notatet.

Står på sitt    

Utenriksministeren sto fortsatt ved sine tidligere uttalelser da Dagbladet konfronterte han med de motstridene opplysningene i dag da han hadde et møte på Stortinget.

Har du løyet til kontrollkomiteen?

- Nei. Jeg står fullt og helt ved min redegjørelse. Den mener jeg er både er fyldig og sammenhengende, sier Støre.

- Mangler i redegjørelsen
Leder i kontrollkomiteen Anders Anundsen (Frp) mener Støres redgjørelse fremstår som mangelfull.
Kontrollkomitelederen mener også at det heller ikke kan være noen tvil om at initiativtageren og pådriveren for prosjektet var Felix Tschudi.

- Jeg registrerer at Støre legger seg på en formalistisk linje. Men her er det, som det nesten alltid er, ikke det formelle, men det reelle som er avgjørende, sier Anundsen.

Da Dagbladet møtte utenriksministeren i dag var han klar på at han ville svare på alle tvil komiteen måtte ha rundt redegjørelsen hans.

- Er det uklarheter i den redgjørelsen jeg har levert er jeg villig til å svare for disse til kontroll - og konstitusjonskomiteen, sier Støre.

MANGELFULL: Leder av Kontroll-og konstitusjonskomiteen Anders Anundsen mener Støres redgjørelse er mangelfull.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
MANGELFULL: Leder av Kontroll-og konstitusjonskomiteen Anders Anundsen mener Støres redgjørelse er mangelfull. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer