VIL VURDERE Å STILLE: Men Senterpartiets drømmekandidat, Marit Arnstad, frykter favorittstempelet. - Det er en farlig posisjon. Forventningene blir helt urealistiske, sier hun. Foto: HANSEN NINA / Dagbladet.
VIL VURDERE Å STILLE: Men Senterpartiets drømmekandidat, Marit Arnstad, frykter favorittstempelet. - Det er en farlig posisjon. Forventningene blir helt urealistiske, sier hun. Foto: HANSEN NINA / Dagbladet.Vis mer

- Jeg har ikke lyst å bli brukt i en maktkamp mot Ola

Senterpartiets drømmedame Marit Arnstad frykter favorittstempelet. Nekter å la seg bruke for å presse ut Ola Borten Moe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad er de to heteste kandidatene til å ta over etter avtroppende Sp-leder Liv Signe Navarsete. Begge antyder at de vil vurdere å stille dersom valgkomiteen spør. Spekulasjonene i og rundt partiet raser.

Skjebnekamp for Moe Men med Arnstad som mulig leder eller nestleder, er skjebnekampen om Ola Borten Moes framtid i ledertrioen blitt satt på spissen. Overfor Dagbladet advarer Marit Arnstad på det sterkeste mot å fjerne Ola Borten Moe med hennes mulige kandidatur som begrunnelse.

- Jeg har ikke lyst å bli brukt i en maktkamp mot Ola, sier en ordknapp Marit Arnstad, på vei ut fra Stortinget for en lynrask shoppingtur.

Flere av de som nå kjemper for å fjerne den omstridte første nestlederen, hevder at Arnstads mulige nye rolle i ledelsen gjør Ola Borten Moe uaktuell. To trøndere i en og samme ledelse blir for drøyt, mener de. Geografisk spredning er viktig. Det siste har også Liv Signe Navarsete påpekt.

Personkonflikt og fløykamp Bak den politiske kampen om tronen i Senterpartiet, ligger fløykampen og personkonflikten mellom Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe. Mange i partiet har krevd Borten Moes avgang som nestleder, fordi de mener han er en like stor del av Senterpartiets problemer som Navarsete.

I Dagbladets rundspørring blant fylkeslederne ga bare Troms ham uforbeholden støtte. Fem fylkesledere krevde hans avgang, sju andre krevde at hele ledertrioen stiller sine plasser til disposisjon, slik de nå har gjort.

Ola Borten Moe har likevel sine sterke støttespillere i partiet. Mens Arnstad og Vedum er forsiktige med å uttrykke ambisjoner, er Ola Borten Moe åpen om at han gjerne vil fortsette som nestleder. Han har pekt på Trygve Slagsvold Vedum som en samlende leder. Han har også uttrykt seg i positive ordelag om Marit Arnstad.

Drømmedama Arnstad sier at hun håper partiet vil finne en plass i ledelsen til både Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe. Men overfor Dagbladet vil hun ikke si noe om sin egen framtidige rolle i partiet.

- Hva tenker du om å være Sps drømmedame?

- Det er en farlig posisjon. Forventningene blir helt urealistiske, sier hun.

Gjennom en årrekke har Marit Arnstad vært Senterpartiets yndling. Hver gang det har vært aktuelt med lederskifte i partiet, har hun vært ønsket, men takket pent nei. For tre år siden meldte Arnstad seg på igjen som fylkespolitiker. Så ble hun statsråd i den rødgrønne regjeringen.

Flere kilder mener hun nå kan være på glid. Andre sentrale kilder Dagbladet har snakket med, tror hun ikke har lyst på lederjobben. Flere tror hun vil kunne overtales til å bli nestleder. Rollen som parlamentarisk leder skal være aktuell, også i kombinasjon med et nestlederverv, slik Dagbladet skrev i går. Arnstad blir i likhet med Vedum sett på som en samlende leder.

- Om hun vil, så får hun vervet, sier en Sp-kilde.

- Jeg tror alle, inkludert Trygve, blir kjempeglade hvis hun stiller, sier en annen sentral kilde.

Trygve Slagsvold Vedum svarer slik på lederspørsmålet:

- Jeg har stilt min plass til disposisjon og er villig til være med å gjøre en jobb for partiet framover. Det ekstraordinære landsmøtet avholdes mandag 7. april i Oslo.