- Jeg har ikke noe å skjule

Entreprenøren mener påstanden om 30 kroner i timen er løgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips, bilder eller informasjon du vil dele med oss? Send SMS/MMS til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring oss på +47 2400 00 00

(Dagbladet.no): Gårsdagens razzia mot tidligere Ansagar Hotell i Oslo, avdekket slaveliknende tilstander, ifølge Oslo bygningsarbeiderforening.

Selskapene Real Invest og Engra Norge AS er nå siktet for å ha utnyttet bosniske arbeidere under oppussing av hotellet i Oslo sentrum.

Edin Balta, eieren av Engra D.O.O. som er moderselskapet til Engra Norge A/S, har ikke noe i mot at norsk politi undersøker arbeidsforholdene ved byggeplassen.

- Jeg har ikke noe å skjule, forteller han til Dagbladet.no, på telefon fra Sarajevo.

- Ren løgn

Arbeiderne som jobbet med oppussingen av hotellet er i hovedsak bosniske og skal ha jobbet for mellom 20 og 30 kroner timen. De skal ha jobbet opp mot 300 timer i måneden, og det er mistanke om at noen av dem bodde på bygningsplassen.

- Påstandene om at arbeiderne har 30 kroner timen er ren løgn. De faglærte håndverkerne har 250 kroner i timen, og de andre har tarifflønn. Norge er et godt organisert samfunn, og jeg har ikke noe mot at arbeidstilsynet og politiet gjør sine undersøkelser. Derfor har jeg har ikke noen problemer med dette i det hele tatt. Vi betaler alle skatter og avgifter vi er pålagt, moms og alt, sier Balta.

- Jeg har ikke noe å skjule

Ifølge bygningsarbeiderforeningen fikk arbeiderne også beskjed om at brudd på arbeidsavtalen i Norge innebar sparken i Bosnia og at organisering var forbudt.

Det har også vært fremmet påstander om at Engra Norge har smuglet materiell fra Bosnia for å unngå norske tollmyndigheter, men Balta tilbakeviser at det er noen uregelmessigheter i forhold til importen av materiell.

- Vi har importert materiell fra Tyskland og Italia, men alt er i skjønneste orden i forhold til norske tollmyndigheter. Vi har betalt alle avgifter vi er pålagt av norske tollmyndigheter, sier han.

Ble flau

Det nye hotellet, som etter planen skal åpne dørene 1. august i år, er det første i en serie urbane og hippe hoteller i den Choice-eide kjeden Comfort. Choice Hotels Scandinavia eies av Petter Stordalen, som i går formiddag lagde mediesirkus utenfor byggeplassen.

- Vi garanterer at disse arbeiderne skal få den lønna de har krav på. Hvis ikke leverandøren, underleverandøren eller deres underleverandør rydder opp, så vil vi gjøre det, sa han.

Stordalen har satt ti personer i Choice-konsernet på oppgaven med å finne ut hva som er skjedd. Han kansellerte selv alle normale arbeidsoppgaver da han hørte om saken i går.