- FRP-TAP: Abid Raja (V) mener Frp og deltaker i forhandlingene Sylvi Listhaug, fortjener ros for å ha gått inn for 3000 kvoteflyktninger til Norge. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Selfie ved Abid Raja / NTB scanpix
- FRP-TAP: Abid Raja (V) mener Frp og deltaker i forhandlingene Sylvi Listhaug, fortjener ros for å ha gått inn for 3000 kvoteflyktninger til Norge. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Selfie ved Abid Raja / NTB scanpixVis mer

Abid Raja (V) om innvandrings- og flyktningpolitikken:

- Jeg har ikke noe behov for å gni inn i fjesene til Frp-erne at de har tapt

Norge ligger på Europa-toppen i antall kvoteflyktninger med Fremskrittspartiet i regjering.

- Jeg tror man skal erkjenne at Fremskrittspartiet har gått på et tap her, sier finanspolitisk talsperson Abid Raja i Venstre.

Raja sikter til at i den nye regjeringsplattformen er det hogd inn at Norge framover skal ta imot 3000 kvoteflyktninger.

IKKE EN VELGERMAGNET: Kjell Ingolf Ropstads uttalelse på partilederdebatten underbygger den trolig kommende partilederens image, som ikke vil være en velgermagnet for KrF, mener Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell. Video: Marie Røssland Vis mer Vis mer

Europamestere

Det er mange. I hvert fall hvis man ser historisk på det. Raja forklarer:

- Under de rødgrønne var antallet kvoteflyktninger rundt 1000. Da V og KrF var i Stortinget og hadde samarbeidsavtale med Høyre og Frp i regjering (2013-18), var tallet ca. 2000.

- Da Venstre gikk inn i regjering fikk vi til 3000. Det er det høyeste tallet i nyere tid, slår Raja fast.

Faktisk.no hentet nylig ut tall fra Eurostat (se tabell) og de viser at bare tre nasjoner tok imot flere kvoteflyktninger enn Norge - i absolutte tall - i 2017. Storbritannia (6210), Sverige (3410) og Tyskland (3015) har imidlertid langt flere innbyggere enn Norge, som tok imot 2815.

Man kan altså si at Norge i forhold til folketall tok imot flest kvoteflyktninger i hele Europa i 2017. Og dette skjer med Fremskrittspartiet i regjering.

Jon Helgheim, Frp's innvandringspolitiske talsmann, sa i Dagbladet før regjeringsplattformen var klar at Venstres seier om 3000 kvoteflyktninger fra i fjor «allerede var kvittert ut», siden de fikk det gjennom i årets budsjett.

Men 3000 kvoteflyktninger blir det neste år også. Og året etter der, hvis plattformen følges opp. Og det er vanskelig å se for seg at en eventuell regjering fra motsatt politisk fløy etter 2021 kan redusere antallet Frp var med på.

NY REGJERING: H, Frp, V og KrF er ventet å presentere en ny regjering tirsdag. Video: Per Ervland / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Frp: Må se på totalen

Jon Helgheim mener man må se på totalt antall flyktninger og migranter.

- Vi har fått satt et tak på kvoteflyktninger og eventuelt EU-flyktninger, og bevart prinsippet om at det blir færre kvoteflyktninger, hvis det blir høye asyltall.

- Når det gjelder 3000 kvoteflyktninger, er det viktig å se på totalen. Vi har innstramminger på alle andre områder, både på familieinnvandring og asyl. Det totale antallet i 2018 er det laveste siden 2006 og ser ut til å fortsette å stupe.

Det vil si at Frp ser på 2018 som et tak på ankomster til Norge framover, og målet er at antall asylsøkere skal gå ytterligere ned i åra framover. I fjor kom det 2654 nye asylsøkere til Norge, en nedgang på 900 fra året før.

- Vil denne plattformen føre til at det kommer færre asylsøkere til Norge?

- Det tror jeg absolutt. All erfaring viser at asylsøkere reiser dit velferdsordningene er best og det er enklest å få opphold. Vi har innstramminger både på rettigheter og bedre kontroll, som vil gi nok et signal om at det stadig blir strengere i Norge, sier Helgheim.

- Dobles antall asylsøkere neste år, blir det færre kvoteflyktninger?

- Ja, dersom det kommer betydelig flere asylsøkere, er det rom for å redusere kvoteflyktninger.

Subsidiær beskyttelse

Frp's innvandringsgeneral på Stortinget trekker fram styrket kamp mot ID-juks, forsterkede mottak for voldelige og utagerende asylsøkere, forsterket språkkrav for å bli norsk statsborger, som eksempler på at Frp i regjering bedriver en innstrammingspolitikk «jamt og trutt».

- Vi begynner å få uttelling for de 50 innstrammingene vi har gjort. Så selv med 3000 kvoteflyktninger, er totalen lavere, slår Helgheim fast.

I plattformen har også Frp fått inn at Norge vil få utvidet mulighet til å sende flyktninger hjem, hvis det kommer svært mange.

- Hvis det kommer en ny asylbølge, så vil vi gi subsidiær beskyttelse. Hva som definerer en slik krise, må vi komme tilbake til, men man kan tenke seg asyltall som vi så i 2015.

- I praksis vil man få en utvidet mulighet til å sende asylsøkere tilbake, hvis det blir fred der de kommer fra. Det vil gå fra tre år, som det er under normale omstendigheter, til fem år, sier Helgheim.

Raja gratulerer

Abid Raja i Venstre ønsker å gratulere Fremskrittspartiet med at de i regjering ligger på Europa-toppen i antall kvoteflyktninger.

- Jeg har ikke noe behov for å gni inn i fjesene til Frp-erne at de har tapt. Jeg vil heller applaudere Frp-erne som har forhandlet dette fram. Det at Frp enstemmig går inn for å ta imot 3000 kvoteflyktninger, fortjener ros.

Abid Raja og Jon Helgheim har imidlertid ikke den samme oppfatning av hvor mange asylsøkere som må komme for at det skal bli færre asylsøkere. Dagbladet spør også Raja om det blir færre kvoteflyktninger neste år hvis antall asylsøkere dobles til om lag 5000.

- Det er ikke lagt opp til å være et nullsum-spill. Men det er rom for i akutte situasjoner med svært høyt antall asylsøkere, å redusere antallet.

- Skulle det komme 30 000 asylsøkere, har Norge rett og slett ikke anledning til å ta imot så mange som 3000 kvoteflyktninger i tillegg. Norge vil ikke kunne håndtere en sånn menneskemengde og det koster «uhorvelig» mye penger. Da er det ansvarlig å kutte i antall kvoteflyktninger, sier Abid Raja.