- Jeg har ikke noe med drapet på Sigrid å gjøre

65-åringen i Sigrid-saken skal grilles av forsvaret i dag.

VITNER: Den tidligere siktede 65-åringen i Sigrid-saken fortsetter sin vitneforklaring i dag. Forsvarer John Christian Elden skal starte sin utspørring. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VITNER: Den tidligere siktede 65-åringen i Sigrid-saken fortsetter sin vitneforklaring i dag. Forsvarer John Christian Elden skal starte sin utspørring. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg rettsdagen i Nyhettstudio.

I går startet den såkalte mekkekompisen, en 65 år gammel Vestby-mann, sin vitneforklaring i rettssaken mot 38-åringen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). I tre og en halv time fikk han detaljspørsmål om hans og tiltaltes bevegelser, skader på biler, åsteder og forhold til den tiltalte mannen fra Ålesund fram til de sammen ble pågrepet den 3. september i fjor.

65-åringen var medsiktet for drapet på 16-åringen, men siktelsen er frafalt etter bevisets stilling. Under sin vitneforklaring ble han konfrontert med teorier om hva han ville gjort dersom han var drapsmannen til Sigrid Giskegjerde Schjetne. Han sier han ville tatt med seg liket dersom han hadde kjørt på noen og skisserte helt spesifikke planer om hvordan han ville ha skjult sporene etter seg. Han mente også at bilister som kjører på personer ved et uhell må betale langt høyere enn hva de fortjener.

- Ikke noe med saken å gjøre Politi- og påtalemyndighet mener den tiltalte 38-åringen bortførte jenta med en Citröen natt til 5. august i fjor. De mener videre han tok henne med seg til en campingvogn inne i lagerhallen på Bryn der han skal ha drept henne. Videre skal han ha dumpet og forsøkt å skjule liket i et skogholt nedenfor et verksted på Kolbotn. Både lagerhallen og verkstedet har vært i 65-åringens besittelse i flere år. 38-åringen bodde i vogna mens han var i Oslo og de to mekket ofte biler sammen på Kolbotn.

- Har du noe med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne å gjøre?

- Nei, over hodet ikke. Problemet mitt i denne saken er at jeg har jobbet sammen med mannen som er tiltalt. Jeg har ikke noe med dette å gjøre, derfor er jeg også helt trygg på hva jeg sier, sier 65-åringen til Dagbladet.

- Frykter du å bli pågrepet på nytt i denne saken?

TOK T-BANEN: Den Citröen-frelste 65-åringen valgte å kjøre kollektivt til og fra Oslo tingrett i går. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TOK T-BANEN: Den Citröen-frelste 65-åringen valgte å kjøre kollektivt til og fra Oslo tingrett i går. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Nei, nei, nei. Det er da ikke ulovlig å ha meninger, sier 65-åringen.

- Jeg er bare interessert i krimsaker generelt. Hadde jeg vært drapsmannen, hadde jeg vel ikke fortalt alt dette i retten? spør vitnet.

Vil følge opp I dag skal tiltaltes forsvarer, advokat John Christian Elden, starte sin utspørring av vitnet. Han varsler at han vil bruke minst halvannen time på å stille 65-åringen spørsmål. Advokaten har ikke lagt skjul på at han mener at det ikke er noen fellende beviser mot hans klient i saken og har stilt spørsmålet om politiet har tiltalt riktig mann.

- Vi vil belyse alle sider av denne saken. Det er klart at det er mange interessante personer inne i bildet, men det er ikke vår oppgave å finne en alternativ gjerningsmann, det er vår oppgave å se om det er tvil rundt at politiet har riktig gjerningsmann, har advokat Elden tidligere uttalt til Dagbladet.

Han ønsket ikke i går å kommentere 65-åringens forklaring i retten siden han skal fortsette sin forklaring i dag, men bekrefter overfor Dagbladet at det er en del spørsmål han vil følge opp.

Vekslet ikke blikk I går var første gang 65-åringen møtte mekkekameraten siden de ble pågrepet for over et år siden.

- Han møtte ikke blikket mitt en gang. Han så mye renere og pusset ut nå enn hva han var i fjor, sier 65-åringen, som sier han aldri merket noe spesielt ved mannen i de fire ukene Sigrid Giskegjerde Schjetne var borte i fjor.