OPPRYDNING: Slik så det ut lands E 16 ved Fretheimsbrua i Flåm etter at opprydningsarbeidet hadde ryddet unna for trafikk i en av kjørebanene. Foto: Arvid Gilje
OPPRYDNING: Slik så det ut lands E 16 ved Fretheimsbrua i Flåm etter at opprydningsarbeidet hadde ryddet unna for trafikk i en av kjørebanene. Foto: Arvid GiljeVis mer

- Jeg har ikke opplevd maken til uvær på 20 år

E16 rammet av tre ras i Aurland kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Aurland kommune i Sogn og Fjordane har uværet skapt problemer for både innbyggere og reisende.

Etter det første døgnet med uvær lå store trær over flere veistrekninger i kommunen. Da dette var ryddet opp begynte fjellsidene å rase.

I Flåm gikk det to ras, og ett i Gudvangen. Alle tre rammet E16 mellom Oslo og Bergen.

På grunn av mange reisende og blokkerte veier måtte lokale krefter trå til og organisere overnatting og mat til de uværsfaste.

- Vi åpnet kafeen og fylte opp alt av ledige plasser på hotellet for 120 NSB-reisende i busser. Noen reisende ungdommer ble invitert på fest og overnatting hos lokale ungdommer, sier brannsjef Arvid Gilje.

Han inviterte selv noen av de værfaste hjem slik at de fikk sove med tak over hodet.

- Det var synd på dem. Jeg syntes de skulle kose seg litt i stedet for å lete etter overnatting, sier Gilje.

Selv har han ikke sovet stort de siste to døgnene etter at han har vært ute og drevet med opprydningsarbeid døgnet rundt.

Dette arbeidet ble ikke gjort lettere av at mobilnettet var nede. Men strømmen har innbyggerne i Aurland fått beholde. Det lengste strekket den var borte har vært 20 minutter.

- Det har vært ekstreme forhold. Jeg har ikke opplevd maken til den voldsomme styrken på uværet på over 20 år, sier Gilje.

Flesteparten av de reisende kunne i dag fortsette reisen etter at det ble igangsatt kolonnekjøring på de rasrammede veistrekningene.

De tre bygdene Undredal, Bakka og Skjerdal i Aurland kommune er fremdeles isolert, men arbeidet for å åpne veiene vil starte i morgen.

RAS: Dette er det første raset som gikk i Flåm. Foto: Arvid Gilje
RAS: Dette er det første raset som gikk i Flåm. Foto: Arvid Gilje Vis mer