- Jeg har ikke sett maken. Dette er virkelig kraftige saker

Eksperter forbløffet over enorm ildkule i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ildkulen som i dag tidlig skapte panikk i Tsjeljabinsk-regionen i Russland er historisk, ifølge meteorittekspert Morten Bilet.

- Denne hendelsen er fantastisk. Jeg har ikke sett maken. Dette er virkelig kraftige saker, sier Bilet, som er én av svært få aktive meteorittsamlere og forhandlere i Norge.

En rekke videoopptak fra stedet viser meteoroidens ferd gjennom atmosfæren. På et tidspunkt lyser den omtrent like sterkt som sola, etterfulgt av lyden av en kraftig eksplosjon og knust glass.

-EKSTREMT SJELDENT:  Meteorittekspert Morten Bilet anslår at romsteinen er på størrelse med en bil. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
-EKSTREMT SJELDENT: Meteorittekspert Morten Bilet anslår at romsteinen er på størrelse med en bil. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Hendelsen har etter all sannsynlighet ingenting å gjøre med asteroiden DA14 som passerer tett inntil jorda senere i kveld.

-Kraftig smell Landets innenriksminister sier at 400 personer ble skadd som følge av hendelsen. Det er ikke meldt at noen ble truffet av meteoritter; det dreier seg i all hovedsak om skader som følge av at vinduer ble blåst ut da den brøt lydmuren.

- Vi har fått mange henvendelser om kutt og blåmerker, sier Igor Murog ved de regionale myndighetene til nyhetsbyrået Interfax.

- Den har gått over byen, den har ikke ramlet ned i den. Det ble skapt en voldsom friksjon da meteoritten brøt lydmuren og traff atmosfæren. Det utløser et veldig kraftig smell, som slår ut vinduer.  Det er det som har skapt kaoset i Russland nå, sier Bilet.

- SPEKTAKULÆRT: Geolog og meteorittekspert Hans Amundsen sammenlikner hendelsen med en bilbombe som går av i stor høyde.  Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet.
- SPEKTAKULÆRT: Geolog og meteorittekspert Hans Amundsen sammenlikner hendelsen med en bilbombe som går av i stor høyde. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet. Vis mer

Tusen hjelpearbeidere er satt inn i arbeidet med å hjelpe sårede, melder BBC. Det er ikke meldt om døde.

- Denne meteoritten vil nok bli funnet en god del mil utenfor byen. Det finnes kanskje fragmenter av den inne i byen også. Det er nok mange meteorittjegere i Russland som er på jakt nå.

Flere aktører i meteorittsamlermiljøet nå kastet seg rundt og satt kursen mot Russland for å lete etter fragmenter på bakken. Etter all sannsynlighet besto den av stein, og ikke jern som er mye sjeldnere, ifølge professor emeritus Kaare Aksnes ved Universitet i Oslo.

- TROLIG STEIN: Meteoren besto trolig av stein, og ikke jern, ifølge professor Kaare Aksnes. Sistnevnte er mye sjeldnere.
- TROLIG STEIN: Meteoren besto trolig av stein, og ikke jern, ifølge professor Kaare Aksnes. Sistnevnte er mye sjeldnere. Vis mer

- Det er ikke utenkelig at fragmenter har overlevd og truffet bakken. Dersom disse blir funnet, kan du si noe om sammensetningen, sier Aksnes til Dagbladet.

Geolog Hans Amundsen omtaler fallet som «kjempespektakulært».

- Denne var kanskje på størrelse med en komfyr og 20 ganger fortere enn en geværkule. Det du ser på videoene finner sted i 10 til 15 kilometers høyde. Det blir som en bilbombe som går av i stor høyde, sier Amundsen.

- Ekstremt sjelden Meteoritteksperten betegner regnet som en «ekstremt sjelden» hendelse. Ifølge han var det ingen på jorda som visste at meteoritten ville komme på forhånd.

- Det er ingen som visst om en slik stein fordi den ikke er så stor. Dersom det kommer steiner som er noen 100 meter lange, klarer vi å oppdage dem i verdensrommet. Denne er kanskje på størrelse med en bil, og de oppdages ikke før de treffer atmosfæren, sier han.

- Meteorer begynte å lyse på 100 kilometers høyde. På videoen ser den ut som en lyskule. Slik brenner den ned til 50 til 20 kilometers høyde, sier han og fortsetter:

- Denne kom ganske skrått, det vil si at den har brukt mellom  12 til 15 sekunder fra den traff atmosfæren til den traff jorda. Den har nok brent opp mye av stoffet sitt.

Selv er Bilet en av gründerne bak Norsk meteorittnettverk - et samarbeid med Naturhistorisk museum i Oslo, som driver himmelovervåkning av meteoritter.

- Jeg er frista til å reise over, jeg har venner som driver med meteoritter i Russland, sier han.

ENTUSIASTISK:  Meteorittsamler og ekspert, Morten Bilet, har en stor samling mineraler og meteoritter. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ENTUSIASTISK: Meteorittsamler og ekspert, Morten Bilet, har en stor samling mineraler og meteoritter. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer