Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har ikke sovet i natt og skjelver veldig mye

Den papirløse asylsøkeren og forfatteren Maria Amelie (25) skal kastes ut av Norge.

KASTES UT: Maria Amelie (25) er papirløs flyktning. Nå er hun pågrepet og skal sendes ut av landet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
KASTES UT: Maria Amelie (25) er papirløs flyktning. Nå er hun pågrepet og skal sendes ut av landet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Papirløse Maria Amelie (25), som har levd ulovlig i Norge siden 2003, ble i går kveld pågrepet av politiet på Lillehammer.

Det skjedde like før klokka 23, etter at hun holdt foredrag ved Nansens-skolen om sin situasjon som papirløs i landet hun kom til sammen med foreldrene som tenåring.

Nå sitter 25-åringen på Trandum ventemottak.

- Skjelver - Jeg har ikke sovet i natt og skjelver veldig mye, sier Maria Amelie til NRK, på spørsmål om hvordan hun har det.

Hun forteller også at mobilen er tatt fra henne og at det er uvant å være på et sted der dørene låses hele tiden. Hun sier at hun har vært forberedt på at hun kunne bli pågrepet, men ikke på en så dramatiske måte.

- Jeg hadde ikke trodd at det skulle skje midt på kvelden på gata, rett etter et foredrag ved Nansen-skolen, sier hun.

I NRK-intervjuet sier Amelie at hun kunne ordnet seg falskt pass, men valgte å være ærlig. Dette har hun også skrevet om i boka «Ulovlig norsk» som ble gitt ut i høst.

- Jeg er veldig glad i dette landet, men visste ikke at det kunne gå så langt, sier hun.

Åpent brev Kjæresten og samboeren til Maria Amelie, Eivind Trædal, sendte Dagbladet et åpent brev i morges.

«Maria tror på det gode i mennesker. Det er hennes erfaring etter å ha fått enorme mengder hjelp fra nordmenn gjennom de siste åtte årene. Så dyp var denne troen at hun til og med gikk inn på justisdepartementet og fikk boken plassert i hylla til justisminister Knut Storberget.»

«Og se - han sendte selv et takkekort, og beskjed om at det var en fin historie. I kveld fikk han beskjed om at Maria skulle arresteres. Han synes visst det var fint det også», skriver Trædal.

Maria Amelie er født i Kaukasus. Hun flyktet med foreldrene sine til Moskva da hun var 13, videre til Finland, videre til Norge. I åtte år har Maria Amelie forsøkt å leve som ei vanlig norsk jente.

Pax forlag reagerer sterkt på at forfatteren skal sendes ut av landet.

- Dette er en tung dag for oss i forlaget. Vedtaket om utsendelse er skammelig og må reverseres. Vi er rett og slett sjokkerte, sier informasjonssjef Alexander Opsal i Pax til Dagbladet.

Han sier forlaget vil delta i en demonstrasjon mot myndighetenes vedtak i saken senere i dag.

Maria Amelie ble kåret til Årets nordmann av Ny Tid i fjor.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling