SKJEBNEUKE:  Statsminister Erna Solberg er her på vei ut av Høyres ordførerkonferanse i Høyres hus i Oslo tidligere i dag. Venstre truer med å trekke seg fra det borgerlige samarbeidet dersom asylbarnsaken ikke får en løsning innen fredag. Solberg sier hun ikke har tenkt å sette en tidsfrist. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKJEBNEUKE: Statsminister Erna Solberg er her på vei ut av Høyres ordførerkonferanse i Høyres hus i Oslo tidligere i dag. Venstre truer med å trekke seg fra det borgerlige samarbeidet dersom asylbarnsaken ikke får en løsning innen fredag. Solberg sier hun ikke har tenkt å sette en tidsfrist. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Jeg har ikke tenkt å sette tidsfrister for meg selv eller andre

Erna Solberg om at Venstre har satt asylbarnfrist til klokka 13 på fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom asylbarnsaken ikke er løst innen fredag klokka 13.00, så varsler Venstre opprør og mulig brudd i det borgerlige samarbeidet.

Hele regjeringssamarbeidet til statsminister Erna Solberg kan ryke, hvis konflikten ikke løses innen den tid. Til det har Solberg følgende å si:

- Jeg har ikke tenkt å sette en tidsfrist for meg selv eller andre. Dette får ta den tiden det tar, sier hun til Dagbladet og andre medier som møter henne i Oslo etter Høyres ordførerkonferanse.

I møte i kveld I kveld skal de fire partilederne møtes til en uformell middag, kalt et 5c-møte, som de ofte har første mandagen i måneden. Men på grunn av påsken, ble middagen satt til i dag. Det blir naturlig at den omstridte asylsaken nå diskuteres.

Det ettersom Venstre har satt en tidsfrist og KrF har stilt et ultimatum om å få vurdert flere av asylbarnsakene fra i fjor på nytt.

- Vi kommer sikkert til å snakke om flere viktige saker når vi treffes. Og det er én viktig sak, sier Solberg.

På spørsmål om det haster å få avklart dette, sier Solberg:

- Det er fint med alle saker som blir avklart, men det beste er at det blir gode resultater.

Fram mot landsmøtet Klokka tikker mot fredag og Venstres landsmøte. Det er det som er fristen.

Hvis Erna Solberg ikke klarer å få Frp med på en løsning som Venstre og KrF kan svelge innen den tid, så er det duket for opprør.

Det borgerlige samarbeide kan falle, ifølge flere Venstre-tillitsvalgte Dagbladet snakket med i går.

- For å være tydelig. De må løse dette før det går så langt som til fredag, sier André Skjelstad (V), som sitter i Stortingets kommunalkomité, til Dagbladet.

- Det er en ting at han gjør en feil, men hvis han ikke prøver å rette opp feilene sine kan vi ikke ha tillit til ham lenger, sier Roger Granum (V), som er fylkesleder i Oppland, om justisminister Anders Anundsen.

KrF og Venstre vil at den nye forskriften de fikk gjennom for asylbarn 8. desember i fjor også skal gjelde noen av barna som ble før det, da Anundsen hadde lovet at slike barn ikke lenger var prioritert for utsendelse. Altså vil de at forskriften skal ha tilbakevirkende kraft. Og her står konflikten. For det har Frp nektet å gå med på.

Dersom det ikke blir enighet før fredag, da:

- Må vi gi beskjed til regjeringen om at samarbeidsavtalen ikke gjelder lenger, sier Granum til Dagbladet.

Stridens kjerne KrF har fremmet et ultimatum om at det må ryddes opp i asylbarnsaken, men satte ingen tidsfrist. Men de er «utålmodige».

- Jeg er veldig glad for det enorme engasjementet som det også er i Venstre for asylbarna. Jeg deler utålmodigheten og er enig i at saken må få en snarlig løsning, sa Knut Arild Hareide til Dagbladet i går.

Frp har tidligere svart blankt nei på forslaget om å vurdere sakene på nytt. Nå er det uklart hvor skapet står.

- KrF og Venstre gjør det ikke enkelt, verken for Høyre eller Fremskrittspartiet, gjennom å drive den form for utpressing, sa Frp's Per Sandberg til NRK i dag tidlig, uten å ville kommentere hva han synes om Venstres tidsfrist. 

Dagbladet følger saken fram mot Venstres landsmøte på fredag.