- Jeg har ikke vunnet ennå

KØBENHAVN (Dagbladet): - Selv om meningsmålingene viser et klart ja-flertall, tør jeg ikke tro på dem, sier statsminister Poul Nyrup Rasmussen. I går ble han grillet av Ekstra Bladets lesere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ekstra Bladets hardtslående og høylytte kampanje mot Amsterdam-traktaten er blitt Nyrup Rasmussen (S) og ja-sidens farligste utfordrer foran torsdagens folkeavstemning.

«Nej! Grænsen er nået» proklamerte Ekstra Bladet over hele førstesida den 12. mai i år. Siden da har avisa kjørt en knallhard nei-kampanje mot Amsterdam-traktaten. Avisas kampanjejournalistikk har provosert og vekket EU-trette dansker, og den har gjort det politiske establishmentet nervøse.

Også Nyrup Rasmussen:

- Jeg tar ingenting på forskudd - aller minst en ja-seier. Selv om meningsmålingene viser et klart ja-flertall, tør jeg ikke tro på dem. Mye kan fortsatt gå galt. Jeg velger derfor å stå på til det siste, fortalte Poul Nyrup Rasmussen til Dagbladet i går ettermiddag.
Da hadde statsministeren tilbrakt to stive timer i telefonen, i et forsøk på å overbevise Ekstra Bladets EU-skeptiske lesere om at Amsterdam-traktaten ikke betyr mer union og flere flyktninger og asylsøkere, men derimot mer demokrati, åpenhet og et bedre miljø.

Nordisk prosjekt

Nyrup Rasmussen har forsøkt å selge Amsterdam-traktaten inn som et «nordisk prosjekt». For første gang har EU fått inn traktattekster som de nordiske landene lenge har kjempet for; forpliktende samarbeid innenfor sysselsetting, bedre forbrukerpolitikk, klarere miljøprofil og større åpenhet.

Men Nyrups «nordiske prosjekt» drukner i dansk fremmedfrykt, nasjonalisme og unionsmotstand.

De eneste stridstemaene som hittil har skapt engasjement på ja- og nei-siden er de samme som man kjenner fra norsk EU-debatt, overstatlig EU-samarbeid innenfor Schengen, asyl- og flyktningpolitikk, politi, forsvars- og etterretningssamarbeid.

Populistisk

- Politikerne har seg selv å takke, mener Ekstra Bladets sjefredaktør, Claes Kastholm Hansen.

- De tør ikke ta en debatt om EUs overordnede mål. Ved å legge lokk på diskusjonen om for eksempel flyktning- og asylpolitikken forsterker man fremmedfrykten og unionsmotstanden - i stedet for å dempe den gjennom åpen diskusjon,

«Høyrepopulistisk og flat propaganderende» er skjellsord som har haglet over avisa. Men det tar ikke sjefredaktøren så tungt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer