- Jeg har ikke vunnet ennå

KØBENHAVN (Dagbladet): - Selv om meningsmålingene viser et klart ja-flertall, tør jeg ikke tro på dem, sier statsminister Poul Nyrup Rasmussen. I går ble han grillet av Ekstra Bladets lesere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstra Bladets hardtslående og høylytte kampanje mot Amsterdam-traktaten er blitt Nyrup Rasmussen (S) og ja-sidens farligste utfordrer foran torsdagens folkeavstemning.

«Nej! Grænsen er nået» proklamerte Ekstra Bladet over hele førstesida den 12. mai i år. Siden da har avisa kjørt en knallhard nei-kampanje mot Amsterdam-traktaten. Avisas kampanjejournalistikk har provosert og vekket EU-trette dansker, og den har gjort det politiske establishmentet nervøse.

Også Nyrup Rasmussen:

- Jeg tar ingenting på forskudd - aller minst en ja-seier. Selv om meningsmålingene viser et klart ja-flertall, tør jeg ikke tro på dem. Mye kan fortsatt gå galt. Jeg velger derfor å stå på til det siste, fortalte Poul Nyrup Rasmussen til Dagbladet i går ettermiddag.
Da hadde statsministeren tilbrakt to stive timer i telefonen, i et forsøk på å overbevise Ekstra Bladets EU-skeptiske lesere om at Amsterdam-traktaten ikke betyr mer union og flere flyktninger og asylsøkere, men derimot mer demokrati, åpenhet og et bedre miljø.

Nordisk prosjekt

Nyrup Rasmussen har forsøkt å selge Amsterdam-traktaten inn som et «nordisk prosjekt». For første gang har EU fått inn traktattekster som de nordiske landene lenge har kjempet for; forpliktende samarbeid innenfor sysselsetting, bedre forbrukerpolitikk, klarere miljøprofil og større åpenhet.

Men Nyrups «nordiske prosjekt» drukner i dansk fremmedfrykt, nasjonalisme og unionsmotstand.

De eneste stridstemaene som hittil har skapt engasjement på ja- og nei-siden er de samme som man kjenner fra norsk EU-debatt, overstatlig EU-samarbeid innenfor Schengen, asyl- og flyktningpolitikk, politi, forsvars- og etterretningssamarbeid.

Populistisk

- Politikerne har seg selv å takke, mener Ekstra Bladets sjefredaktør, Claes Kastholm Hansen.

- De tør ikke ta en debatt om EUs overordnede mål. Ved å legge lokk på diskusjonen om for eksempel flyktning- og asylpolitikken forsterker man fremmedfrykten og unionsmotstanden - i stedet for å dempe den gjennom åpen diskusjon,

«Høyrepopulistisk og flat propaganderende» er skjellsord som har haglet over avisa. Men det tar ikke sjefredaktøren så tungt.