- Jeg har immunitet

Saddams advokat spiller trumfkortet. Samtidig går Saddams høyrehånd med på å vitne mot diktatoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Onsdag starter rettssaken mot Saddam Hussein i Bagdad. Eks-diktatoren er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten. Saddam Hussein kan få dødsstraff om han blir kjent skyldig.

Allerede nå spiller hans irakiske advokat, Abdel Haq Alani, ut trumfkortet som kan redde Saddam fra døden. Alani hevder Saddam må ha rettslig immunitet, på lik linje med andre statsoverhoder.

Kongehusene i Europa har slik immunitet, for eksempel.

Ett tiltalepunkt klart

Så langt er bare ett av tiltalepunktene mot Saddam gjort klart. Det handler om massakren av 143 shiamuslimer i landsbyen Dujail i 1982.

BBCs Newsnight har sett de originale papirene som beordrer massakren. Papirene er undertegnet av Saddam.

I tillegg til dette har Saddams høyre hånd, visestatsminister Tariq Aziz, gått med på å vitne mot Hussein. Ifølge The Australian melder The Sunday Times at Aziz har inngått en avtale med påtalemyndigheten om å vitne i bytte mot at de alvorligste anklagene mot Aziz bortfaller.

Aziz bekrefter ifølge Sunday Times at det var Saddam som var ansvarlig for massakren i Dujail.

MØTER I RETTEN ONSDAG: Saken mot Saddam Hussein starter i Bagdad. Forsvarsadvokatene hevder saken mot eks-diktatoren er ulovlig, og at Saddam har immunitet i Irak. Foto: EPA
MØTER I RETTEN ONSDAG: Saken mot Saddam Hussein starter i Bagdad. Forsvarsadvokatene hevder saken mot eks-diktatoren er ulovlig, og at Saddam har immunitet i Irak. Foto: EPA Vis mer

- Han forteller at det var Saddam som hadde myndighet til å ratifisere eller ikke. Det var opp til ham, sier Aziz\' advokat, Badie Izzat Arief.

Saddams forsvarsadvokater hevder at alle de drepte ble dømt etter gjeldende irakisk rett, og at Saddam bare undertegnet dødsdommen i overensstemmelse med dette.

Ulovlig rett

I tillegg jobber forsvarsadvokatene på spreng for å få rettssaken kjent ugyldig. Ifølge Alani er det bare en av advokatene som har tilgang til Saddam, og at de ikke har fått vite hva som blir den endelige tiltalen.

Dermed blir det også umulig å forberede et forsvar for Saddam. Forsvarsadvokatene frykter at rettssaken blir en farse, og at eks-diktatoren er forhåndsdømt.

- Retten er satt sammen av en okkupasjonsmakt. Den har ingen hjemmel under internasjonal lovgivning til å forandre det legale systemet i et okkupert land, sier Alani til BBC.

- Det er mitt juridiske og moralske ansvar å forsikre meg om at rettferdigheten råder, og en fundamental del av rettferdigheten er å sikre en upartisk rettssak. Det, mener jeg, skjer ikke i Irak nå.

GJORT AVTALE: Ifølge The Sunday Times har Tariq Aziz gått med på å vitne mot Saddam mot at de alvorligste tiltalepunktene mot ham droppes. Dermed kan Aziz være en fri mann i løpet av kort tid. Ifølge Aziz\' advokat kommer han da til å skrive bok om livet med Saddam.