- Jeg har ingen steder å dra

Oslo tingrett kommer med kjennelse kl. 16.20 om Maria Amelia. Politiet: - Hun må være utlevert til Russland innen 22. januar.

 - HAR INGEN STEDER Å DRA:  Papirløse Maria Amelie og hennes advokat Brynjulf Risnes blir  framstilt for fengsling i Oslo tingerett i ettermiddag.Politiets utlendingsenhet krever henne fengslet i to uker.
FOTO: CORNELIUS POPPE, SCANPIX.
- HAR INGEN STEDER Å DRA: Papirløse Maria Amelie og hennes advokat Brynjulf Risnes blir framstilt for fengsling i Oslo tingerett i ettermiddag.Politiets utlendingsenhet krever henne fengslet i to uker. FOTO: CORNELIUS POPPE, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet):  Det er store medieinteresse for uttransporteringssaken mot 25 år gamle Maria Amelie.

- Jeg er glad for at så mange er her, sa hun da fengslingsmøtet i Oslo tingrett skulle begynne klokka 14.00.

Hun har brukt navnet Maria Bidzikoeva selv her i Norge, men politiet mener hun heter Madina Salamova.

Hun sa samtidig at hun var lei seg på Regjeringens vegne.

- Jeg har forsøkt å gjøre det eneste riktige i lang tid. Det har blitt en stor politisk sak som handler om ytringsfrihet og menneskerettigheter, sa hun før retten ble satt.

- Man må spørre seg om lovene er laget for menneskene eller om menneskene er til for lovene, rakk 25-åringen å si til pressen før retten ble satt.

Krav om to uker Politiets utlendingsenhet har lagt med påstand om fengsling i to uker.

Retten skal ikke overprøve UNEs vedtak, men bare påse at grunnvilkårene er til stede for en utsendelse.

- Politiets utlendingsenhet ønsker å uttransportere deg i løpet av denne  to ukers-perioden, sa dommer Finn Haugen til Maria Amelie.
Politiet mener det er en unndragelsesfare ved at du ikke har forlatt landet etter de vedtakene som er fattet før.

- Er det slik at du frivillig vil forlate landet om politiet ikke ordner med transport, spør dommeren.

- Ville jeg har forlatt landet, så hadde jeg gjort det tidligere, svarte Maria Amelie. - Jeg har ingen planer om å reise noe sted. Jeg har fulle planer med foredrag og bylarm-festival i februar.

- Redd for mitt eget liv - Jeg er først og fremst redd for mitt eget liv. Jeg har ingen tilknytning til Russland. Jeg var 12 år da jeg måtte flykte fra mitt hjemland. Nå er jeg 25. Jeg har vært over halvparten av livet mitt utenfor mitt hjemland. Jeg vet ikke om min bestemor eller min bestefar lever. - Det kan jeg sverge på at jeg ikke vet fordi vi satte dem i så stor fare fa vi rømte, fortsatt Maria Amelie.

- Ikke mitt valg - Jeg kom hit som barn, og har aldri fått fremmet min sak. Til og med når det ble rettssak, fikk jeg kanskje maks ti minutter til å snakke. Jeg har etter hvert forstått at foreldrene mine hadde valget om å bli i Russland, eller komme hit hvor jeg kunne få et liv. De påfølgende årene er deres avgjørelse om å ta vare på meg som foreldre. Det er også derfor jeg skrev boken. Det er ikke en situasjon jeg har valgt, jeg ble satt inn i det.

Advokat Brynjulf Risnes: - Når bestemte du deg for at du måtte skrive den boka?
- Vil de finne meg, så finner de meg Maria Amelie:-Da jeg ble ferdig med min mastergrad, hadde jeg lyst til å delta i samfunnet. Etter at jeg har forsøkt så mange løsninger, forsto jeg at dette kan jeg ikke leve med med løgn. - Jeg har på en måte tenkt at enten satser jeg alt eller ingenting. Jeg har vært i media, og vært på mange foredrag, og tenkt at hvis de vil finne meg, så finner de meg.

Advokat Risnes: Har politiet prøvd å ta kontakt med deg etter at du sto fram? Maria Amelie: - Nei. Risnes:-  Vet du om de har forsøkt å ta kontakt via andre? Maria Amelie: - Nei. Ikke hørt noe som helst Risnes: - Så det kom ingen konkrete henvendelser før i går kveld? Maria Amelie: Nei. Jeg hadde håpet at jeg i det minste hadde fått møte utlendingsnemnda før de tok en avgjørelse. Risnes: - Det framgår altså her at ingen av de som har truffet vedtakene har snakket med deg? Maria Amelie: - Nei, ingen

- Ingen steder å dra Om å reise ut av Norge frivillig, forklarte Maria Amelie:

- Jeg har ingen steder å dra. Jeg vil dra hjem og legge meg under dyna. Jeg har ikke lyst til å dra til Trandum. Jeg har ingen planer om å reise frivillig noe sted, og jeg vil heller ikke være i skjul.

Risnes: Hva skjer hvis retten løslater deg? Maria Amelie: - Jeg drar hjem. Jeg har ingen planer om å rømme noe steder. Jeg står for det jeg mener.

Risnes: - Du sier altså at du ikke vil reise frivillig. Hvis du blir løslatt, drar du hjem. Det kan jo gå så galt at politiet kommer og henter deg en gang til. Og hva da? - Jeg har levd med den virkeligheten i veldig mange år. Jeg har vært veldig klar over at da jeg ga ut boka, så ville det bli konsekvenser. Å vente på å bli kastet ut, er som å med en slags giljotin over halsen.

Maria Amelie begjærer seg løslatt.

- Født i Sovjet - Jeg er født i Sovjetunionen, men har aldri fått søkt statsborgerskap i Russland. Jeg ville ikke søke om det. Så jeg har ikke noe statsborgerskap, forklarte Maria Amelie.

Politiadvokat Rolf Odner forklarte at politiet har blitt kjent med at hun er her ulovlig og har vært i det i mange år.

Søkte asyl i Finland Det ble også igangsatt et arbeid i forhold til en verifisering og akseptering fra russiske myndigheter.

Allerede i 2003 at Maria Amelie søkt asyl i Finland. I tillegg har norsk politiet fått oversendt pass.

- Basert på det, har da også norske myndigheter gjort framstøt overfor russiske myndigheter i 2010.

Innen 90 dager Det ble framforhandlet en avtale 22. oktober 2010, der det foreligger en aksept fra russiske myndigheter om å ta henne tilbake. Ifølge avtalen har Norge 90 dager på å sende henne tilbake.

Det vil si at avtalen med Russland om tilbakesendelse løper ut 22. januar - altså neste lørdag.

Arbeidet med akseptavtale ble gjort et arbeid via norske ambassader i Moskva.

Russiske myndigheter har bekreftet at de tre var statsborgere fra den russiske føderasjon som søkte opphold i Norge i 2003.

Foreldrene ikke tatt Foreldrene hennes er ikke pågrepet, opplyste politiadvokat Rolf Odner i retten.

Advokat Brynjulf Risnes: - Denne saken er nokså unik på alle måter, og er nokså godt dokumentert i alle ledd.

Maria Amelie føler ikke at denne saken er ordentlig behandlet, og at ingen har behandlet saken grundig.

- Jeg gjentar at ingen, ikke en person, har snakket med henne. Derfor sitter hun igjen med en utilfreds følelse. Hvorfor vil hun ikke reise frivillig? Jo, fordi hun føler at saken ikke er ferdig med landet.

Retten har trukket seg tilbake og varsler en kjennelse klokka 16.20.

Dagbladet følger saken videre.


 STORT FRAMMØTE:  Kjæresten Eivind Trædal (nummer to fra høyre foran) er blant mange frammøte i Oslo tingtrett i ettermiddag. MMS-FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
STORT FRAMMØTE: Kjæresten Eivind Trædal (nummer to fra høyre foran) er blant mange frammøte i Oslo tingtrett i ettermiddag. MMS-FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer