BESKYLDER HAMAS: Israelske styrker fant i kveld kroppene til de tre savnede tenåringene ved landsbyen Halhul nord for Hebron. De tre tenåringene hadde vært savnet siden 12. juni. Israel har beskyldt Hamas for å stå bak bortføringene. Foto: EPA/Jim Hollander/NTB scanpix
BESKYLDER HAMAS: Israelske styrker fant i kveld kroppene til de tre savnede tenåringene ved landsbyen Halhul nord for Hebron. De tre tenåringene hadde vært savnet siden 12. juni. Israel har beskyldt Hamas for å stå bak bortføringene. Foto: EPA/Jim Hollander/NTB scanpixVis mer

- Jeg har ingen tro på en re-okkupasjon av Vestbredden

Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad om spenningen i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld ble det bekrefta fra den israelske statsministerens kontor at de tre bortførte tenåringene Naftali Frenkel (16), Gilad Shaar (16) og Eyal Yilfrach (19) ble funnet døde nær byen Hebron.

- Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte at de er drept av Hamas-terrorister, sier Israels forsvarsminister Danny Danon i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

I uttalelsen varsler han en militæroperasjon for å «utrydde Hamas».

Usikker på militæraksjon Dag Henrik Tuastad er forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo. Til Dagbladet er han usikker på om Israel vil få noe ut av en militær aksjon mot Palestina.

- Problemet til Israel er at de kan knapt straffe Palestina mer enn de allerede har gjort uten å skade seg selv. De er avhengig av palestinske sikkerhetsstyrker. Jeg har ingen tro på at Israel vil re-okkupere Vestbredden. Det er ikke i deres interesse, sier han.

Israel har beskyldt Hamas for å stå bak bortføringene, men Hamas har hele tida benektet dette. Tuastad mener det er lite som tyder på at Hamas utførte bortføringene.

- Det er lite som tyder på at Hamas sin politiske ledelse har planlagt og ønsket dette. De vil jo ut av isolasjonen i Gaza, og få til en forsoning. Hvis Hamas gjennomførte en slik aksjon må det ha blitt gjort innad i Hamas av dem som er i mot forsoning.

EKSPERT: Dag Henrik Tuastad er forsker ved Sente for islam- og Midtøsten-studier. Han er usikker på hva Israel vil få ut av en militær aksjon mot Palestina. Foto: Universitetet i Oslo
EKSPERT: Dag Henrik Tuastad er forsker ved Sente for islam- og Midtøsten-studier. Han er usikker på hva Israel vil få ut av en militær aksjon mot Palestina. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

- Israelerne peker på Hamas selv om det ikke er sikkert at det er de som står bak bortføringene, og kan si at siden Hamas har oppfordret til å kidnappe israelere, så står de indirekte bak bortføringene, sier Tuastad til Dagbladet.

Hanne Røislien er førsteamanuensis i Cyberforsvaret. Hun er også usikke rpå om Israel vil gjennomføre en stor militæraksjon mot Palestina, på grunn av den urolige situasjonen i nabolandene.

- Israel vil ha mye å tape på med å øke problemene med palestinerne. Det vil være lite ønskelig for dem å få en konflikt på egen jord, sier hun til Dagbladet.

Raketter og droneangrep Etter at tenåringene forsvant igangsatte Israel en stor militæraksjon for å finne dem. Denne har senere blitt trappet noe ned. Mer enn 400 palestinere er imidlertid arrestert etter at tenåringene forsvant, skriver Al Jazeera , som først meldte om at de tre var funnet.

Siden militæraksjonen startet har minst 50 raketter blitt skutt fra Gazastripen og inn i Israel. Senest mandag ble minst 14 raketter sendt over grensen. Israel har svart med droneangrep som har drept tre palestinere den siste uken.