- Jeg har ingen tro på en re-okkupasjon av Vestbredden

Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad om spenningen i Israel.

BESKYLDER HAMAS: Israelske styrker fant i kveld kroppene til de tre savnede tenåringene ved landsbyen Halhul nord for Hebron. De tre tenåringene hadde vært savnet siden 12. juni. Israel har beskyldt Hamas for å stå bak bortføringene. Foto: EPA/Jim Hollander/NTB scanpix
BESKYLDER HAMAS: Israelske styrker fant i kveld kroppene til de tre savnede tenåringene ved landsbyen Halhul nord for Hebron. De tre tenåringene hadde vært savnet siden 12. juni. Israel har beskyldt Hamas for å stå bak bortføringene. Foto: EPA/Jim Hollander/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld ble det bekrefta fra den israelske statsministerens kontor at de tre bortførte tenåringene Naftali Frenkel (16), Gilad Shaar (16) og Eyal Yilfrach (19) ble funnet døde nær byen Hebron.

- Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte at de er drept av Hamas-terrorister, sier Israels forsvarsminister Danny Danon i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

I uttalelsen varsler han en militæroperasjon for å «utrydde Hamas».

Usikker på militæraksjon Dag Henrik Tuastad er forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo. Til Dagbladet er han usikker på om Israel vil få noe ut av en militær aksjon mot Palestina.

- Problemet til Israel er at de kan knapt straffe Palestina mer enn de allerede har gjort uten å skade seg selv. De er avhengig av palestinske sikkerhetsstyrker. Jeg har ingen tro på at Israel vil re-okkupere Vestbredden. Det er ikke i deres interesse, sier han.

Israel har beskyldt Hamas for å stå bak bortføringene, men Hamas har hele tida benektet dette. Tuastad mener det er lite som tyder på at Hamas utførte bortføringene.

- Det er lite som tyder på at Hamas sin politiske ledelse har planlagt og ønsket dette. De vil jo ut av isolasjonen i Gaza, og få til en forsoning. Hvis Hamas gjennomførte en slik aksjon må det ha blitt gjort innad i Hamas av dem som er i mot forsoning.

EKSPERT: Dag Henrik Tuastad er forsker ved Sente for islam- og Midtøsten-studier. Han er usikker på hva Israel vil få ut av en militær aksjon mot Palestina. Foto: Universitetet i Oslo
EKSPERT: Dag Henrik Tuastad er forsker ved Sente for islam- og Midtøsten-studier. Han er usikker på hva Israel vil få ut av en militær aksjon mot Palestina. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

- Israelerne peker på Hamas selv om det ikke er sikkert at det er de som står bak bortføringene, og kan si at siden Hamas har oppfordret til å kidnappe israelere, så står de indirekte bak bortføringene, sier Tuastad til Dagbladet.

Hanne Røislien er førsteamanuensis i Cyberforsvaret. Hun er også usikke rpå om Israel vil gjennomføre en stor militæraksjon mot Palestina, på grunn av den urolige situasjonen i nabolandene.

- Israel vil ha mye å tape på med å øke problemene med palestinerne. Det vil være lite ønskelig for dem å få en konflikt på egen jord, sier hun til Dagbladet.

Raketter og droneangrep Etter at tenåringene forsvant igangsatte Israel en stor militæraksjon for å finne dem. Denne har senere blitt trappet noe ned. Mer enn 400 palestinere er imidlertid arrestert etter at tenåringene forsvant, skriver Al Jazeera , som først meldte om at de tre var funnet.

Siden militæraksjonen startet har minst 50 raketter blitt skutt fra Gazastripen og inn i Israel. Senest mandag ble minst 14 raketter sendt over grensen. Israel har svart med droneangrep som har drept tre palestinere den siste uken.

Bortføringssaken på Vestbredden

• 12. juni forsvant tre unge israelske bosettere nær den israelskokkuperte byen Hebron på Vestbredden.

• De tre tenåringene, to gutter på 16 år og en mann på 19, haiket fra en israelsk bosetting. En av dem hadde amerikansk pass.

• Bortføringen kom raskt øverst på den israelske regjeringens agenda. Statsminister Benjamin Netanyahu tok 16. juni en sjelden telefonsamtale til Palestinas president Mahmoud Abbas for å diskutere saken.

• Abbas har fordømt bortføringene, mens Israel beskylder Hamas for å stå bak.

• Flere hundre palestinere er blitt pågrepet i en større militæraksjon etter bortføringene, og israelske soldater har aksjonert på mer enn 1.500 steder på den okkuperte Vestbredden i jakten på tenåringene.

• Israels voldsomme reaksjon har utløst gatekamper og flere er blitt drept. 20. juni skjøt og drepte israelske soldater en 15 år gammel gutt, mens to andre palestinske menn ble drept to dager senere.

• 29. juni ble Gazastripen rammet av tolv israelske luftangrep etter at raketter avfyrt fra den palestinske enklaven landet i Sør-Israel. Fram til søndag hadde israelske droneangrep kostet tre palestinere livet.

• 30. juni ble likene av tre unge israelere funnet på Vestbredden.

Kilde: AFP, Reuters, BBC, Ritzau, NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer