Foto: Arizona Daily Star / Arizon Department of Corrections / The Tucson Citizen / Ap Photo
Foto: Arizona Daily Star / Arizon Department of Corrections / The Tucson Citizen / Ap PhotoVis mer

- Jeg har ingen vonde følelser eller tanker om hevn mot deg. Ikke kast bort din nye begynnelse

Louis Taylor (59) var 16 da han ble dømt for en hotellbrann som tok livet av 29 mennesker. I går forlot han retten som en fri mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en historie om to tragedier - brannen på Pioneer Hotel og dommen mot meg, sa Louis Taylor til journalistene som hadde møtt opp utenfor fengselet i Tucson i Arizona i går.

Den 59 år gamle mannen var bare 16 da han i 1970 ble dømt for å ha startet hotellbrannen som tok livet av 29 mennesker.

I over 40 år har han konsekvent nektet for å ha vært involvert i brannen, men da han i går møtte i retten i Tucson sto han overfor et vanskelig valg: Skulle han fortsette å kjempe for å bevise at han er uskyldig, eller skulle han inngå en avtale med aktoratet?

Han valgte det siste, og i går kunne han forlate fengselet som en fri mann, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Feiret jul Den dramatiske brannen fant sted i desember 1970 da flere hundre mennesker hadde samlet seg for å feire jul på Pioneer Hotel i Tucson. Da brannen brøt ut ble nødutgangene sperret av, og stigene på brannbilene var for korte til å nå opp til de høyeste vinduene.

Flere av gjestene ble fanget inne på rommene sine, og noen valgte å hoppe i døden framfor å bli brent ihjel. De fleste av ofrene døde av karbonforgiftning.

- Jeg har ingen vonde følelser eller tanker om hevn mot deg. Gjør som du vil, Taylor, men velg med omhu. Ikke kast bort din nye begynnelse, sa Paul d'Hedouville II til Taylor under gårsdagens høring.

Han var fire år i 1970, og mistet faren sin i den dramatiske brannen. I retten fortalte han om hvordan faren hadde pakket gavene til sine to sønner i kofferten, og om en oppvekst uten faren.

MISTET FAREN: Paul d'Hedoubille II mistet faren i hotellbrannen i 1970. I retten i går fortalte han om en oppvekst uten faren, men hevdet han ikke har vonde følelser eller tanker om hevn overfor Louis Taylor, som i over 40 har sittet fengslet for brannen. Foto: Kelly Presnell / Arizona Daily Star / AP Photo
MISTET FAREN: Paul d'Hedoubille II mistet faren i hotellbrannen i 1970. I retten i går fortalte han om en oppvekst uten faren, men hevdet han ikke har vonde følelser eller tanker om hevn overfor Louis Taylor, som i over 40 har sittet fengslet for brannen. Foto: Kelly Presnell / Arizona Daily Star / AP Photo Vis mer

- Han fikk aldri danset med bruden min under brullypet mitt, sa d'Hedouville.

Ingen erstatning Det var et helt nytt forsvarsteam som på nytt stilte spørsmål ved bevisene som felte Taylor.

Myndighetene hever fortsatt at 59-åringen er skyldig, men måtte innse at det ville bli vanskelig å dømme ham på nytt i en ny rettssak ettersom flere av vitnene enten hadde flyttet eller var døde.

Aktor Rick Unklesbay innrømmer at etterforskerne som har sett på de gjenværende bevisene ikke kan si helt sikkert hva som startet brannen, noe som ville kunne gjøre det vanskelig å få Taylor dømt på nytt.

Han la imidlertid til at tidligere eksperter har ment brannen ble påsatt, og at Taylor ble funnet på hotellet med fem fyrstikkesker.

Da Taylor valgte å inngå en avtale med aktoratet sa han også fra seg retten til å søke erstatning fra staten.

DRAMATISK: 29 mennesker døde da det startet brann på et hotell i Tucson i julen 1970. Foto: The Tucson Citizen / AP Photo
DRAMATISK: 29 mennesker døde da det startet brann på et hotell i Tucson i julen 1970. Foto: The Tucson Citizen / AP Photo Vis mer